Studieprogramma

Jaar 1

Al in het eerste jaar van CMD ga je als ontwerper aan de slag; je werkt aan projecten (ontwerpopdrachten) voor echte opdrachtgevers en leert om je creativiteit in te zetten voor een zo goed mogelijk product. Tijdens ondersteunende vakken ontwikkel je skills die je gelijk kunt toepassen tijdens de praktijkopdrachten.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Expertisegebieden

De vakken en projecten in het eerste jaar zijn onder te verdelen in vier expertisegebieden: interactie, vormgeving, techniek en ontwerpen en context.

Interactie

Als je een product ontwerpt, moet je ervoor zorgen dat mensen begrijpen hoe het product werkt en welke actie van hen wordt verwacht. Simpel gezegd: de juiste knop op de juiste plek en op het juiste moment is cruciaal.

Vormgeving

Hoe een product eruitziet, is van grote invloed op hoe mensen jouw product ervaren. Je leert hoe je met beeld, kleur en lettertypen communiceert, prikkelt en een bepaalde sfeer overbrengt.

Techniek

Bij de technische vakken leer je het voor mensen zichtbare gedeelte van jouw product, de interface, werkend te maken. Oftewel: er gebeurt écht iets als je op de knop klikt.

Ontwerpen en context

Hier leer je hoe jouw ontwerp in relatie staat tot de wereld om ons heen. Met een ontwerp kun je bijvoorbeeld bepaald gedrag stimuleren of juist voorkomen. Het is belangrijk dat je daar kritisch over nadenkt.

Bekijk onze studiegids voor een uitgebreid overzicht van de vakken in het eerste jaar. Neem ook eens een kijkje op onze portfoliosite cmd-amsterdam.nl/curriculum voor een visuele weergave van het huidige onderwijsprogramma van onze CMD-studenten (studiejaar 2020-2021).

Top-3 handige software

Wil je graag weten met welke computerprogramma's onze CMD-studenten werken? Bekijk dan onderstaande filmpje waarin oud CMD-student Yara laat zien welke 3 programma's volgens haar niet mogen ontbreken op je laptop.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

SPECIALISATIES

Bij CMD in Amsterdam doorloop je het hele ontwerpproces van begin tot eind, dus van idee tot gerealiseerd product. De volgende specialisaties staan centraal:

  • Interaction Design; je bedenkt de manier waarop mensen een product kunnen bedienen en gebruiken.
  • Front-end Development; je maakt het zichtbare gedeelte werkend, bijv. van een app.
  • Visual Interface Design; je zorgt er voor dat mensen jouw product niet alleen mooi vinden, maar ook dat het de juiste sfeer weergeeft.

Het gaat tijdens de hele studie dus om het bedenken, vormgeven en technisch werkend maken van digitale producten. Dat betekent niet dat je per se moet uitblinken op technisch vlak. Er is van alles mogelijk; je bepaalt zelf op welke specialisatie je de nadruk legt. Tijdens je studie kun je zelf jouw programma samenstellen om precies die ontwerper te worden die je wilt.

PROJECTEN

Tijdens ieder studiejaar werk je bij CMD aan projecten. Een project is een ontwerpopdracht waarin je jouw geleerde skills combineert en in de praktijk brengt. We lopen altijd verschillende fases door van het ontwerpproces. Creativiteit, idee-ontwikkeling, conceptualisatie, evalueren en onderzoeken horen hierbij.

Je zit in een klas met ongeveer 25 studenten. Veel vakken volg je in werkgroepen waar je in kleinere projectteams samenwerkt. Binnen een project gaat het vaak om een specifieke fase van het ontwerptraject. We werken bij deze projecten samen met verschillende Amsterdamse partijen. In het verleden hebben onze studenten opdrachten uitgevoerd voor Artis, Gemeente Amsterdam, Amsterdam Museum en het AMC.

Studieloopbaanbegeleiding (SLB)

Jouw ontwikkeling staat bij ons centraal. Daarom heb je een studieloopbaanbegeleider (CMD-docent) die je coacht tijdens je hele studie. Daarnaast helpt je SLB’er je reflecteren over de juiste mindset als ontwerper: proactief, verantwoordelijk, innovatief, flexibel en gericht op het leveren van je beste werk. Zo kun jij je optimaal ontwikkelen tot een CMD'er die klaar is om de arbeidsmarkt op te gaan.

Studie in cijfers

Een goede voorbereiding op je studiekeuze is belangrijk. Het schema 'Studie in cijfers' helpt je om een passende en objectieve keuze te maken. Waar mogelijk vind je naast het cijfer van de HvA-opleiding ook de landelijke score. Zo krijg je op een snelle en herkenbare manier een beeld van de opleiding. Voor meer informatie: zie de toelichting (pdf).

Gepubliceerd door  Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie 4 augustus 2021