Hogeschool van Amsterdam

Studieprogramma - Jaar 2 en 3

HBO-Rechten

Na succesvolle afronding van de propedeuse ga je verder naar de hoofdfase van de opleiding die drie jaar duurt.

Jaar 2

In het tweede jaar van je opleiding duik je de diepte in. Waren de vakken in het eerste jaar nog verkennend en oriënterend, vanaf nu leg je meer relaties met de praktijk. Ook ga je je voorbereiden op je stage. Je krijgt sollicitatietrainingen en neemt deel aan een speeddate-evenement met als inzet een stageplek. Het aanleren van onder andere taal- en ICT-vaardigheden blijft belangrijk.

Jaar 3

In het derde jaar ga je een half jaar op stage en volg je een minor.

Stage

In het derde jaar loop je 19 weken stage. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag bij een gemeente, een advocatenkantoor of een bank. Je werkt 4 dagen per week mee in de organisatie en krijgt een gevarieerd takenpakket met toenemende zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Je brengt zo de kennis en vaardigheden die je hebt geleerd in de praktijk. Een dag per twee weken kom je terug op de opleiding en spreek je met je begeleider en andere stagiaires. Daarnaast leer je bij het vak Organisatiekunde welke aspecten binnen jouw stageorganisatie een rol spelen bij het organiseren van het juridische werk.

De opleiding heeft een groot netwerk. Je kunt gebruik maken van een databank met vacatures voor stageplaatsen. Maar je zoekt vooral zelf actief naar een stageplaats. In het tweede jaar heb je geleerd hoe dit werkt.

Minor

In het derde jaar kies je een minor, een samenhangend programma van een half jaar.

De minor telt 30 studiepunten en heeft als doel je kennis te verbreden of op een bepaald gebied te verdiepen. Je kiest de minor waarmee jij je wilt profileren en je ambities kunt realiseren. Je kunt een minor volgen bij HBO-Rechten, maar je kunt ook een minor kiezen bij een van de andere opleidingen van de HvA of bij een andere hogeschool in Nederland of in het buitenland.

HBO-Rechten biedt de volgende minoren aan:

  • International and European Trade Law (Engelstalige minor)
  • Toezicht, Straffen en Gedrag (een minor in samenwerking met Toegepaste Psychologie)

Binnen een minor is er veel keuzevrijheid dankzij een breed aanbod aan keuzevakken. Voor sommige minoren gelden bepaalde instapvoorwaarden. Kijk voor meer informatie en het complete minorenaanbod bij Minoren.

Voorbeelden van keuzevakken

  • Migratierecht
  • Opiumwetgeving en Drugsbeleid
  • Politicologie
  • Privacyrecht
  • Sport en Recht
Gepubliceerd door  Faculteit Maatschappij en Recht 14 juni 2019