Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Studieprogramma

De opleiding Verpleegkunde duaal duurt 4 jaar en bestaat uit een propedeuse (jaar 1) en hoofdfase (jaar 2, 3 en 4). Je kiest voor de start van de opleiding uit 1 van de 3 onderstaande richtingen en sluit een overeenkomst af met een aangesloten zorginstelling voor de hele duur van je opleiding. De opleiding bemiddelt niet bij het vinden van een werkplek.

Studieprogramma

Voor de start met je opleiding kies je uit de volgende richtingen:

  • Algemene Gezondheidszorg (AGZ)
  • Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ)
  • Wijkverpleegkundige Zorg (WvZ)

Jaar 1

In jaar 1 volg je een vast onderwijsprogramma waarin je kennismaakt met het verpleegkundig vakgebied en de opleiding. Ook doe je ervaring op in de praktijk bij je werkgever.

Afhankelijk van het beleid van jouw zorginstelling ontvang je een vergoeding of salaris. Na het behalen van de propedeuse in jaar 1, krijg je in de hoofdfase een leer-arbeidsovereenkomst voor de resterende duur van de opleiding. Als je de richting Wijkverpleegkundige Zorg (WvZ) volgt, ben je vanaf de start van de opleiding in dienst van de aangesloten zorginstelling.

Jaar 2, 3 en 4

Vanaf het tweede jaar combineer je werken in de praktijk met theoriedagen op school. In de praktijk combineer je het (onder begeleiding) werken in de patiëntenzorg met het werken aan theorieopdrachten. Dit zorgt voor een goede integratie van theorie en praktijk. Tijdens de theoriedagen volg je deels lessen op de opleiding  en is er tijd voor zelfstudie.

In de hoofdfase volg je een aantal verplichte modules, zoals Wetenschap & Onderzoek en Spoedeisende Verpleegkundige. Ook volg je een module die is gekoppeld aan de door jou gekozen richting (AGZ, GGZ of WVZ). Naast deze verplichte modules heb je vrije keuzemodules. Je kiest uit een aanbod van keuzemodules die aansluiten bij jouw werkveld en/of interesse. Denk bijvoorbeeld aan de modules Global Health & Diversiteit, Kind, Oncologie of Verslavingskunde.

Het laatste jaar staat in het teken van afstuderen. Je laat zien dat je alle verpleegkundige competenties op eindniveau beheerst. Naast een afstudeerstage ga je aan de slag met afstudeerproducten zoals een case-study en een implementatieplan.

 

Samenwerkingspartners

Je sluit een overeenkomst af met een zorginstelling voor de totale duur van je opleiding. Nadat je bent aangenomen bij de zorginstelling kun je je inschrijven voor de opleiding. Let op: als er geen samenwerking is tussen de zorginstelling en de opleiding kan je niet starten met de opleiding. Staat jouw instelling niet in het overzicht van samenwerkingspartners? Neem dan contact op met de opleiding via instroomhbov@hva.nl

Mbo-hbo-schakeltraject

Heb je een mbo-diploma verpleegkunde op zak? Dan kun je kiezen voor het 3-jarige mbo-hbo-schakeltraject. Als je als mbo-verpleegkundige wilt instromen, dan kun je de opleiding ook volgen bij andere instellingen dan de vaste samenwerkingspartners. De zorginstelling beslist aan de hand van een sollicitatiegesprek of ze je aannemen voor de opleiding.

MBO-HBO schakeltraject

 

FastSwitch HBO-V

FastSwitch is een verkort omscholingsprogramma dat professionals met een hbo- of wo-vooropleiding in staat stelt snel een carrièreswitch te maken. 

FastSwitch HBO-V

Titel en diploma

Na het afronden van de opleiding HBO-Verpleegkunde duaal ontvang je het diploma Opleiding tot Verpleegkundige. Dit is de officiële CROHO-naam van de opleiding. Je mag de titel Bachelor of Science voeren.

Download opleidingsflyer HBO-Verpleegkunde duaal (PDF)
(opent in nieuw venster)