Hogeschool van Amsterdam

3,5-jarig traject

Honoursprogramma Algemene gezondheidszorg Intensieve Zorg (AIZ)

Het honoursprogramma AGZ Intensieve Zorg is een versneld programma gericht op de acute en intensieve zorg in ziekenhuizen. Je wordt voorbereid om na de opleiding tot hbo-verpleegkundige een specialisatie in de acute of intensieve zorg te gaan volgen.

VERSNELD PROGRAMMA 

De opleiding tot hbo-verpleegkundige via het AIZ-programma duurt 3,5 jaar, dit is een half jaar korter dan de normale opleiding. De hoeveelheid lesstof en stages zijn vergelijkbaar, maar van een hoger niveau ondanks de kortere duur. Een programma voor doorzetters die niet bang zijn voor complexere leerstof, die verantwoordelijkheid nemen en die goed en zelfstandig kunnen studeren.

IETS VOOR JOU?
 

  • Wil je in de toekomst de master Critcal Care doen en als verpleegkundige in een algemeen ziekenhuis gaan werken op een gespecialiseerde afdeling waar de intensieve of acute zorg centraal staat? Denk aan de intensive care, de spoedeisende hulp of de hartbewaking.
  • Ben je gemotiveerd om een uitdagender en zwaarder programma te volgen?
  • Kom je van het vwo of haalde je een hoog gemiddeld eindcijfer op de havo?
  • Weet je nu al dat het algemene ziekenhuis de plek is waar je later wilt gaan werken?

Dan is het intracurriculair honoursprogramma AGZ Intensieve Zorg (AIZ) misschien wel iets voor jou.

Toelatingseisen

Het eerste jaar volg je het gewone voltijdprogramma (60 studiepunten), met aanvullend extra cursussen (10 aangewezen AIZ-studiepunten). Heb je aan het einde van de propedeuse 60 studiepunten plus ten minste 8 van de 10 aangewezen AIZ-studiepunten, dan kun je toegelaten worden tot het honoursprogramma dat start in jaar 2.

Vanwege de beperkte beschikbaarheid van stageplaatsen kunnen maximaal 19 studenten dit programma starten vanaf jaar 2. Als er meer studenten zijn dan beschikbare opleidingsplaatsen, dan mogen studenten met het hoogste gemiddelde cijfer door. Als studenten gelijk eindigen, vindt loting plaats. De precieze toelatingsprocedure om vanuit het eerste jaar (propedeuse) door te stromen naar het AIZ-honoursprogramma jaar 2 kun je vinden in de Onderwijs- en Examenregeling van de opleiding Verpleegkunde.


Voorbereiding op de master Critical Care of vervolgopleiding

De kroon op het programma zijn de stages op diverse gespecialiseerde afdelingen. Vooral in de laatste fase werk je al aan kennis, vaardigheden en een houding die  goed van pas kan komen als je later kiest voor de master Critical Care of een verpleegkundige vervolgopleiding. Je loopt de laatste periode van het  AIZ-honoursprogramma dan ook stage op een afdeling als de intensive care, medium care, spoedeisende hulp, recovery of de coronaire care unit.

Waarin verschilt het AIZ-programma van de reguliere voltijd opleiding?
 

  • Je kiest voor een traject dat zich vooral richt op acute en intensieve zorg in ziekenhuizen.
  • Het niveau is hoger. Je volgt een zwaarder programma. En vanaf het tweede jaar loop je ook stages op afdelingen waar andere hbo-verpleegkundigen (nog) geen stage mogen lopen.
  • Met dit diploma HBO-Verpleegkunde en met stages in Amsterdamse ziekenhuizen maak je meer kans op toelaatbaarheid voor de master critical care en andere  verpleegkundige vervolgopleiding.


Aanmelden voor het AIZ-programma

Studenten die in het eerste jaar de aanvullende AIZ-cursussen volgen, zitten zoveel mogelijk bij elkaar in de lesgroep(en). Zo kun je elkaar motiveren en stimuleren. Wil je geplaatst worden in deze lesgroep(en)? Volg dan onderstaande stappen:

Stap 1: Meld je aan voor de opleiding reguliere voltijdopleiding HBO-Verpleegkunde in Studielink. Doorloop daarna de inschrijfprocedure van de opleiding, deze bestaat onder andere uit deelname aan de verplichte studiekeuzecheck. Meer informatie hierover vind je onder het kopje Inschrijven en studiekeuzecheck.

Stap 2: Zodra je het toelatingsbewijs van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) hebt ontvangen, vul je het Aanmeldformulier AGZ Intensieve Zorg in. Dit formulier vind je onderaan deze pagina. Aanmelden voor het honoursprogramma 2019-2020 kan tot 16 augustus 2019. Zorg er dus voor dat je je aanmelding voor de opleiding geheel afrondt voordat je je aanmeldt bij het honoursprogramma.

Vragen?

Tijdens de open dagen kun je meer informatie krijgen over het AIZ-programma. Vragen over het programma kun je ook per e-mail sturen naar de coördinator van het AIZ-programma, Marieke Kroon: m.h.kroon@hva.nl.

Problemen met het openen en/of versturen van het aanmeldformulier? Gebruik een andere internet browser, bijvoorbeeld Google Chrome. 

Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid 5 juni 2019