Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

Rick

Vierdejaars HBO-Rechten

Rick Lamers, student HBO-Rechten

'De afwisseling tussen theorie en praktijk ligt mij erg goed.'

'De opleiding is erg veelzijdig. Het is handig om te leren hoe je bijvoorbeeld een goed onderbouwd pleidooi kunt schrijven en presenteren, of hoe je een motivatie professioneel en effectief kunt beschrijven in een gelaagde brief. Deze afwisseling geeft het gevoel dat je iedere dag met iets anders bezig bent. 

Later in je studie kies je met je minor voor vakken die jou het meest aanspreken. Mijn interesse gaat uit naar het bedrijfsleven, waar je als generalist brede kennis voor nodig hebt. De afwisseling tussen de verschillende rechtsgebieden uit het privaatrecht spreekt mij aan. Bijvoorbeeld handelsrecht, verbintenissenrecht en privacy-recht. Maar ook vakken waarbij de nadruk ligt op je eigen interpretatie bij de beantwoording van de vragen zijn een leuke uitdaging in de minor, zoals verzwaard arbeidsrecht, contractenrecht, handelsrecht en verdiepend Europeesrecht. Deze vakken neigen naar universiteitsvakken, waarbij je eigen onderbouwing van de wetgeving en jurisprudentie belangrijker wordt.

Het verschil is dat je bij HBO-Rechten leert om praktische oplossingen te verzinnen voor een juridisch vraagstuk. Je bent na de opleiding klaar om in de praktijk te kunnen functioneren. Je leert goed communiceren. Er wordt in de opleiding veel aandacht besteed aan mondelinge en schriftelijke taalbeheersing. Het zijn dit soort vaardigheden die het grote verschil maken met de universiteit. Je beheerst ze gewoon als je klaar bent met deze opleiding. Deze vaardigheden van hbo-juristen worden in het bedrijfsleven steeds vaker gezien en gezocht, door een toenemende vraag naar ondersteunende en generalistische juristen. Bovendien wordt de praktische inzetbaarheid ook getraind tijdens projecten en stages die typerend zijn voor het hbo. Deze afwisseling tussen theorie en praktijk ligt mij erg goed.'