Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Hoe bereid je je voor op een hbo-opleiding?

Een goede voorbereiding nu, helpt je straks sneller op weg. Lees hier wat je allemaal al kunt doen voor een goede start.

Nog op het mbo

Zit je nu nog op het mbo? Dan kun je je toch al voorbereiden op het hbo. Er zijn 3 mogelijkheden:

  • Keuzedeel Voorbereiding hbo: Wil je onderzoeken of het hbo iets voor jou is? Informeer dan bij je mbo-opleiding of ze het Keuzedeel Voorbereiding hbo aanbieden.
  • Studiekeuzeactiviteiten: Wil je weten welke opleidingen er zijn? Of wil je meer weten over een specifieke opleiding? Begin dan eens met een bezoek aan een open dag. Of bekijk welke andere studiekeuzeactiviteiten jij kunt doen. 
  • Praat met studenten: Een studie kiezen doe je niet alleen. Praat erover met de mensen om je heen. Bijvoorbeeld met je familie, je vrienden of een docent op school. Zij kunnen je helpen bij je twijfels. Je kunt ook eens praten met één van de HvA-studenten op een open dag of vragen stellen aan een HvA-student via Instagram. Zij hebben eerder al een studie gekozen en weten dus precies hoe het werkt. 

Vlak voor de overstap naar het hbo

Heb je al een hbo-opleiding gekozen die bij je past? Bedenk dan goed wat je straks nodig hebt en ontdek hoe we je nu al kunnen helpen.

  • Vakken bijspijkeren: Ga je straks op het hbo vakken krijgen die je niet of nog niet zo goed beheerst? Verbeter dan vooraf je kennis van die vakken door ze bij te spijkeren. Bekijk onze bijspijkercursussen.
  • Extra hulp nodig? Kun jij straks tijdens je hbo-opleiding wat extra ondersteuning gebruiken? Bijvoorbeeld omdat je mantelzorger bent voor iemand in je gezin? Of omdat je dyslectisch bent? Of omdat je psychische klachten of een fysieke beperking hebt? Geef bij je inschrijving aan dat je een soft landing gesprek wilt. Een studentendecaan neemt dan contact met je op om jouw persoonlijke situatie te bespreken.
  • Ben jij de eerste uit jouw gezin die gaat studeren? Dan begint er voor jou straks een hele nieuwe fase in je leven. Om je alvast thuis te laten voelen, kennis te laten maken met de HvA en met andere nieuwe studenten, organiseert de Hogeschool van Amsterdam Tune In

Aan de start op het hbo

Een goed begin is het halve werk. Dus als je aan het begin al goed van start gaat, verloopt ook de rest van de opleiding beter. Hoe je dat doet, een goed begin?

  • Doe mee met de introductie: Iedere opleiding organiseert een introductie. Hier leer je op een gezellige, persoonlijke manier je medestudenten en docenten kennen. Je krijgt rondleidingen door het gebouw van je opleiding en door de stad en je doet kennismakingsspellen met je nieuwe klasgenoten. Zo voel je je gelijk thuis.
  • Vraag om hulp: De overstap van mbo naar hbo kan best pittig zijn. Alles is anders dan je gewend was en dat kan je een vervelend gevoel geven. Blijf daar niet mee rondlopen, maar vraag om hulp. Ga naar je studiebegeleider of je mentor en geef aan dat je wat hulp kunt gebruiken. Samen kijken jullie dan welke hulp dat moet zijn en wie jou daarbij kan helpen.