Forensisch Onderzoek

Bachelor, voltijd

Stel, bij een brand in een woning is een gezin gewond geraakt. Tijdens een eerste analyse van de plaats delict worden een sigarettenpeuk en een aansteker opgemerkt. Ook is er een brief gevonden. Is hier sprake van brandstichting of is de brand per ongeluk ontstaan? Een forensisch onderzoeker komt meteen ter plaatse om de sporen veilig te stellen, zodat er onderzocht kan worden wat er is gebeurd. Wil jij deze onderzoeker zijn en leren hoe je deze sporen kunt veiligstellen, analyseren en kan gebruiken in het strafrechtelijke proces, aan de hand van de nieuwste technologische opsporingsmiddelen in ons lab? Dan is de opleiding Forensisch Onderzoek aan de HvA iets voor jou!

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Wat ga je leren?

De eerste twee jaar leg je een brede basis met veel aandacht voor de praktijk. Je krijgt vakken als Scheikunde, Natuurkunde, Biologie en Forensische Opsporingsmethoden. In jaar 3 loop je een halfjaar stage en volg je een minor. In jaar 4 besteed je aandacht aan forensische fotografie, digitaal rechercheren en rechtbanktraining en doe je een afstudeeropdracht.

Bekijk het studieprogramma

Wat word je met de opleiding?

Na deze opleiding kun je aan de slag als forensisch-technisch recherchekundige of forensisch analist/onderzoeker bij bijvoorbeeld politiecorpsen, het Nederlands Forensisch Instituut, forensische laboratoria, verzekeringsmaatschappijen en advocatenkantoren.

Bekijk de mogelijkheden

Wat zijn de toelatingseisen?

Omdat er voor deze opleiding maar een beperkt aantal plaatsen zijn, verloopt de toelating via een selectieprocedure. Je kunt hieraan deelnemen als je in het bezit bent van een havo- of vwo-diploma, een mbo-diploma op niveau 4. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen voor havo en vwo.

Bekijk de toelatingseisen

Wanneer en hoe schrijf je je in?

Let op de inschrijfdatum voor deze opleiding om te kunnen starten in 2022 is inmiddels verstreken. Voor studiejaar 2023-2024 kun je je vanaf 1 oktober 2021 tot uiterlijk 15 januari 2023 inschrijven aan de hand van het stappenplan. Omdat er elk jaar meer inschrijvingen zijn dan studieplaatsen, heeft Forensisch Onderzoek een numerus fixus: een beperkt aantal opleidingsplaatsen (100). Na je verzoek tot inschrijving word je door de opleiding uitgenodigd voor de selectie.

Schrijf je in
Gepubliceerd door  Faculteit Techniek