Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Iets voor jou?

DNA-onderzoek na een misdrijf. Achterhalen wat de oorzaak is van een brand. Of digitaal bewijs van een fraude opsporen. Je leert het tijdens de opleiding Forensisch Onderzoek. Als forensisch onderzoeker ga je aan de slag met onderzoekstechnieken zodat je sporen kunt veiligstellen, analyseren en toepassen voor bijvoorbeeld een strafrechtelijke proces.

16 april
Kom naar de open avond

Video: Loop een dagje mee met Kim, tweedejaarsstudent Forensisch Onderzoek.

Voor deze opleiding is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Daarom vindt er een selectie plaats. Check eerst goed of je het juiste vakkenpakket hebt om te kunnen worden toegelaten tot de selectie. In verband met de de selectieprocedure is de uiterste inschrijfdatum voor deze opleiding 15 januari.

Lees meer over de selectie

Dit ga je doen

Het studieprogramma van Forensisch Onderzoek bestaat uit projecten aangevuld met practica en theorie. Je leert werken met hypothesen, recht en rapportage en doet onderzoeksvaardigheden op. Daarnaast krijg je vakken als Scheikunde, Natuurkunde, Biologie en Forensische Opsporingsmethoden.

Video: Waar ga je mee aan de slag?

Jaar 1 en 2

In jaar 1 en 2 leg je een brede basis met veel aandacht voor de praktijk. Je gaat aan de slag met natuurwetenschappelijke onderzoekstechnieken. Denk aan DNA-onderzoek, natuurkundig onderzoek en onderzoek naar de chemische typering en vergelijking van diverse substanties.

Jaar 3

In jaar 3 van je opleiding loop je een half jaar stage. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag met chemisch onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) of je onderzoekt hoe verzekeraars fraude beter kunnen tegengaan. Ook volg je een minor (keuzeprogramma).

Jaar 4

In het laatste jaar pas je al je eerder opgedane forensische en natuurwetenschappelijke kennis en vaardigheden toe in een groot, multidisciplinair project. De rest van jaar 4 staat in het teken van jouw afstudeeronderzoek. Dit voer je uit bij een bij een organisatie of bij onderzoeksgroepen van de HvA.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Toelating voor deze opleiding verloopt via een selectieprocedure. Je kunt hieraan deelnemen met een havo-, vwo- of een mbo 4-diploma. Voor havo en vwo gelden aanvullende eisen.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

In jaar 1 heb je wekelijks 18 contacturen op de HvA. Verder besteed je circa 22 uur alleen of met medestudenten aan projecten, onderzoeken, opdrachten en het voorbereiden van lessen en tentamens.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met kosten voor boeken, readers en vakmaterialen van ongeveer € 600 per jaar.

Lees meer over studiekosten

Waarom Forensisch Onderzoek aan de HvA?

  • Je bent geïnteresseerd in de hele keten: van plaats delict / incident tot aan rechtbank.
  • Het studieprogramma is breed georiënteerd waardoor je na je opleiding verschillende kanten op kunt.
  • Deze opleiding biedt 2 eigen minoren aan: Digitaal Forensisch Onderzoek – van Bit tot Bewijs en de Forensic Research Skills.
  • Je werkt in gloednieuwe labs aan opdrachten uit de praktijk.
  • Je studeert in kleine groepen (communities), waardoor er veel persoonlijke aandacht is voor iedere student. Samen werk je onder begeleiding van een docent aan opdrachten en projecten. In het eerste jaar heeft iedere groep een vaste coach.