Studieprogramma
De opleiding Verpleegkunde duaal duurt 4 jaar en bestaat uit een propedeuse (jaar 1) en hoofdfase (jaar 2, 3 en 4). Je kiest voor de start van de opleiding uit 1 van de 3 onderstaande richtingen en sluit een overeenkomst af met een aangesloten zorginstelling voor de hele duur van je opleiding. De opleiding bemiddelt niet bij het aangaan van een leer-arbeidsovereenkomst.
Studieprogramma
Voor de start met je opleiding kies je uit de volgende richtingen:
Jaar 1
In jaar 1 volg je een vast onderwijsprogramma waarin je kennismaakt met het verpleegkundig vakgebied en de opleiding. Ook doe je ervaring op in de praktijk bij je werkgever.
Afhankelijk van het beleid van jouw zorginstelling ontvang je een vergoeding, salaris of studiefinanciering. Na het behalen van de propedeuse in jaar 1, krijg je in de hoofdfase een leer-arbeidsovereenkomst voor de resterende duur van de opleiding. Als je de richting Wijkverpleegkundige Zorg (WvZ) volgt, ben je vanaf de start van de opleiding in dienst van de aangesloten zorginstelling.
Jaar 2, 3 en 4
Vanaf het tweede jaar combineer je werken in de praktijk met theoriedagen op school. In de praktijk combineer je het (onder begeleiding) werken in de patiëntenzorg met het werken aan theorieopdrachten. Dit zorgt voor een goede integratie van theorie en praktijk.
Tijdens de theoriedagen op de campus geef je naast het volgen van verplicht onderwijs ook zelf vorm aan je studie. In de hoofdfase volg je een aantal verplichte modules, zoals Wetenschap & Onderzoek en Spoedeisende Verpleegkundige. Ook volg je een module die is gekoppeld aan de door jou gekozen richting (AGZ, GGZ of WVZ). Naast deze verplichte modules heb je vrije keuzemodules. Je kiest uit een vast aanbod de modules die aansluiten bij jouw professionele en persoonlijke ontwikkeling als verpleegkundige. Kies bijvoorbeeld een module Global Health en Diversiteit, Kind, Oncologie of Verslavingskunde.
Jaar 4 staat in het teken van afstuderen waarin je laat zien dat je alle verpleegkundige competenties op eindniveau beheerst. Naast een afstudeerstage geef je vorm aan afstudeerproducten zoals een case study en een implementatieplan.
Samenwerkingspartners
Je sluit een overeenkomst af met een zorginstelling voor de totale duur van je opleiding. Nadat je bent aangenomen bij de zorginstelling kun je je inschrijven voor de opleiding. Let op: als er geen samenwerkingsovereenkomst is tussen de zorginstelling en de opleiding kan je niet starten met de opleiding. Staat jouw instelling niet in het overzicht van samenwerkingspartners? Neem dan contact op met de opleiding via instroomhbov@hva.nl.
Mbo-hbo-schakeltraject
Heb je een mbo-diploma Verpleegkunde op zak? Dan kun je kiezen voor het 3-jarige mbo-hbo-schakeltraject. Als je als mbo-verpleegkundige wilt instromen, dan zijn er, naast bovengenoemde instellingen, ook andere instellingen mogelijk. De zorginstelling beslist aan de hand van een sollicitatiegesprek of ze je aannemen voor de opleiding.
Titel en diploma
Na het afronden van de opleiding HBO-Verpleegkunde duaal ontvang je het diploma Opleiding tot Verpleegkundige. Dit is de officiële CROHO-naam van de opleiding. Je mag de titel Bachelor of Science voeren.