Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Iets voor jou?

Ben je maatschappelijk betrokken, beheers je de Nederlandse taal goed en kun je objectief naar zaken kijken? Dan past de opleiding HBO-Rechten bij jou. Tijdens de opleiding ontwikkel je je tot een praktische jurist die een stevige juridische basis combineert met digitale en communicatieve vaardigheden voor het helpen voorkomen en oplossen van juridische vraagstukken.

8 oktober 17:00 - 20:00 uur
Bezoek het online opleidingenplein
Studenten en docenten aan het woord

Begin jij na de zomer met HBO-Rechten? Wij hebben alle belangrijke info voor je op een rijtje gezet.

Bekijk het op Start Opleiding

Dit ga je doen

HBO-Rechten is een praktijkgerichte opleiding. De nadruk in het studieprogramma ligt op het opdoen van kennis en vaardigheden die je direct kunt toepassen in de beroepspraktijk.

Jaar 1

In jaar 1 werk je elk blok aan een beroepsopdracht gekoppeld aan een bepaald thema, zoals Kopen, Werken of Vrije Tijd in de stad. Voor het uitvoeren van deze beroepsopdracht heb je stevige basiskennis- en vaardigheden nodig. Je leert bijvoorbeeld hoe je een adviesgesprek voert, een beslisboom maakt en een juridische adviesbrief schrijft. 

Jaar 2

In jaar 2 verdiep je de kennis en vaardigheden die je in jaar 1 hebt opgedaan en leer je deze zelfstandig toe te passen in beroepsopdrachten. Hierbij komt de relatie met de praktijk meer centraal te staan. Ook bereid je je voor op een stage met bijvoorbeeld een sollicitatietraining en een speeddate-evenement voor een stageplek.    

Jaar 3

In jaar 3 start je met het afstudeerprogramma en loop je een half jaar stage. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag bij een gemeente, rechtsbijstandsverzekeraar of bank. In het tweede semester volg je een minor (keuzeprogramma) of ga je je specialiseren (zie jaar 4).

Jaar 4

In de eerste helft van jaar 4 ga je je specialiseren of volg je een minor. De specialisatie heeft als doel je kennis en vaardigheden verder te verdiepen. Je maakt daarbij beroepsproducten voor je afstudeerportfolio. De tweede helft van jaar 4 sluit je af met een afstudeerstage waarin je een praktijkprobleem gaat onderzoeken.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je wordt tot deze studie toegelaten met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma of een vergelijkbaar buitenlands diploma.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

Bij HBO-Rechten heb je 12 contacturen per week in het eerste studiejaar. Daarnaast besteed je ongeveer 28 uur per week aan onderzoek, (beroeps)opdrachten en het voorbereiden van lessen en tentamens.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met aanvullende kosten voor boeken, readers en vakmaterialen van ongeveer € 450 per studiejaar.

Lees meer over studiekosten

Voor wie?

  • Je houdt van analyseren en oplossen.
  • Je bent taalvaardig.
  • Je hebt affiniteit met ICT en digitalisering.
  • Je bent resultaatgericht, ondernemend en kritisch.