Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO)

Iets voor jou?

Wil je kinderen en jongeren leren sporten en bewegen? Ben je fit, enthousiast en graag actief? Op de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) leer je hoe je als gymleraar leidinggeeft aan groepen. Je loopt vanaf het eerste jaar stage (leren op de werkplek) en bent zelf volop sportief bezig.

Open dag 4 november
Kom kennismaken
Waarom de ALO?

Begin jij na de zomer met de ALO? Wij hebben alle belangrijke info voor je op een rijtje gezet.

Bekijk alle informatie

Dit ga je doen

Je leert tijdens de ALO alles wat je moet weten over lesgeven en bewegen. Je krijgt theorievakken zoals Motorisch Leren, Psychologie en Pedagogiek. Ook volg je medisch-biologische vakken zoals Fysiologie en Anatomie. Natuurlijk ben je zelf volop sportief bezig in verschillende praktijkvakken.

ALO - Iets voor jou?
Jaar 1

In jaar 1 leer je de basiskennis van een gymdocent zodat je aan het eind van het jaar les kunt geven aan een kleine klas of groep.

Jaar 2

Tijdens jaar 2 doe je didactische vaardigheden op en leer je hoe je flexibel en teamgericht in een organisatie functioneert. Aan het einde van dit studiejaar kun je georganiseerde en leerzame lessen geven aan groep 1 t/m 8 in het basisonderwijs.

Jaar 3

Tijdens jaar 3 volg je een minor (keuzeprogramma) en leer je 2 dagen per week op een werkplek (stage) in het voortgezet onderwijs.

Jaar 4

In jaar 4 rond je de ALO af met een eindstage (2 dagen per week), een eindwerk en een assessment (eindgesprek).

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je wordt tot de ALO toegelaten met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma. Een N&G-profiel wordt aanbevolen. Het vak Bewegen, Sport en Maatschappij (BSM) is een pluspunt. Ook doe je een toelatingstest en krijg je een medische keuring.

Lees meer over toelatingseisen

Benodigde tijd

40 uur per week

Bij de ALO heb je minimaal 18 contacturen per week in het eerste studiejaar. Daarnaast besteed je ongeveer 22 uur per week aan projecten, onderzoek, opdrachten en het voorbereiden van lessen en tentamens.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijkse collegegeld in jaar 1 rekening met ongeveer € 1.550 aan extra kosten voor onder andere sportkleding en boeken. De extra kosten liggen lager in jaar 2, 3 en 4.

Lees meer over studiekosten

Waarom de ALO aan de HvA?

  • De ALO heeft een sterke verbinding met Amsterdam. Je gaat aan de slag op een werkplek in de stad (stage) en leert op de opleiding hoe je tijdens gymlessen omgaat met diversiteit binnen een klas.
  • Je leert hoe je je ontwikkelt tot ambassadeur voor meer beweging in en om de school; zowel binnen als buiten de gymzaal.
  • Je kunt naast het normale studieprogramma uitdagende Honours Modules volgen voor meer uitdaging tijdens de opleiding.
  • Onderzoek vormt een belangrijk onderdeel van het studieprogramma. Je leert hoe je de effecten van jouw lesmethodes meet op de motorische ontwikkeling van leerlingen.
  • De ALO biedt samen met de Vrije Universiteit (VU) een speciaal schakelprogramma aan. Na het afronden van de ALO kun je hierdoor binnen 1 tot 1,5 jaar de master Bewegingswetenschappen halen aan de VU.

Voor wie?

  • Je vindt het leuk om anderen te leren bewegen.
  • Je bent nieuwsgierig en een doorzetter.
  • Je wilt kinderen en jongeren helpen bij hun motorische- en sociale ontwikkeling.
  • Je houdt van sporten en hebt een goede conditie.