Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Fysiotherapie

Iets voor jou?

Als fysiotherapeut doe je meer dan cliënten behandelen. Je gebruikt jouw kennis en vaardigheden op het gebied van gezondheid en het menselijk lichaam om mensen te coachen bij hun lichamelijk herstelproces. Je start een onderzoek en stelt samen met je cliënten een behandelplan op. Dit helpt hen bij het begrijpen, behandelen en in de toekomst voorkomen van hun klachten. Spreekt dit je aan? Dan is de opleiding Fysiotherapie iets voor jou.

Open dag 4 april
Meld je aan
Is Fysiotherapie aan de HvA iets voor jou?

Dit ga je doen

In 4 jaar word je opgeleid tot specialist op het gebied van menselijk bewegen. Je combineert theorie- en praktijkonderwijs en leert over het menselijk lichaam, bewegend functioneren en de ziektes en aandoeningen waar jouw toekomstige cliënten mee te maken kunnen hebben.

Jaar 1

Bij de start van jaar 1 staat het thema Gezond Bewegen centraal. Je krijgt de vakken Anatomie, Pathologie, Fysiologie en Psychologie en doet fysiotherapeutische vaardigheden op. In semester 2 leer je wat je als fysiotherapeut moet weten en kunnen bij de meest voorkomende aandoeningen en klachten. Denk aan sportletsel, nek- en rugpijn, artrose en schouderklachten.

Jaar 2

Jaar 2 staat in het teken van fysiotherapeutisch handelen bij de meest voorkomende neurologische ziektebeelden. Je richt je op de meest voorkomende interne aandoeningen zoals ademhalingsstoornissen, hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Ook doe je ervaring op in de praktijk tijdens een juniorstage van 8 weken.

Jaar 3

Jaar 3 staat in het teken van je minor en je eerste senior stage van 20 weken. Een minor is een keuzeprogramma van 30 studiepunten en duurt een halfjaar. 

Jaar 4

Jaar 4 staat in het teken van afstuderen. Je maakt een bachelor thesis groepsopdracht met een innovatie-opdracht en loopt weer 20 weken stage waarmee je aantoont dat je op hbo-niveau kunt werken.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je wordt toegelaten tot de opleiding Fysiotherapie met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma. Er gelden geen aanvullende eisen. Daarnaast neem je deel aan een studiekeuzecheck.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

Je hebt in jaar 1 gemiddeld 16 contacturen per week. Verder besteed je ongeveer 24 uur alleen of met medestudenten aan projecten, onderzoek, opdrachten en het voorbereiden van lessen en tentamens.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met ongeveer € 1.000 aan extra kosten voor studieboeken, readers en vakmaterialen in jaar 1. De extra kosten liggen een stuk lager in jaar 2, 3 en 4. Ook betaal je eventuele reis- en verblijfkosten voor je stages.

Lees meer over studiekosten

Waarom Fysiotherapie aan de HvA?

  • Je krijgt Anatomieles in de snijzaal van het naastgelegen Amsterdam UMC ziekenhuis.
  • Je ontvangt naast begeleiding van onze docenten ook begeleiding van ouderejaarsstudenten.
  • Je krijgt vanaf jaar 2 gezamenlijk onderwijs met studenten van de opleidingen Ergotherapie, Oefentherapie (HvA) en Geneeskunde (UvA). Zo leer je interprofessioneel samenwerken.

Voor wie

  • Je bent geïnteresseerd in het menselijk lichaam en biologie.
  • Je hebt discipline en bent een doorzetter.
  • Je weet dat Sport- en Neurorevalidatie en Ouderenzorg belangrijke onderdelen vormen van het studieprogramma.