Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Studeren aan het hbo

Denk je erover om een opleiding te gaan volgen aan het hbo? Lees dan deze informatie over wat het betekent om aan het hbo te studeren.

Hoe verschilt het hbo van het mbo of wo?

Twijfel je tussen mbo, hbo en wo (wetenschappelijk onderwijs/universiteit)? Of studeer je nu aan het mbo en wil je weten wat je van een hbo-studie kunt verwachten?

Vergelijk de onderwijstypen

Associate degrees, bachelors en masters

Om de waarde van je hbo-diploma internationaal te kunnen vergelijken, geldt binnen het hoger onderwijs in de landen van de Europese Unie de bachelor-masterstructuur (bamastructuur) en een gelijkvormig studiepuntenstelsel.

Lees meer over Ad's, bachelors en masters

Studeren aan het hbo, hoe is dat?

Als je straks gaat studeren gaat het er anders aan toe dan je misschien gewend bent. Je leert op een andere manier, en daarvoor heb je bepaalde vaardigheden nodig. Zorg daarom dat je goed weet wat je kunt verwachten en hoe je je kunt voorbereiden.

Bekijk de studievaardigheden

Studiepunten en studiebelasting

Meer dan op de middelbare school of op het mbo, kun je op het hbo je eigen tijd indelen. Toch staat vooraf vast hoeveel tijd een opleiding kost.

Hoeveel tijd vraagt de opleiding van je?

Bindend studieadvies (BSA)

Tijdens het eerste studiejaar kun je maximaal 60 studiepunten halen. Iedere opleiding bepaalt hoeveel punten je minimaal moet halen om door te mogen naar het tweede jaar. Haal je meer dan het minimaal aantal benodigde punten, dan ontvang je een positief bindend studieadvies. Haal je het minimale aantal studiepunten niet, dan krijg je een negatief bindend studieadvies. Je kunt dan helaas niet door met de opleiding.

Lees meer over het bindend studieadvies

Financiën

Studeren en financien

Studenten die een hbo-opleiding doen betalen collegegeld en hebben in veel gevallen recht op studiefinanciering. Maar wat houdt dit precies in?

Collegegeld en studiefinanciering