Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

Jasper koos na 5 jaar bij Defensie voor de ALO

Jasper - Student ALO

Jasper ALO-fit student

'Ik koos voor de ALO omdat ik graag met mensen werk en geniet van sporten.'

Na de havo volgde ik de opleiding tot marinier; een mooie en leerzame tijd waarin ik veel in het buitenland verbleef. Na vijf jaar bij het korps wilde ik de wereld buiten Defensie ontdekken. Ik koos voor de ALO omdat ik graag met mensen werk en geniet van sporten. Bij de ALO leer je vaardigheden die je ook kunt inzetten buiten de gymzaal. Denk aan presenteren voor grote groepen, leidinggeven, activiteiten organiseren en mensen motiveren. Ik krijg energie van mensen helpen om hun passie te vinden. Veel mensen hebben een baan die zekerheid biedt, maar waarvan ze niet gelukkig worden. Graag wil ik die mensen helpen om van hun passie hun beroep te maken.

Verschil hbo en mbo

Ik merk dat een hbo-opleiding meer initiatief van je vraagt dan een mbo-opleiding. Bij het Korps Mariniers kreeg ik duidelijke opdrachten die ik op een bepaalde manier moest uitvoeren. Op het hbo maak je een opdracht, maar hoe je dit doet, is aan jezelf. De ALO is goed te doen met een mbo-achtergrond, maar ik moet er hard voor werken en tijdig om hulp vragen als ik er even niet uitkom. Tijdens de ALO ben je veel bezig met sportvakken en je eigen sportvaardigheden. Dit vertaal je naar je stages. Hier leer ik het meeste van. Psychologie vind ik heel interessant, dit vak heeft mij altijd al geboeid. De vakken Anatomie en Fysiologie vind ik lastig. De lesstof boeit mij minder en daardoor ben ik minder gemotiveerd. Toch zet ik door.

Stage in het buitenland

In het vierde jaar ga ik voor mijn minor- of afstudeerstage naar het buitenland. Ik woon met veel plezier in Amsterdam, maar wil graag zoveel mogelijk van de wereld zien. Daarbij denk ik dat je het meest leert als je in een ander land op jezelf aangewezen bent.

Licentie buitensport

Mijn trainerslicentie heb ik in de buitensport gehaald. Iedereen kan meedoen aan buitensport en het is een goede manier om mensen uit hun comfortzone te halen. Ik denk dat je buitensport goed kunt inzetten als hulpmiddel bij coaching. Na de ALO wil ik het lesgeven voor de klas graag combineren met het begeleiden van mensen via buitensport. Dat is een richting waarin ik mij verder wil ontwikkelen.