Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

Ruth koos voor een opleiding met de leerroute IPZ

Ruth - student IPZ

'We werken alleen maar met vraagstukken in de praktijk. Voor mij is dat ontzettend verfrissend.'

'Interprofessionele Paramedische Zorg is een nieuwe leerroute met een totaal andere benadering en werkwijze, maar wel met een gelijkwaardig diploma als ergo-, fysio- of oefentherapeut. Een opleiding met een IPZ-leerroute verloopt niet klassikaal, we werken alleen maar met vraagstukken in de praktijk. Voor mij is dat ontzettend verfrissend. Ook ligt de manier van werken in de praktijk al erg dicht bij wat je straks gaat doen in dit werkveld.  

Ik heb gekozen voor Fysiotherapie: leerroute IPZ, maar in de eerste 1,5 jaar is het programma nog heel breed. Per semester behandelen we 2 vraagstukken voor opdrachtgevers in de praktijk. Zo heb ik voor het Academisch Centrum Tandheelkunde gewerkt aan het project Living Lab Training for Excellence(opent in nieuw venster). Daar heb ik onderzocht wat gezond werken voor een tandarts inhoudt. Bijvoorbeeld hoe een tandarts het best kan zitten bij tandheelkundige ingrepen, hoe je voorkomt dat je overbelast raakt en of je een gezonde verdeling tussen arbeid en ontspanning hebt.

In een ander semester heb ik voor Stichting Cordaan met een 90-jarige patiënt gewerkt aan het behouden van haar vitaliteit. En bij sportvereniging Kampong in Utrecht heb ik mij beziggehouden met hoe je sporters kan helpen met revalideren na een kruisbandoperatie. Het zijn stuk voor stuk hele specifieke vraagstukken in de praktijk, waarbij je veel kennis opdoet over allerlei verschillende aspecten binnen de paramedische zorg.

Het werken voor opdrachtgevers in de praktijk is ontzettend leerzaam. Je wordt gedwongen om initiatief te tonen, efficiënt te werken en je krijgt meteen verantwoordelijkheid. Dat is in het begin spannend, maar je leert er veel door. En door aan het eind van elk semester een verantwoording en een reflectie te schrijven, ben je continu bezig met je ontwikkeling. Ik vraag feedback en krijg zo een goed inzicht in waar mijn knelpunten zitten. Ik ben ervan overtuigd dat ik na het afronden van deze opleiding unieke vaardigheden en inzichten zal hebben. En door de werkervaring die je al vanaf het begin van de opleiding op doet, is de vervolgstap naar de praktijk lekker klein.’