Hogeschool van Amsterdam

JAAR 2, 3 EN 4

Fysiotherapie

Na de propedeuse volgt vanaf jaar 2 de hoofdfase. In de hoofdfase worden de opdrachten complexer.

Jaar 2

Jaar 2 bestaat opnieuw uit twee semesters: semester 3 en 4. In semester 3 doe je kennis op over de meest voorkomende neurologische ziektebeelden en hoe je dit kunt onderzoeken en behandelen. Het vierde semester is gericht op de meest voorkomende interne aandoeningen zoals ademhalingsstoornissen, hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Je leert welke meetinstrumenten je kan gebruiken voor besluitvorming over je behandeling en hoe je de behandeling uitvoert. In het tweede jaar doe je ook ervaring op in de praktijk tijdens een juniorstage. Gedurende 8 weken loop je 2 dagen of 4 dagdelen per weekstage.

Hannah - Student jaar 3 Fysiotherapie

In eerste instantie dacht ik dat je als fysiotherapeut vooral met sportrevalidatie bezig bent, maar dit is niet het geval.

Lees verder

Jaar 3 en 4

Het derde jaar staat in het teken van je minor en je eerste senior stage. In het vierde jaar loop je je tweede seniorstage en schrijf je een bachelor thesis. De senior stages zijn elk twintig weken.

Minor

Naast de seniorstages volg je in het derde jaar een minor naar keuze, waardoor je de kans krijgt om je later extra te profileren op de arbeidsmarkt. Een minor is een keuzeprogramma van 30 studiepunten en duurt een half jaar. Hiermee verbreed of verdiep je je kennis. Je kunt een minor binnen of buiten de HvA volgen. Er is sprake van keuzevrijheid, maar ook van instapvoorwaarden per minor.

Afhankelijk van de minor kies je voor verbreding of verdieping. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de minor Zorgtechnologie, minor Kinderen of minor Arbeid en Gezondheid.Er zijn ook verschillende Engelstalige minoren: op het gebied van wetenschappelijk onderzoek (Minor Healthcare and Science) en bijvoorbeeld Global Health. Zie voor meer informatie de minorenwebsite.

Bachelor thesis

De bachelor thesis in jaar 4 is vergelijkbaar met het schrijven van een scriptie, met het verschil dat je voor een opdrachtgever werkt. Een voorbeeld van een beroepsopdracht is dat je voor een fysiotherapiepraktijk een beweegprogramma voor kinderen met overgewicht ontwikkelt. Het bijzondere van de bachelor thesis is dat de resultaten hiervan vaak ook in de praktijk gebruikt kunnen worden. Zo draag je tijdens je opleiding al bij aan de ontwikkeling van het beroep fysiotherapie. Voor voorbeelden van beroepsopdrachten kijk je bij kennisbank.hva.nl .

Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid 16 april 2021