Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Informatie voor mbo'ers

Zit jij op het mbo en denk je erover om na het behalen van je diploma door te studeren? Dan heb je misschien vragen over je mogelijkheden? Of wil je weten hoe anderen hun opleiding hebben gekozen? Het antwoord op deze en andere vragen vind je hier.

Waarom doorstuderen?

Ongeveer 40% van alle mbo-4 studenten gaat na het behalen van zijn of haar diploma doorstuderen. Iedereen heeft daar zijn eigen redenen voor.

Wat is jouw reden?
  • Ik wil mijn kansen op de arbeidsmarkt vergroten.
  • Ik wil me verder specialiseren in mijn vakgebied.
  • Ik wil iets heel anders doen.
  • Ik zoek meer uitdaging.
  • Ik wil nog niet gaan werken.

Verschil tussen mbo en hbo

Studenten aan het werk in een projectgroep

Op het hbo gaan de dingen anders dan op het mbo. Je moet meer zelf doen. De stof wordt sneller behandeld. Je krijgt op een andere manier les. Soms klassikaal, soms in projectgroepen en soms moet je het helemaal alleen doen. Ontdek wat de verschillen zijn. En krijg tips waarmee jij je kunt voorbereiden.

Ontdek de verschillen

Voordelen voor mbo'ers

De overgang van het mbo naar het hbo kan best groot zijn. Je leert bijvoorbeeld op een andere manier dan op het mbo. Meer uit boeken, minder praktijk. Er er wordt meer zelfstandigheid van je gevraagd op het hbo. Maar als mbo' er heb je een ook een aantal voordelen:

Meer ervaring

Je bent als mbo'er meestal al wat ouder dan je klasgenoten die van de havo komen. Je kunt daardoor beter beslissingen nemen. Je hebt meer school- en werkervaring. De werkervaring die je hebt opgedaan op jouw stageplek komt vaak goed van pas in je hbo-opleiding.

Bewustere keuze

Als mbo'er kun je kiezen om te gaan werken of door te studeren. Als je gaat doorstuderen is dat dus een bewuste keuze. Je weet meestal goed waarom je een hbo-opleiding wilt doen. Deze drijfveer komt zeker van pas bij het studeren aan het hbo.

Na het eerste jaar doe je het beter

Veel mbo'ers geven aan dat ze het eerste jaar op het hbo pittig vinden. Uit onderzoek blijkt dat als mbo'ers het eerste jaar op het hbo goed zijn doorgekomen, ze het de volgende jaren vaak beter doen dan hun klasgenoten. Vraag dus in het eerste jaar om hulp.

Welke opleidingsvormen kun jij kiezen?

Studenten luisteren naar spreker

Met je mbo-4-diploma heb je bij de Hogeschool van Amsterdam toegang tot iedere 4-jarige bacheloropleiding. Maar je kunt ook kiezen voor een tweejarige Associate degree opleiding. Bij veel opleidingen kun je kiezen of je deze in voltijd of in deeltijd wilt doen. Jouw keuze hangt af van jouw wensen en doelen.

Bekijk jouw mogelijkheden