Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Iets voor jou?

Ben jij een echte doener en wil je niet hele dagen achter een bureau zitten? Hou je van zelfstandig werken in een dynamische omgeving? En wil jij echt iets betekenen voor mensen? Dan is de opleiding HBO-Verpleegkunde iets voor jou! In vier jaar leer je alles over hoe je verpleegkundige zorg verleent. Je krijgt alle medische kennis die je nodig hebt en doet veel praktijkervaring op tijdens de jaarlijkse stages in bijvoorbeeld het ziekenhuis, de wijk, GGZ of verpleeghuiszorg.

Schrijf je in
Verpleegkunde is overal!

Start jij na de zomer met HBO-Verpleegkunde? Wij hebben alle belangrijke info voor je op een rijtje gezet.

Bekijk alle informatie

Dit ga je doen

Als verpleegkundige verleen je vaak zorg aan kwetsbare patiënten die op jou rekenen. Je krijgt te maken met mensen die bijvoorbeeld pijn hebben, verward zijn of een ongeneeslijke ziekte hebben. Je volgt verschillende modules waarin je leert hoe je medische kennis, communicatieve- en verpleegtechnische vaardigheden toepast. Bijna de helft van de voltijdopleiding bestaat uit stagelopen. Om de kwaliteit van de stages te waarborgen worden de stageplekken verzorgd door het stagebureau. Het stagelopen is verdeeld over 4 jaar en bouwen op in complexiteit en zelfstandigheid. Daarnaast kun je kiezen uit verschillende modules zoals Kind, Basis Acute Zorg, Gezond leven of Global Health.

Propedeuse (jaar 1)

Tijdens het eerste studiejaar maak je kennis met de opleiding en oriënteer je je op het werk van een verpleegkundige. Je volgt verschillende lessen waarin je basiskennis en -vaardigheden leert. De lessen worden aangeboden vanuit verschillende modules waarin je steeds een ander thema behandelt. Vakken zoals Medische Kennis, Psychopathologie, Klinisch Redeneren, Verpleegkundige Handelingen en Communicatieve aardigheden staan centraal in het eerste jaar. Naast het volgen van lessen loop je ook 7 weken stage in de praktijk (opent in nieuw venster)zodat je kennismaakt met het beroep. Heb je een diploma mbo-Verpleegkunde? Dan kun je vanaf jaar 1 het mbo-hbo-schakeltraject volgen. Studenten met een vwo-diploma kunnen kiezen voor het Honours Verkort Programma Acute Zorg. 

Hoofdfase (jaar 2, 3 en 4)

In het tweede studiejaar start je met de hoofdfase. Je volgt 2 stages van 20 weken, afgewisseld met 5 modules van 10 weken. In deze fase van de opleiding ga je dieper in op de leerstof en pas je deze kennis toe bij verschillende patiëntengroepen. Naast de verplichte module ‘Spoedeisende Zorg’ volg je 4 modules naar keuze. Samen met je coach kies je welke modules passen bij jouw wensen en ambities.

Afstudeerfase (jaar 4)

In de afstudeerfase loop je 20 weken stage en volg je 10 weken een afstudeermodule. Tijdens je stage en de afstudeermodule werk je aan afstudeeropdrachten.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je wordt toegelaten tot de opleiding met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma. Er gelden geen aanvullende toelatingseisen. Advies: volg een cursus biologie wanneer je geen biologie hebt gehad tijdens je vooropleiding. Daarnaast ontvang je na je inschrijving een uitnodiging voor een studiekeuzecheck (online vragenlijst).

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

Bij deze opleiding heb je in de propedeuse gemiddeld 20 contacturen per week. Verder besteed je per week ongeveer 20 uur alleen of met medestudenten aan projecten, onderzoek, opdrachten en het voorbereiden van lessen en tentamens.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld in de propedeuse rekening met ongeveer € 650 aan extra kosten voor (digitale) leermiddelen. Deze extra kosten zijn lager in jaar 2, 3 en 4. Ook betaal je eventuele reis- en verblijfkosten voor je stages.

Lees meer over studiekosten

Waarom HBO-Verpleegkunde aan de HvA?

  • De opleiding heeft een uniek samenwerkingsverband met het naastgelegen Amsterdam UMC ziekenhuis.
  • Je volgt vanaf jaar 2 een deel van het onderwijs samen met studenten ergotherapie, fysiotherapie, oefentherapie (HvA) en Geneeskunde (UvA). Zo leer je interprofessioneel samenwerken.
  • Ben je iemand die makkelijk en graag studeert, ben je gemotiveerd om een uitdagender en zwaarder programma te volgen? Dan kun je ook kiezen voor het Honours Verkort Programma Acute Zorg.
  • Heb je al een mbo-diploma Verpleegkunde? Dan kun je door het volgen van het mbo-hbo-schakeltraject binnen 3 jaar je diploma HBO-Verpleegkunde halen.
  • Wil je studeren combineren met werken in de praktijk? Misschien is HBO-Verpleegkunde duaal dan iets voor jou.
Verpleegkunde iets voor jou? Doe de test!
(opent in nieuw venster)

Voor wie

  • Je bent geïnteresseerd in jouw medemens.
  • Je bent communicatief sterk.
  • Je werkt graag in een team en houdt van dynamiek.
  • Je bent goed in plannen en overzicht houden.
  • Je houdt van aanpakken en neemt verantwoordelijkheid.
Bekijk de opleiding HBO-Verpleegkunde duaal