Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

De cursus in het kort

Het beoordelen van de bedrijfsprocessen op effectiviteit en efficiency in jouw organisatie staat centraal in deze cursus. Dit doe je op basis van de Lean Management-methode. De colleges worden mede bepaald door de onderwerpen en hieraan verbonden leerbehoeften van de cursisten. Daarom word je gevraagd je vragen, inzichten en feedback in de lessen te delen en daarmee een actieve bijdrage aan de lessen te leveren. Je leert in deze cursus dus ook daadwerkelijk van en met elkaar.

Inschrijven kan tot 31 oktober 2023
Schrijf je in
(opent in nieuw venster)

Programma

Je leert hoe je bedrijfsprocessen analyseert, verbetert en op efficiënte wijze waarde toevoegt. Tijdens deze cursus gebruiken we hiervoor de Lean Management methode. Lean Management gaat over het creëren van de meeste waarde voor de klant tegen minimale kosten. Dit bereik je door het minimaliseren van middelen, tijd, energie en inspanning. Het is een procesgerichte verbetermethodiek. Lean denken en doen is het systematisch ontwikkelen van mensen. Je verbetert continu processen om waarde en voorspoed te brengen met de minst mogelijke inzet van middelen.

Lean-onderwerpen

Een lean benadering van werk gaat over:

  • Begrijpen wat er écht aan de hand is op de plaats waar waarde wordt gecreëerd – algemeen bekend als de gemba.
  • Het verbeteren van de processen waarmee producten en diensten worden gecreëerd en geleverd.
  • Het ontwikkelen en empoweren van mensen door probleemoplossing, kaizen, mentoring en coaching.
  • Het ontwikkelen van leiders en een effectief managementsysteem. Lean thinking and practice (lean denken en werken) helpt organisaties om zowel innovatief als competitief te worden en daarmee duurzaam winstgevend. In een Lean organisatie zijn problemen eerder mogelijkheden om zinvol te leren, dan dat ze onder het vloerkleed worden geveegd of snel worden gefikst. Managers treden op als coaches, helpen anderen met het identificeren van problemen en oefenen dagelijks met continue verbetering.

Doelgroep

Professionals met een functie op hbo-niveau die hun kennis op het gebied van operations management vanuit bedrijfskundig perspectief willen vergroten.

Cursusdagen

De cursus start op dinsdagavond 16 april 2024 of op zaterdag 20 april 2024. De colleges zijn op dinsdag- en donderdagavond van 18.40 – 22.00 uur en op zaterdag van 10:00-16:40. De cursus duurt 10 weken, waarvan 7 weken college. De overige weken gebruik je voor toetsen, het inleveren van opdrachten en feedback.

Kosten

Het college- en examengeld is € 1.400. Daarnaast betaal je ongeveer € 70,- voor studieboeken.

Toelating

Deze cursus is op hbo-niveau. Daarom heb je minimaal een mbo 4-, havo- of vwo-diploma en enige jaren werkervaring nodig.

Tijdsinvestering

De studiebelasting is gemiddeld 15 à 20 uur per week inclusief college-uren.

Groepsgrootte

Je volgt de cursus samen met circa 25 - 30 studenten van de deeltijdopleidingen HRM, Bedrijfskunde, Commerciële Economie of Finance & Control. Deeltijdstudenten zijn professionals met een baan in het vakgebied.

Wat levert deze cursus jou op?

  • HvA-certificaat hbo-niveau.
  • Eersteklas vakkennis, direct toepasbaar.
  • Zichtbaar impact in je huidige werk.
  • Sterke professionele competenties.
  • Sterk community netwerk.

Heb je een vraag?

Neem contact op

Inhoudelijke vragen
Jeroen Castricum, cursusverantwoordelijke
j.castricum@hva.nl(opent in nieuw venster)

Wil je nog verder studeren?

cursisten tijdens les in klaslokaal

Ga dan voor een waardevol hbo-diploma! Bekijk ook eens onze deeltijd bacheloropleiding Bedrijfskunde. De cursus Operations Management is hier onderdeel van. Als je deze cursus succesvol hebt afgerond, krijg je hier vrijstelling voor.

Ga naar deeltijd Bedrijfskunde

Ben je een HvA-student?

cursisten lopen trap op

Ben je HvA- student en heb je interesse in de cursus Operations management? Je schrijft je niet in via deze cursuspagina maar vindt de informatie op de pagina over het minoraanbod.

Alle minoren van de HvA
(opent in nieuw venster)