Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

HBO-Rechten

Toelatingseisen

Heb je een havo-, vwo- of mbo 4-diploma? Dan heb je de juiste vooropleiding voor HBO-Rechten. Na jouw inschrijving neem je deel aan een verplichte studiekeuzecheck. Zo kom je erachter of deze opleiding echt bij je past.

Je wordt tot de opleiding HBO-Rechten toegelaten met een havo-, vwo-, of mbo-4 diploma.

Mbo-diploma niveau 4

Met een mbo-diploma niveau 4 voorzien van een diplomadatum vóór 1 september 2023 kun je een hbo-opleiding starten in studiejaar 2023-2024. Er zijn geen aanvullende eisen. Je ontvangt geen vrijstellingen voor op het mbo-behaalde vakken.

Buitenlands diploma

Heb je een buitenlands diploma? Vraag de afdeling Studentenzaken dan om jouw diploma te waarderen. Het vereiste taalvaardigheidsniveau is Staatsexamen NT2-II. Je diploma moet voor de start met je opleiding gewaardeerd worden. Dit gebeurt door de diplomawaardeerders van het International Office (Studentenzaken). 

Lees meer over diplomawaardering

Voorbereidende cursussen

Je hebt bij de HvA verschillende mogelijkheden:

  • Je volgt vakken (inclusief toetsen) waarin je geen eindexamen hebt gedaan, maar die je nodig hebt voor toelating tot een opleiding (deficiëntie).
  • Je wilt je kennis opfrissen voor vakken waarin je eindexamen hebt gedaan (bijspijkeren).
  • Je hebt een mbo 4-diploma en wilt je kennis over 1 of meerdere vakken opfrissen (bijspijkeren).

Lees meer over deficiëntie- en opfriscursussen.

Taalschakeltraject

Wil je je voorbereiden op het Staatsexamen NT2 programma II en/of mis je een vak op je buitenlandse diploma met minimaal havo 5-niveau? Volg dan het voorbereidende Taalschakeltraject.

21 jaar of ouder?

Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je op grond van je leeftijd deelnemen aan het 21+-toelatingsonderzoek. Dit toelatingsonderzoek toetst of je over voldoende kennis en vaardigheden beschikt voor het volgen van een hbo-opleiding. Bekijk de onderdelen 21+-toelatingsonderzoek  HBO-Rechten.

Instromen in het 2e jaar

Je kunt tot de hoofdfase van de opleiding (jaar 2) worden toegelaten als je in het bezit bent van een propedeusediploma HBO-Rechten. Dit diploma heb je eerder behaald aan de HvA of aan een van de erkende zusteropleidingen HBO-Rechten in Nederland.

Als je vragen hebt over toelating tot de hoofdfase stuur dan een e-mail naar teamassistenten-hbo-rechten@hva.nl.