Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

HBO-Verpleegkunde

Iets voor jou?

Verpleegkunde is een mooi, uitdagend en intensief beroep. Je krijgt te maken met mensen die pijn hebben, verward zijn of een ongeneeslijke ziekte hebben. Als verpleegkundige moet je in staat zijn om hen de juiste zorg te bieden en niet bang zijn om verantwoordelijkheid te nemen. Wil je voor mensen zorgen, werk je graag in een team en sta je stevig in je schoenen? Dan is de opleiding HBO-Verpleegkunde iets voor jou.

Open dag 4 november
Kom kennismaken
HBO-Verpleegkunde: iets voor jou?

Begin jij na de zomer met HBO-Verpleegkunde? Wij hebben alle belangrijke info voor je op een rijtje gezet.

Bekijk het hier

Dit ga je doen

Als verpleegkundige verleen je vaak zorg aan kwetsbare patiënten die op jou rekenen. Daarom is belangrijk dat je over verpleegkundige kennis en vaardigheden beschikt. Je krijgt vakken zoals Medische kennis, Communicatieve vaardigheden en Verpleegtechnische Vaardigheden. Je leert tijdens de opleiding kijken vanuit de blik van de verpleegkundige, maar ook vanuit die van de patiënt.

Jaar 1

In jaar 1 maak je kennis met het beroep van verpleegkundige. Wat is jouw rol precies en past dit bij jou? Je volgt verschillende lessen waarin je basiskennis en -vaardigheden opdoet. In het projectonderwijs leer je samenwerken met medestudenten. Ook doe je een beroepsoriëntatie van 5 weken in de praktijk. Heb je een mbo-verpleegkunde diploma? Dan kun je vanaf jaar 1 het mbo-hbo-schakeltraject volgen. Studenten met een vwo-diploma kunnen kiezen voor het Honours Programme Critical Care. 

Jaar 2

In jaar 2 ga je dieper in op de leerstof en op hoe je deze kennis toepast bij verschillende patiëntengroepen. Verder loop je 10 weken stage. Je kunt je ook verdiepen in het perspectief van een patiënt. Dit doe je via het buddy project waarin je 20 weken meegaat in het leven van een patiënt. 

Jaar 3

In jaar 3 volg je een minor en loop je 20 weken stage. Als je extra uitdaging wilt, kun je vanaf jaar 3 je opleiding uitbreiden met een specialisatie. Je kunt kiezen uit 3 programma's: Amsterdam UMC, Anesthesie of Operatieassistent.

Jaar 4

In jaar 4 loop je 20 weken stage en aansluitend een afstudeerstage van 10 weken. Tijdens beide stages voer je afstudeeropdrachten uit. De laatste 10 weken staan in het teken van verdiepende cursussen en trainingen rondom complexe zorgsituaties, en het afronden van je studie.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je wordt toegelaten tot de opleiding met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma. Er gelden geen aanvullende toelatingseisen. Advies: volg een cursus biologie wanneer je geen biologie hebt gehad tijdens je vooropleiding. Daarnaast neem je deel aan de verplichte studiekeuzecheck.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

Bij deze opleiding heb je in jaar 1 gemiddeld 14 contacturen per week. Verder besteed je per week ongeveer 24 uur alleen of met medestudenten aan projecten, onderzoek, opdrachten en het voorbereiden van lessen en tentamens.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld in jaar 1 rekening met ongeveer € 650 aan extra kosten voor studieboeken, readers en vakmaterialen. Deze extra kosten liggen een stuk lager in jaar 2, 3 en 4. Ook betaal je eventuele reis- en verblijfkosten voor je stages.

Lees meer over studiekosten

Waarom HBO-Verpleegkunde aan de HvA?

  • De opleiding heeft een uniek samenwerkingsverband met het naastgelegen Amsterdam UMC ziekenhuis.
  • Je krijgt vanaf jaar 2 een deel van het onderwijs samen met studenten ergotherapie, fysiotherapie, oefentherapie (HvA) en Geneeskunde (UvA). Zo leer je interprofessioneel samenwerken.
  • Heb je een vwo-diploma? Dan kun je ook kiezen voor het Honours Programme Critical Care.
  • Heb je al een mbo-diploma Verpleegkunde? Dan kun je door het volgen van het mbo-hbo-schakeltraject binnen 3 jaar je diploma HBO-Verpleegkunde halen.
  • Wil je studeren combineren met werken in de praktijk? Misschien is HBO-Verpleegkunde duaal dan iets voor jou.
Bekijk de opleiding HBO-Verpleegkunde duaal

Voor wie

  • Je bent communicatief sterk.
  • Je werkt graag in een team.
  • Je bent goed in plannen en overzicht houden.
  • Je bent niet bang om verantwoordelijkheid te nemen.