Studieprogramma

HBO-Verpleegkunde duaal

De opleiding Verpleegkunde duaal duurt vier jaar en bestaat uit de propedeuse (eerste studiejaar) en de hoofdfase (tweede, derde en vierde studiejaar). Je kiest voor de start van je studie uit één van de drie onderstaande richtingen en sluit een overeenkomst met een aangesloten zorginstelling af voor de hele duur van je opleiding. Heb je al een MBO-Verpleegkunde diploma op zak? Bekijk dan de informatie over het schakeltraject.

Studieprogramma

Je kunt binnen de opleiding uit de volgende drie richtingen kiezen:

Jaar 1

In het eerste jaar doe je via een stage direct praktijkervaring op. Je ontvangt, afhankelijk van het beleid van de instelling, een vergoeding, een salaris of studiefinanciering. Als je de propedeuse in het eerste studiejaar hebt behaald, krijg je in de hoofdfase een leer-arbeidsovereenkomst voor de resterende duur van de opleiding. Als je de richting Wijkverpleegkundige Zorg (WvZ) volgt, ben je vanaf de start van de opleiding in dienst van de aangesloten zorginstelling.

Jaar 2 - 3 - 4

Vanaf het tweede jaar combineer je werken in de praktijk met theoriedagen op school. In de praktijk combineer je het (onder begeleiding) werken in de patiëntenzorg met het werken aan theorieopdrachten. Dit zorgt voor een goede integratie van theorie en praktijk. Op de opleiding krijg je (theorie)onderwijs; onder meer de cursussen medische kennis (anatomie, fysiologie en pathologie), psychopathologie, klinisch redeneren, en trainingen verpleegtechnische en communicatieve vaardigheden. Je staat de gehele opleiding ingeschreven als student aan de Hogeschool van Amsterdam.

Samenwerkingspartners

Je sluit een overeenkomst met een zorginstelling af voor de totale duur van je opleiding. Nadat je bent aangenomen bij de zorginstelling kun je je inschrijven voor de opleiding.

Let op: als er geen samenwerkingsovereenkomst is tussen de zorginstelling en de opleiding kan je niet starten met de opleiding. Staat jouw instelling er niet bij? Neem dan contact op met de opleiding via instroomhbov@hva.nl.

Mbo-hbo-schakeltraject

Heb je een mbo-diploma Verpleegkunde op zak? Dan kun je kiezen voor het driejarige mbo-hbo-schakeltraject. Als je als mbo-verpleegkundige wilt instromen, dan zijn er, naast bovengenoemde instellingen, ook andere instellingen mogelijk. De zorginstelling beslist aan de hand van een sollicitatiegesprek of ze je aannemen voor de opleiding in deze instelling.

Flexibel en versneld zij-instroomtraject

Heb je al een aantoonbaar hbo-niveau en interesse in een overstap naar de zorg? Dan kan je na het succesvol afronden van dit flexibele en versnelde traject instromen in de hoofdfase van de opleiding HBO-Verpleegkunde duaal.

Verpleegkunde duaal - Iets voor jou?

  • Je wilt studeren en werken combineren.
  • Je weet met welke categorie zorgvragers je wilt werken.
  • Je weet bij welke instelling je wilt werken.
  • Je hebt na je middelbare school al een aantal jaar gewerkt of gestudeerd.
  • Werkend leren past beter bij je dan leren gecombineerd met stage lopen.
  • Je wilt een inkomen hebben om in je eigen onderhoud te voorzien. Dat kan vooral belangrijk zijn als je latere leeftijd gaat studeren.

Belangrijk is dat je als duaalstudent stevig in je schoenen staat: je werkt met mensen die mogelijk pijn hebben, verward zijn en geen grip meer hebben op de realiteit, of ongeneeslijk ziek zijn. Het is belangrijk dat je vakkundig en betrouwbaar bent. Verpleegkunde is een afwisselend en dynamisch beroep waarbij zowel fysiek als mentaal veel van je gevraagd wordt.

Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid 26 november 2021