Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Iets voor jou?

Een ergotherapeut bedenkt hoe mensen met een aandoening of beperking zo zelfstandig mogelijk kunnen functioneren. Dat leer je bij Ergotherapie: leerroute Interprofessionele Paramedische Zorg (IPZ) direct in de praktijk. Vanaf de start van je opleiding ga je direct aan de slag met vraagstukken voor opdrachtgevers en leer je samenwerken met andere zorgprofessionals.

Schrijf je in

Ga je na de zomer starten met leerroute IPZ? Wij hebben alle belangrijke info voor je op een rijtje gezet.

Bekijk alle informatie

Dit ga je doen

Vergeet klassikale lessen en toetsen: bij Ergotherapie: leerroute IPZ ga je met kennis en vaardigheden uit de ergotherapie, oefentherapie en fysiotherapie aan de slag met échte vraagstukken uit de praktijk. Daarin word je begeleid door je opdrachtgever en je leercoach, waarmee je elke week gesprekken hebt over je kennis, houding en vaardigheidsniveau. Dat gebeurt individueel én met het team waarin je werkt en leert. Je ontwikkeling hou je bij in je portfolio, waarin je feedback en producten van je vraagstuk verwerkt.

Jaar 1

In jaar 1 ga je in een team aan de slag met opdrachten van Amsterdamse zorg- en welzijnsorganisaties. Iedere team werkt aan een ander vraagstuk.

Jaar 2

In jaar 2 loop je stage bij een ergo-, oefen-, of fysiotherapeut en werk je in een projectgroep aan verschillende vraagstukken. Na 1,5 jaar kies je in overleg met je leercoach of het beroep van ergotherapeut het beste bij jou past of dat je liever wilt afstuderen als fysio- of oefentherapeut.

Jaar 3

In jaar 3 volg je een minor van 20 weken voor het verbreden of verdiepen van je kennis. Je kiest een minor van de HvA of van een andere instelling voor hoger onderwijs in Nederland of het buitenland. Het andere semester loop je stage.

Jaar 4

In jaar 4 loop je een tweede stage van 20 weken in de beroepspraktijk. Je sluit de opleiding af met een afstudeeronderzoek waarmee je bijdraagt aan het professionaliseren van de praktijk.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Mbo 4, havo of vwo

Je wordt toegelaten tot de opleiding Ergotherapie: leerroute IPZ met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma. Er gelden geen aanvullende toelatingseisen, wel aanbevelingen: de vakken biologie, wiskunde en Engels.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

Je besteedt 40 uur per week aan de opleiding Ergotherapie: leerroute IPZ. Je bent op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag aanwezig op de campus of bij je opdrachtgever.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met kosten voor de aanschaf van een laptop en eventuele boeken of vakmaterialen. Ook stages leveren mogelijk reis- en verblijfkosten op.

Lees meer over studiekosten

Waarom Ergotherapie: leerroute IPZ aan de HvA?

  • Ergotherapie: leerroute IPZ richt zich niet op klassikale lessen en het behalen van toetsen, maar op je ontwikkeling in de praktijk.
  • Met vraagstukken voor opdrachtgevers werk je aan je beroepskennis, vaardigheden en werkhouding. Zo heb je zelf veel invloed op je ontwikkeling tot zorgprofessional.
  • Projecten doe je in groepsverband, onder begeleiding van een leercoach. Zo leer je samenwerken en vanuit meerdere perspectieven naar een vraagstuk kijken.
  • Door samen te werken met andere zorgverleners en het inzetten van zorgtechnologie, draag je al tijdens je opleiding bij aan innovaties in de zorg, én krijg je inzicht in een brede basis van paramedisch therapeutisch handelen.

Voor wie

  • Je denkt in mogelijkheden en kunt je focussen op wat iemand nog wél kan.
  • Je bent nieuwsgierig en durft vragen te stellen.
  • Je bent geïnteresseerd in gezondheid, bewegen en zorgtechnologie.
  • Je maakt graag zelf keuzes en kunt goed zelfstandig werken.
  • Je wilt leren hoe je met andere zorgprofessionals samenwerkt en complexe zorg verleent op de plek waar dit nodig is. Bijvoorbeeld bij mensen thuis, in een verpleeghuis of een revalidatiekliniek.