Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

CMD-student Bahaa aan het woord

"Fouten maken is niet erg, daar leren we juist veel van."

Bahaa ontwierp tijdens zijn studie een app die scholieren helpt sneller een boek te vinden in de bieb: de boekenzoeker. "Een lang proces, maar wel heel leerzaam."

App ontwerpen

Gedurende de opleiding ben je veel bezig met het uitvoeren van opdrachten. Afgelopen jaar is Bahaa bezig geweest met het ontwerpen van een app: "Voor het vak interface design mochten we een app ontwerpen voor een schoolbibliotheek. Ik heb toen de boekenzoeker ontworpen, een app die middelbare scholieren helpt om op een efficiënte manier leesboeken te vinden in de schoolbibliotheek. Door projecten als de boekenzoeker is de opleiding maatschappijgericht en draag je dus een steentje bij aan het verbeteren van de digitale maatschappij."

Onderzoeken, uitproberen en maken

Bahaa vond het erg leuk om bezig te zijn met deze opdracht: "Om deze app te ontwikkelen heb ik een heel ontwerpproces moeten doorlopen: experimenteren, uitproberen, schetsen en het maken van verschillende versies van de app: het was een veelzijdig proces. Ook moest er onderzoek gedaan worden naar de doelgroep. Het leuke ervan was dat je de gegevens van je onderzoek meteen kunt toepassen," vertelt Bahaa enthousiast. In het product moest de bestaande huisstijl van Amsterdam terug te zien zijn, wat een uitdaging was: "Op school leerden we de theorie die we konden toepassen tijdens het ontwikkelen van de app. Regelmatig vroeg ik om feedback, om zo de app nog beter te maken. Die feedback en hulp is echt van belang. Zo zijn de eerste en uiteindelijke versie van de app bijna niet met elkaar te vergelijken. Uiteindelijk is het een mooi efficiënt product geworden."

Waarom CMD?

Voordat Bahaa aan CMD begon, rondde hij de mbo-opleiding Software Development af: "Ik dacht: nu wil ik meer richting design en het ontwikkelen van digitale producten. Hier paste CMD heel goed bij. Ik besloot me dan ook in te schrijven."

Een creatieve studie

"De opleiding is heel afwisselend", zegt Bahaa. "In het eerste jaar volgt iedereen hetzelfde programma en in het tweede jaar kan je je al gaan specialiseren en je eigen vakken kiezen." Er zijn drie specialisaties: interaction design, front-end development en visual interface design. Zo kun je je echt gaan focussen op wat het beste bij jou en je toekomstplannen past. "Ik heb voor front-end development gekozen, omdat ik hier mijn creativiteit in kwijt kan," vertelt Bahaa. Verder is het een studie waarbij je altijd aan het ontwerpen en ontwikkelen bent: "Het is een creatieve studie, waarbij je nieuwsgierig moet zijn om je creativiteit verder te ontwikkelen. Verder moet je het leuk vinden om out of the box te denken. We zijn veel aan het experimenteren. Fouten maken is niet erg, daar leren we juist veel van."

Goede baankansen

Doordat veel opdrachten op de praktijk gericht zijn, kom je er gaandeweg ook steeds meer achter welke kant je zelf graag op wilt. Hoewel Bahaa nog midden in de opleiding zit, heeft hij toch al een idee wat hij na de studie graag zou willen doen: "Het is een brede studie, dus na het behalen van je diploma kun je meerdere kanten op. Zelf wil ik graag richting front-end development. Je bent dan vooral bezig met de 'voorkant' van de website. Je zorgt er als het ware voor dat de website goed functioneert en er aantrekkelijk uitziet."

CMD is een studie met goede baankansen en mogelijkheden. Zo kun je onder andere aan de slag bij een ontwerpbureau of full-service internetbureau, maar je kunt er ook voor kiezen om in andere branches te gaan werken, zoals de gezondheidszorg, logistiek of zelfs in de kunst- en cultuursector.  Genoeg mogelijkheden! Bahaa is dan ook enthousiast. "Ik ben erg blij met mijn keuze. De studie past erg goed bij me en blijft mij uitdagen. Ik kan de studie zeker aanraden."

Dit interview met Bahaa is geschreven door Lotte, redacteur bij Scholieren.com(opent in nieuw venster)