Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Iets voor jou?

Ben jij een echte doener en wil je niet hele dagen achter een bureau zitten? Hou je van zelfstandig werken in een dynamische omgeving? En wil jij echt iets betekenen voor mensen? Dan is de opleiding HBO-Verpleegkunde iets voor jou. In 4 jaar leer je alles wat er te leren is over zorg verlenen. Je krijgt alle medische kennis die je nodig hebt en doet een berg werkervaring op tijdens de jaarlijkse stages. Verpleegkunde is een mooi, uitdagend en intensief beroep.

Schrijf je in
Verpleegkunde is overal!

Start jij na de zomer met HBO-Verpleegkunde? Wij hebben alle belangrijke info voor je op een rijtje gezet.

Bekijk alle informatie

Dit ga je doen

Als verpleegkundige verleen je vaak zorg aan kwetsbare patiënten die op jou rekenen. Je krijgt te maken met mensen die pijn hebben, verward zijn of een ongeneeslijke ziekte hebben. Daarom is het belangrijk dat je over verpleegkundige kennis en vaardigheden beschikt. Je krijgt vakken zoals Medische Kennis, Communicatieve Vaardigheden en Verpleegtechnische Vaardigheden. Je leert tijdens de opleiding te kijken vanuit de blik van de verpleegkundige, maar ook vanuit die van de patiënt.

Jaar 1

In jaar 1 maak je kennis met het beroep van verpleegkundige. Je gaat ontdekken wat jouw rol precies is en hoe die bij jou past. Je volgt verschillende lessen waarin je basiskennis en -vaardigheden opdoet. In het projectonderwijs leer je samenwerken met medestudenten. Ook doe je een beroepsoriëntatie van 5 weken in de praktijk. Heb je een diploma Mbo-Verpleegkunde? Dan kun je vanaf jaar 1 het mbo-hbo-schakeltraject volgen. Studenten met een vwo-diploma kunnen kiezen voor het Honours Verkort Programma Acute Zorg.

Jaar 2

In jaar 2 ga je dieper in op de leerstof en leer je hoe je deze kennis toepast bij verschillende patiëntengroepen. Verder loop je 10 weken stage. Je kunt je ook verdiepen in het perspectief van een patiënt. Dit doe je via het buddy project waarin je 20 weken meegaat in het leven van een patiënt. 

Jaar 3

In jaar 3 volg je een minor en loop je 20 weken stage. Als je extra uitdaging wilt, kun je vanaf jaar 3 je opleiding uitbreiden met een specialisatie. Je kunt kiezen uit 3 programma's: Amsterdam UMC, Anesthesie of Operatieassistent.

Jaar 4

In jaar 4 loop je 20 weken stage en aansluitend een afstudeerstage van 10 weken. Tijdens beide stages voer je afstudeeropdrachten uit. De laatste 10 weken staan in het teken van verdiepende cursussen en trainingen rondom complexe zorgsituaties, en het afronden van je studie.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je wordt toegelaten tot de opleiding met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma. Er gelden geen aanvullende toelatingseisen. Advies: volg een cursus biologie wanneer je geen biologie hebt gehad tijdens je vooropleiding. Daarnaast ontvang je na je inschrijving een uitnodiging voor een studiekeuzecheck (online vragenlijst).

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

Bij deze opleiding heb je in jaar 1 gemiddeld 14 contacturen per week. Verder besteed je per week ongeveer 24 uur alleen of met medestudenten aan projecten, onderzoek, opdrachten en het voorbereiden van lessen en tentamens.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld in jaar 1 rekening met ongeveer € 650 aan extra kosten voor studieboeken, readers en vakmaterialen. Deze extra kosten liggen een stuk lager in jaar 2, 3 en 4. Ook betaal je eventuele reis- en verblijfkosten voor je stages.

Lees meer over studiekosten

Waarom HBO-Verpleegkunde aan de HvA?

  • De opleiding heeft een uniek samenwerkingsverband met het naastgelegen Amsterdam UMC ziekenhuis.
  • Je volgt vanaf jaar 2 een deel van het onderwijs samen met studenten ergotherapie, fysiotherapie, oefentherapie (HvA) en Geneeskunde (UvA). Zo leer je interprofessioneel samenwerken.
  • Ben je iemand die makkelijk en graag studeert, ben je gemotiveerd om een uitdagender en zwaarder programma te volgen? Dan kun je ook kiezen voor het Honours Verkort Programma Acute Zorg.
  • Heb je al een mbo-diploma Verpleegkunde? Dan kun je door het volgen van het mbo-hbo-schakeltraject binnen 3 jaar je diploma HBO-Verpleegkunde halen.
  • Wil je studeren combineren met werken in de praktijk? Misschien is HBO-Verpleegkunde duaal dan iets voor jou.

Voor wie

  • Je bent geïnteresseerd in jouw medemens.
  • Je bent communicatief sterk.
  • Je werkt graag in een team en houdt van dynamiek.
  • Je bent goed in plannen en overzicht houden.
  • Je houdt van aanpakken en neemt verantwoordelijkheid.
Bekijk de opleiding HBO-Verpleegkunde duaal