Hogeschool van Amsterdam

Studieprogramma - Jaar 2 en 3

HBO-Rechten

Na succesvolle afronding van de propedeuse ga je verder naar de hoofdfase van de opleiding die drie jaar duurt.

Jaar 2

In het tweede jaar van je opleiding verdiep je je in de theorie. Waren de vakken in de propedeuse nog verkennend en oriënterend, in de hoofdfase leg je meer relaties met de praktijk. In het tweede jaar bereid je je ook voor op je stage. Zo krijg je sollicitatietrainingen en organiseert de opleiding een speeddate met als inzet een stageplek.

Jaar 3

Het derde jaar is in tweeën verdeeld. Tijdens de ene helft ga je op stage en tijdens de andere helft volg je lessen op de opleiding. In de lessen op de opleiding herken je de vier leerlijnen: je krijgt theorie, vaardigheden, projecten en studieloopbaanbegeleiding. Kenmerkend in deze fase van de opleiding is dat je steeds meer kennis opdoet over het organiseren van juridische processen. In het project van het derde jaar richt je bijvoorbeeld met medestudenten een juridisch adviesbureau op. Als echte ondernemer concurreer je met de adviesbureaus van de andere studenten in een zogenaamde managementgame.

Stage

In het derde jaar loop je 19 weken stage. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag bij een gemeente, een advocatenkantoor of een bank. Tijdens de stage werk je vier dagen per week mee in de organisatie waarbij je een gevarieerd takenpakket met toenemende zelfstandigheid en verantwoordelijkheid krijgt. Je brengt zo je kennis en vaardigheden in de praktijk. Een dag per twee weken kom je terug op de opleiding om bijvoorbeeld te spreken met je docentbegeleider en andere stagiaires.

De opleiding heeft een groot netwerk. In een databank plaatst de opleiding vacatures voor stageplaatsen waarop je kunt solliciteren. Maar je zoekt vooral zelf actief naar een stageplaats. In het tweede studiejaar leer je hoe dit gaat.

Gepubliceerd door  Faculteit Maatschappij en Recht 22 juli 2016