Studieprogramma - Jaar 1 en 2

PROJECTEN EN COLLEGES

JAAR 1

Het eerste jaar van de opleiding Accountancy, de propedeuse, maak je kennis met het economische werkveld en de financiële wereld. Je ontdekt wat er bij het werk van een Finance Professional komt kijken en waar jij goed in bent.

In de propedeuse ga je werken aan verschillende vraagstukken uit de beroepspraktijk. Hierbij kun je denken aan het berekenen van kostprijzen, het geven van een fiscaal advies aan ondernemers en het samenstellen en controleren van jaarrekeningen. Om deze taken goed uit te kunnen voeren, leer je onder andere financiële berekeningen te maken en met behulp van onderzoek bedrijfsvraagstukken te beantwoorden. In verschillende vakken leer je hoe bedrijfsprocessen ingericht zijn.

In het bedrijfsleven moet je niet alleen individueel sterk zijn, maar ook in teamverband kunnen presteren. Daarom werk je samen met andere studenten in de vorm projectonderwijs, sporten, het uitwerken van opdrachten en het presenteren van je bevindingen. Uiteraard is er veel aandacht voor je IT-kennis en -vaardigheden, je studievaardigheden en internationalisering.

JAAR 2

Na het eerste jaar ga je dieper in op de accountantstheorie en praktijk. Je volgt vakken als Management & Organisatie, Controlebeginselen, Management Accounting en Administratieve Organisatie. Daarnaast werk je in elk blok aan een project. In deze projecten kan je namelijk de theorie die je hebt geleerd toepassen. In blok 1 en 4 werk je aan controleprojecten. In blok 2 en 3 behandel je bedrijfseconomische projecten.

Ook in het tweede jaar ontbreekt het vak Beroepsvorming niet. We bereiden je tijdens het vak voor op het vinden van een stage die bij jou past.

Nieuwsgierig naar de andere vakken? Lees meer in de studiegids.

Sport tijdens de studie is een belangrijk onderdeel van de persoonlijke en professionele ontwikkeling van studenten. Sport is dan ook een verplicht onderdeel in het eerste studiejaar.

Onder andere door te sporten, ontwikkel je competenties (bijvoorbeeld: samenwerken) en vaardigheden (bijvoorbeeld: doorzettingsvermogen) die van grote waarde zijn tijdens de studie en later in het bedrijfsleven. Door sport kun je uitdagingen in de studie beter aan en behaal je betere studieresultaten. Je leert jezelf en je klasgenoten op een andere manier kennen.

Het sportaanbod is zeer divers. Zo zijn er sporten zoals roeien, tennis, klimmen, golf, fitness, schaatsen, snorkelen, schermen en mountainbiken. Ook buiten het studieprogramma en de sportlessen om worden studentensportactiviteiten (zoals Dam-tot-Damloop, sloeproeien, wintersportreis) georganiseerd.

Bekijk hier het sportfilmpje.

Gepubliceerd door  Faculteit Business en Economie 1 november 2017