Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Hoe kies ik de opleiding die bij me past?

Heb je besloten dat je wilt (door)studeren? Heel goed! Maar hoe vind je de opleiding die bij jou past? Dit doe je aan de hand van 3 stappen:

Verken jezelf, verken je mogelijkheden en kom in actie.

Stap 1: Verken jezelf

Coach in gesprek met studiekiezer

Dit is de belangrijkste stap. Jij staat centraal. Want om te weten welke opleiding bij jou past, moet je eerst weten wat jij wilt, wat je belangrijk vindt, welke kwaliteiten je hebt en wat je eisen zijn. Je maakt als het ware een profiel van jezelf. Vind je dit lastig om te doen? Dan helpen we je graag! Een keuzecoach helpt je in een gesprek van een half uur om jouw profiel op te stellen. Hiermee kun je vervolgens op zoek naar de opleidingen die daarbij passen.

Meld je aan voor een gesprek

Stap 2: Verken je mogelijkheden

Studiekiezers in collegezaal tijdens open dag

Als je jezelf goed in kaart hebt gebracht, blijven er een aantal opleidingen over. Dat zijn jouw mogelijkheden. Die ga je goed bekijken. Je bekijkt ze online en onderzoekt of de opleidingen aansluiten bij jouw wensen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de website www.studiekeuze123.nl gebruiken. Maar je kunt opleidingen ook bezoeken tijdens de open dagen. Daar kun je voorlichtingsrondes bijwonen en praten met studenten die de opleiding doen.

Naar de open dag

Stap 3: Kom in actie

Om er echt achter te komen of een opleiding echt bij je past, moet je in actie komen. Je gaat naar (online) open dagen, praat met studenten en docenten. Je kunt bij veel opleidingen ook (online) meelopen of proefstuderen. Je volgt dan een echte schooldag. Je gaat naar een college, luncht in de kantine, gaat mee naar projectgroepen. Zo ontdek je niet alleen of je de inhoud van de opleiding interessant vindt, maar ook of het gebouw, de mensen en de sfeer bij je passen.

Kom meelopen of proefstuderen

Hulp nodig?

Mensen met elkaar in gesprek

Kom je er zelf niet helemaal uit? Laat onze keuzecoaches je helpen. Samen gaan jullie op zoek naar jouw wensen en talenten en bekijken jullie jouw mogelijkheden. Dat kan tijdens een kort gesprek van een half uur, of met een langer durend traject. Je bepaalt zelf welke vorm het beste bij jou past.

Krijg hulp bij je studiekeuze