Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Associate degrees

Haal in 2 jaar een hbo-diploma met een Associate degree (Ad). Praktijkgericht, veel begeleiding en met actuele praktijkopdrachten van bedrijven in en om Amsterdam. In voltijd of naast je baan. Onderaan deze pagina vind je alle Ad-opleidingen.

Het verschil tussen bachelor, master en Associate degree

Met een mbo-4, havo of vwo diploma of een 21+toets kom je op het hbo.

Er zijn verschillende diploma's waarmee je op de hogeschool wordt toegelaten. Maar welk opleidingsniveau op het hbo past vervolgens het beste bij jou? En wil je na je opleiding gaan werken of nog verder studeren?

Ontdek de verschillen en mogelijkheden

Voordelen van een Associate degree-opleiding

Voordelen van een Ad opleiding
  • In twee jaar een hbo-diploma.
  • Werken aan actuele praktijkopdrachten.
  • Docenten uit de beroepspraktijk.
  • Veel begeleiding en feedback.
  • Associate degrees zijn er in voltijd of deeltijd

Verschil Ad en bachelor

Associate degree

De opleiding duurt 2 jaar. Een Associate degree is meer praktisch dan theoretisch, probleemoplossend. Je krijgt veel begeleiding. Je werkt en leert in groepen. Jouw rol in een organisatie is die van ‘Verbinder’: je legt verbinding tussen vakmanschap, beleid en de werkvloer.

Verschil Ad en bachelor

Hbo bachelor

De opleiding duurt 4 jaar. Een bachelor is zowel theoretisch als praktisch, onderzoekend. Er wordt meer zelfstandigheid van je gevraagd, daarnaast werk je in groepen. Jouw rol in een organisatie is die van ‘Bedenker': je bedenkt of verbetert beleid en strategie en werkt in bredere context.

Verschil Ad en bachelor

Voor wie?

Een Associate degree sluit goed aan op een mbo 4-opleiding en op mensen met werkervaring. Een bachelor sluit vooral goed aan op een havo- en mbo 4-opleiding en op mensen werkervaring.

De arbeidsmarkt op met een Associate degree

Een Associate degree-opleiding komt voort uit een concrete vraag uit het werkveld. Een sector heeft bijvoorbeeld behoefte aan specifiek geschoold personeel en vraagt de HvA om mensen op te leiden. De HvA heeft een groot netwerk dat zorgt voor grote kennis van de behoefte van verschillende werkvelden en maakt dat studenten van Associate degree-opleidingen goede aansluiting vinden op de arbeidsmarkt.