Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Communication and Multimedia Design

Iets voor jou?

Wil jij digital designer worden? Dan heb je een passie voor ontwerpen; van visuele en interactieve vormgeving tot technisch design. Jij houdt van samenwerken, communicatie en interactie. Je ziet wat mensen nodig hebben. Vanuit hun wensen maak jij apps, sites, games, animaties en andere digitale media. Communication and Multimedia Design (CMD) is een opleiding met goede baankansen in de creatieve industrie.

Open dag | 5 november 2022 | 10:00-14:00
Meld je aan
Opleidingsfilmpje Communication and Multimedia Design

Dit ga je doen

Bij Communication and Multimedia Design richt je je op het hele ontwerpproces. Je krijgt vakken op het gebied van techniek, vormgeving en interactieontwerp. Belangrijk daarbij is dat het product aansluit bij de mensen die het gaan gebruiken. Je bent kritisch en denkt goed na over de functie en betekenis van een product voor de maatschappij.

Afstudeerproject van CMD-student Joop: Scrollbook
Jaar 1

In jaar 1 volgen alle studenten hetzelfde onderwijsprogramma. Je werkt aan projecten (ontwerpopdrachten) voor echte opdrachtgevers en je ontwikkelt tijdens ondersteunende vakken vaardigheden die je gelijk kunt toepassen in praktijkopdrachten.

Jaar 2

Jaar 2 bestaat voor de eerste helft weer uit gezamenlijke vakken en projecten. Vanaf de tweede helft van het studiejaar kun je eigen vakken en projecten kiezen en zo je eigen onderwijsprogramma samenstellen. In een korte stage (10 weken) werk je bij een bedrijf.  

Jaar 3

In jaar 3 volg je twee minoren (keuzeprogramma’s); elke minor duurt een half studiejaar (20 weken). Deze minoren mag je zelf uitkiezen; dat kan zowel binnen als buiten de HvA en ook in het buitenland.

Jaar 4

In jaar 4 rond je jouw studie CMD af met een project. Je start met een stage van 20 weken bij een bedrijf. Hét moment om jouw ontwerpvaardigheden te laten zien. Daarna begin je met een afstudeerproject en voer je zelfstandig een zelfgekozen ontwerpopdracht uit.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je hebt een havo-, vwo- of mbo 4-diploma. Voor het havo-profiel Cultuur en Maatschappij geldt als eis het vak wiskunde A of B. Heb je dit vak niet? Volg dan een bijspijkercursus.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

In jaar 1 heb je minimaal 16 contacturen per week. Daarnaast besteed je 24 uur per week met medestudenten aan projecten en onderzoeken, maak je opdrachten en bereid je je voor op lessen en tentamens.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld moet je rekening houden met ongeveer € 300 per jaar voor boeken, readers en vakmaterialen. Houd ook rekening met de aanschaf van een laptop.

Lees meer over studiekosten

Waarom CMD aan de HvA?

  • Je hebt toegang tot verschillende labs. In het Usability Lab test je je ontwerpen op gebruiksvriendelijkheid. In het Virtual Reality Lab realiseer je 3D-producten en in het Makers Lab staan 3D-printers en lasercutters voor je klaar. In het Audio Lab leer je hoe je geluid ontwerpt.
  • Je richt je op alle aspecten van digitaal ontwerpen: interactie, vormgeving en techniek.
  • Je studeert in Amsterdam: het bruisende hart van de Nederlandse creatieve industrie.
  • Je kunt op uitwisseling (exchange) bij 1 van onze 10 partners binnen Europa en 8 partners buiten Europa. Ook mag je in het 4e jaar een internationale stage volgen.

Voor wie?

  • Je bent nieuwsgierig en kritisch.
  • Je bent geïnteresseerd in multimedia.
  • Je kunt goed samenwerken.