Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Iets voor jou?

Ben je maatschappelijk betrokken, beheers je de Nederlandse taal goed en kun je objectief naar zaken kijken? Dan past de opleiding HBO-Rechten bij jou. Tijdens de opleiding ontwikkel je je tot een praktische jurist die een stevige juridische basis combineert met digitale en communicatieve vaardigheden voor het helpen voorkomen en oplossen van juridische vraagstukken.

Open avond 16 april
Meld je aan

Studenten en docenten aan het woord

Dit ga je doen

HBO-Rechten is een praktijkgerichte opleiding. De nadruk in het studieprogramma ligt op het opdoen van kennis en vaardigheden die je direct kunt toepassen in de beroepspraktijk.

Jaar 1

In jaar 1 werk je elk blok aan een beroepsopdracht gekoppeld aan een bepaald thema, zoals Kopen, Werken of Vrije Tijd in de stad. Voor het uitvoeren van deze beroepsopdracht heb je stevige basiskennis- en vaardigheden nodig. Je leert bijvoorbeeld hoe je een 'slechtnieuwsgesprek' voert, een beslisboom maakt en een juridisch advies schrijft. 

Jaar 2

In jaar 2 van je opleiding duik je de diepte in. Vanaf nu leg je meer relaties met de praktijk. Ook bereid je je voor op je stage door bijvoorbeeld een sollicitatietraining te volgen en deel te nemen aan een speeddate-evenement met een stageplek als inzet.

Jaar 3

In jaar 3 volg je een minor (keuzeprogramma) en loop je een half jaar stage. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag bij een gemeente, rechtsbijstandsverzekeraar of bank. 

Jaar 4

In de eerste helft van jaar 4 ga je je specialiseren. De specialisatie telt 30 studiepunten en heeft als doel je kennis en vaardigheden op een bepaald beroepsterrein te verdiepen. De tweede helft van jaar 4 sluit je af met een afstudeerstage waarin je een praktijkprobleem gaat onderzoeken.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je wordt tot deze studie toegelaten met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma of een vergelijkbaar buitenlands diploma.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

Bij HBO-Rechten heb je 12 contacturen per week in het eerste studiejaar. Daarnaast besteed je ongeveer 28 uur per week aan onderzoek, (beroeps)opdrachten en het voorbereiden van lessen en tentamens.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met aanvullende kosten voor boeken, readers en vakmaterialen van ongeveer € 450 per studiejaar.

Lees meer over studiekosten

Voor wie?

  • Je houdt van analyseren en oplossen.
  • Je bent taalvaardig.
  • Je hebt affiniteit met ICT en digitalisering.
  • Je bent resultaatgericht, ondernemend en kritisch.