Hogeschool van Amsterdam

Studieprogramma - Jaar 2 en 3

HBO-Rechten

Na succesvolle afronding van de propedeuse ga je verder naar de hoofdfase van de opleiding die drie jaar duurt.

Jaar 2

In het tweede jaar van je opleiding verdiep je je in de theorie. Waren de vakken in de propedeuse nog verkennend en oriënterend, in de hoofdfase leg je meer relaties met de praktijk. In het tweede jaar bereid je je ook voor op je stage. Zo krijg je sollicitatietrainingen en organiseert de opleiding een speeddate met als inzet een stageplek. Het aanleren van allerlei vaardigheden blijft belangrijk.

Jaar 3

Het derde jaar is in tweeën verdeeld. Tijdens de ene helft ga je op stage en tijdens de andere helft kies je een minor.

Stage

In het derde jaar loop je 19 weken stage. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag bij een gemeente, een advocatenkantoor of een bank. Tijdens de stage werk je vier dagen per week mee in de organisatie waarbij je een gevarieerd takenpakket met toenemende zelfstandigheid en verantwoordelijkheid krijgt. Je brengt zo je kennis en vaardigheden in de praktijk. Een dag per twee weken kom je terug op de opleiding om bijvoorbeeld te spreken met je docentbegeleider en andere stagiaires.

De opleiding heeft een groot netwerk. In een databank plaatst de opleiding vacatures voor stageplaatsen waarop je kunt solliciteren. Maar je zoekt vooral zelf actief naar een stageplaats. In het tweede jaar heb je geleerd hoe dit gaat.

Minor

In het derde jaar van je opleiding kies je een minor, een samenhangend programma van een half jaar.

De minor telt 30 studiepunten en heeft als doel je kennis te verbreden of op een bepaald gebied te verdiepen. Je kiest de minor waarmee jij je wilt profileren en je ambities kunt realiseren. Je kunt een minor volgen bij HBO-Rechten, maar je kunt ook een minor kiezen bij een van de andere opleidingen van de HvA of elders.

HBO-Rechten biedt bijvoorbeeld de volgende minoren aan:

  • International and European Trade Law (Engelstalige minor)
  • Toezicht, straffen en gedrag (een minor in samenwerking met Toegepaste Psychologie)
  • Wetenschappelijk excellentieprogramma (alleen toegankelijk voor studenten die deelnemen aan het Wetenschappelijk excellentieprogramma)

Binnen de minoren is er veel keuzevrijheid dankzij een breed aanbod aan keuzevakken. Voor sommige minoren gelden bepaalde instapvoorwaarden. Kijk voor meer informatie en het complete minorenaanbod bij Minoren.

Voorbeelden van keuzevakken

  • Migratierecht
  • Opiumwetgeving en drugsbeleid
  • Politicologie
  • Privacyrecht
  • Sport en recht
Gepubliceerd door  Faculteit Maatschappij en Recht 21 juli 2017