Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

HBO-Verpleegkunde

Studieprogramma

De opleiding Verpleegkunde duaal duurt 4 jaar en bestaat uit de propedeuse (jaar 1) en de hoofdfase (jaar 2, 3 en 4). Je kiest voor de start van de opleiding uit 1 van de 3 onderstaande richtingen en sluit een overeenkomst met een aangesloten zorginstelling af voor de hele duur van je opleiding.

Studieprogramma

Voor de start met je opleiding kies je uit de volgende richtingen:

Jaar 1

In jaar 1 volg je een vast onderwijsprogramma waarmee je kennismaakt met het verpleegkundig vakgebied en met de opleiding. Ook doe je ervaring op in de praktijk bij je werkgever.

Afhankelijk van het beleid van de zorginstelling waar je aan verbonden bent, ontvang je een vergoeding, een salaris of studiefinanciering. Als je de propedeuse in het eerste studiejaar hebt behaald, krijg je in de hoofdfase een leer-arbeidsovereenkomst voor de resterende duur van de opleiding. Als je de richting Wijkverpleegkundige Zorg (WvZ) volgt, ben je vanaf de start van de opleiding in dienst van de aangesloten zorginstelling.

Jaar 2, 3 en 4

Vanaf het tweede jaar combineer je werken in de praktijk met theoriedagen op school. In de praktijk combineer je het (onder begeleiding) werken in de patiëntenzorg met het werken aan theorieopdrachten. Dit zorgt voor een goede integratie van theorie en praktijk. 

Tijdens de theoriedagen op de campus, geef je naast het volgen van verplicht onderwijs ook zelf vorm aan je studie. In de hoofdfase volg je een aantal verplichte modules, zoals Wetenschap & Onderzoek en Spoedeisende Verpleegkundige. Ook volg je een module die is gekoppeld aan de richting die je hebt gekozen (AGZ, GGZ of WVZ). Naast deze verplichte modules heb je vrije keuze modules. Bij deze modules kies je uit een bestaand aanbod van modules die aansluiten bij jouw professionele en persoonlijke ontwikkeling als verpleegkundige. Kies bijvoorbeeld een module Global Health en Diversiteit, Kind, Oncologie of Verslavingskunde.

Jaar 4 staat in het teken van afstuderen waar je laat zien dat je alle verpleegkundige competenties op eindniveau beheerst. Naast een afstudeerstage geef je vorm aan afstudeerproducten zoals een case study en een implementatieplan.

Samenwerkingspartners

Je sluit een overeenkomst met een zorginstelling af voor de totale duur van je opleiding. Nadat je bent aangenomen bij de zorginstelling kun je je inschrijven voor de opleiding. Let op: als er geen samenwerkingsovereenkomst is tussen de zorginstelling en de opleiding kan je niet starten met de opleiding. Staat jouw instelling er niet bij? Neem dan contact op met de opleiding via instroomhbov@hva.nl

Mbo-hbo-schakeltraject

Heb je een mbo-diploma Verpleegkunde op zak? Dan kun je kiezen voor het driejarige mbo-hbo-schakeltraject. Als je als mbo-verpleegkundige wilt instromen, dan zijn er, naast bovengenoemde instellingen, ook andere instellingen mogelijk. De zorginstelling beslist aan de hand van een sollicitatiegesprek of ze je aannemen voor de opleiding in deze instelling. 

Lees hier meer over het schakeltraject

Titel en diploma

Na het afronden van de opleiding HBO-Verpleegkunde duaal ontvang je het diploma Opleiding tot Verpleegkundige. Dit is de officiële CROHO-naam van de opleiding. Je mag de titel Bachelor of Science voeren.

Download de opleidingsflyer (PDF)
(opent in nieuw venster)