JAAR 2, 3 EN 4

Fysiotherapie

Na de propedeuse volgt vanaf jaar 2 de hoofdfase. In de hoofdfase worden de opdrachten complexer.

Jaar 2

Jaar 2 bestaat opnieuw uit twee semesters: semester 3 en 4. Semester 3 staat in het teken van fysiotherapeutisch handelen bij de meest voorkomende neurologische ziektebeelden. Het vierde semester is gericht op de meest voorkomende interne aandoeningen zoals ademhalingsstoornissen, hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Je leert welke meetinstrumenten je kan gebruiken voor besluitvorming in het behandelproces. Je gaat verder met je ontwikkeling in je klinisch redeneren en onderbouwen vanuit de recente wetenschappelijke ontwikkelingen.

In het tweede jaar doe je ook ervaring op in de praktijk tijdens een juniorstage van 8 weken.

Hannah - Student jaar 3 Fysiotherapie

In eerste instantie dacht ik dat je als fysiotherapeut vooral met sportrevalidatie bezig bent, maar dit is niet het geval.

Lees verder

Jaar 3

Het derde jaar staat in het teken van je minor en je eerste senior stage. Een senior stage is een stage van twintig weken.

Minor

Naast de seniorstages volg je in het derde jaar een minor. Een minor is een keuzeprogramma van 30 studiepunten en duurt een half jaar. Hiermee verbreed of verdiep je je kennis. Je kunt een minor binnen of buiten de HvA volgen.

Afhankelijk van de minor kies je voor verbreding of verdieping. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de minor Zorgtechnologie, minor Kinderen of minor Arbeid en Gezondheid.Er zijn ook Engelstalige minoren: bijvoorbeeld Global Health. Zie voor meer informatie de minorenwebsite.

Jaar 4

In het vierde jaar loop je je tweede seniorstage en schrijf je een bachelor thesis.

Bachelor thesis

De bachelor thesis in jaar 4 is vergelijkbaar met het schrijven van een scriptie, je kunt hiervoor literatuuronderzoek doen maar je thesis kan ook andere vormen hebben. Een voorbeeld hiervan is dat je voor een fysiotherapiepraktijk een beweegprogramma voor kinderen met overgewicht ontwikkelt. Het bijzondere van de bachelor thesis is dat de resultaten hiervan vaak ook in de praktijk gebruikt kunnen worden. Zo draag je tijdens je opleiding al bij aan de ontwikkeling van het beroep fysiotherapie. Voor voorbeelden van beroepsopdrachten kijk je bij kennisbank.hva.nl .

Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid 25 oktober 2021