Operations Management

Het beoordelen van de bedrijfsprocessen in jouw organisatie op effectiviteit en efficiency. Dat staat centraal in de cursus Operations Management. Dit doe je op basis van de Lean Management--methodiek. De rode draad daarbij is het werken aan een cultuur van continu verbeteren. De colleges worden mede bepaald door de onderwerpen en hieraan verbonden leerbehoeften van de cursisten. Daarom word je gevraagd je vragen, inzichten en feedback in de lessen te delen en daarmee een actieve bijdrage aan de lessen te leveren. Je leert in deze cursus dus ook daadwerkelijk van en met elkaar.

Helaas is deze cursus momenteel vol. Wel beginnen met de cursus Operations Management? Het volgende startmoment is in april 2023.

Voor wie is de cursus Operations Management?

Professionals met een functie op hbo-niveau die hun kennis op het gebied van operations management vanuit bedrijfskundig perspectief willen vergroten.

Inhoud cursus Operations Management

In deze cursus leer je bedrijfsprocessen te analyseren en verbeteren, en op efficiënte wijze waarde toe te voegen.De gehanteerde methode om invulling te geven aan Operations Management is Lean Management. Lean Management gaat over het creëren van de meeste waarde voor de klant tegen minimale kosten, wat wordt bereikt door het minimaliseren van middelen, tijd, energie en inspanning. Het is een procesgerichte verbetermethodiek. Lean denken en doen ishet systematisch ontwikkelen van mensen en continu verbeteren van processen om waarde en voorspoed te brengen met de minst mogelijke inzet van middelen.Een lean benadering van werk gaat over:

  • Begrijpen wat er écht aan de hand is op de plaats waar waarde wordt gecreëerd – algemeen bekend als de gemba;
  • Het verbeteren van de processen waarmee producten en diensten worden gecreëerd en geleverd;
  • Het ontwikkelen en empoweren van mensen door probleemoplossing, kaizen, mentoring en coaching;
  • Het ontwikkelen van leiders en een effectief managementsysteem.

Lean thinking and practice (lean denken en werken) helpt organisaties om zowel innovatief als competitief te worden en daarmee duurzaam winstgevend. In een Lean organisatie zijn problemen eerder mogelijkheden om zinvol te leren, dan dat ze onder het vloerkleed worden geveegd of snel worden gefikst. Managers treden op als coaches, helpen anderen met het identificeren van problemen en oefenen dagelijks met continue verbetering.

Binnen deze cursus voer je diverse opdrachten uit, waaronder…..

Een advies dat je gaat uitbrengen aan het management van de organisatie waar jij werkzaam bent. Het advies richt zich op een proces binnen je eigen organisatie dat verbetering behoeft. De vorm is dat van een schriftelijk advies in de vorm van een verbeterplan. In het plan wordt eerst de huidige situatie beschreven en geanalyseerd (de Current state). Vervolgens wordt de gewenste situatie ontworpen en beschreven (Future state). De gebruikte methode is een Kaizen project. Een Kaizen project bestaat uit de volgende stappen:

  • Definieer het echte probleem
  • Meet en analyseer de feiten
  • Genereer verbeterideeën en selecteer de verbetermaatregel
  • Plan de uitvoering van de verbetermaatregel
  • Implementeer de verbetermaatregel
  • Borg de verbetermaatregel

Om invulling te geven aan het plan maak je gebruik van Lean-methoden zoals een flowchart, waardestroomanalyse en verschillende analysetools.

Studieduur en studiekosten

De cursus start op 19 april 2022 of op zaterdag 23 april. De colleges zijn op dinsdag- en donderdagavond van 18.40 – 22.00 uur of op zaterdag van 10.00 – 17.00 uur. De opleiding duurt 10 weken, waarvan zeven weken college. De overige weken worden gebruikt voor toetsing, inleveren opdrachten en feedback. De studiebelasting is gemiddeld 15 a 20 uur per week inclusief college-uren. Het college- en examengeld bedraagt €1.400. De kosten voor studieboeken bedragen ongeveer €70,-.

Voor deze cursus kun je STAP-budget aanvragen.

Toelating

Deze cursus is op hbo-niveau. Daarom heb je minimaal een mbo-4-, havo- of vwo-diploma en enige jaren werkervaring nodig.

Inschrijven

Schrijf je in voor de cursus Operations Management via de inschrijfbutton op deze pagina. Bij het inschrijven moet je een kopie van je paspoort of id-kaart uploaden, naast een kopie van je hoogst behaalde diploma. Een kopie van je rijbewijs wordt niet geaccepteerd. Let op! Ben je al HvA-student? Schrijf je dan in via hva.nl/minoren.

Wil je nog verder studeren?

Ga dan voor een waardevol hbo-diploma! Bekijk ook eens onze deeltijd bacheloropleiding Bedrijfskunde. De cursus Operations Management is hier onderdeel van. Als je deze cursus succesvol hebt afgerond, krijg je hier vrijstelling voor.

Gepubliceerd door  Faculteit Business en Economie 2 mei 2022