Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Iets voor jou?

Als je het klaslokaal en de gymzaal combineert, krijg je het beste van 2 werelden. Want leren en bewegen gaan vaak hand-in-hand. Vind je beide leuk en interessant en wil je kinderen écht verder helpen? Waarom zou je dan kiezen tussen de Pabo en de ALO? Doe het gewoon allebei: de Pabo-ALO. Je volgt 2 opleidingen tegelijkertijd en ontvangt dus ook 2 diploma's.

9 november 2024
Bezoek open dag
Is de Pabo-ALO iets voor jou?

Begin jij na de zomer met de Pabo-ALO? Wij hebben alle belangrijke info voor je op een rijtje gezet.

Bekijk het hier

Dit ga je doen

De Pabo-ALO duurt 4,5 jaar. Je houdt je bezig met vakken zoals Pedagogiek en Motorisch Leren en vakken die zich richten op de ontwikkeling van kinderen op sociaal-emotioneel, cognitief en motorisch niveau. Je staat voor de klas, in de gymzaal en bent volop sportief bezig. Een uitdagend programma dat je 2 diploma’s oplevert.

Studenten op schoolplein met tablet
Jaar 1

In jaar 1 leer je de basis van het lesgeven. Wat moet je weten én kunnen? Je volgt vakken aan de HvA en loopt meteen stage in het basisonderwijs, zowel in de gymzaal als voor de klas. Zo breng je alles wat je leert direct in de praktijk.

Jaar 2

Wat maakt een les goed? En hoe ga je om met verschillen tussen kinderen? In jaar 2 ontwikkel je jouw pedagogische, didactische en vakinhoudelijke kennis en vaardigheden.

Jaar 3

In jaar 3 zoom je nog meer in op het kind als individu en leer je over de dynamiek binnen een groep of klas. Daarnaast komt jouw toekomstige rol als beweegregisseur aan bod. En je bekwaamt je in het lesgeven op het voortgezet onderwijs voor lichamelijke opvoeding.

Jaar 4 en 4,5

In jaar 4 maak je een keuze: richt je je op het jonge of het oudere kind? Je ontwikkelt je nog breder als leerkracht; ook buiten de klas en de gymzaal. Hoe voer je veranderingen door binnen een school? Hoe sla je een brug tussen alle partijen die zich met kinderen bezighouden?

In het laatste halfjaar rond je je opleiding af. Je kiest een stageplek voor 2 dagen per week, maakt een eindwerk en hebt een eindgesprek (assessment). Je gaat ook aan de slag met een vraagstuk dat past binnen jouw rol als beweegregisseur.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je wordt tot de Pabo-ALO toegelaten met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma. Daarnaast gelden er aanvullende eisen: deelname aan toelatingstoetsen, deelname aan de toelatingstestdag en een medische keuring. Voor je stage moet je ook beschikken over een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag).

Lees meer over toelatingseisen

Benodigde tijd

40 uur per week

Geen dag is hetzelfde op de Pabo-ALO. Gemiddeld ben je 3 dagen per week op de HvA en 2 dagen per week op een stageschool: zowel voor de klas als in de gymzaal. Veel afwisseling dus.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en andere kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met extra kosten voor boeken, readers, sportkleding en vakmaterialen van ongeveer € 600 per jaar.

Lees meer over studiekosten

Waarom de Pabo-ALO?

Student met bal
  • Het is een uitdagende en afwisselende opleiding die je maar liefst 2 diploma’s oplevert. Hierdoor kun je zowel in de klas als in de gymzaal aan de slag. De perfecte combinatie, want beide invalshoeken versterken elkaar.
  • Er is veel vraag naar beweegexperts en leerkrachten in het onderwijs.
  • Je leert meer dan alleen lesgeven. Straks help jij kinderen en jongeren bij hun cognitieve, sociaal-emotionele én motorische ontwikkeling. Je kijkt naar het ‘hele kind’. En dat is heel waardevol.
  • Alles wat je leert, pas je direct toe in de praktijk. Vanaf jaar 1 sta je al voor de klas en in de gymzaal.
  • Na je opleiding kun je écht iets toevoegen. Niet alleen voor kinderen, maar ook als beweegexpert voor je collega’s en het onderwijs.

Voor wie?

Student doet oefeningen met kinderen
  • Je vindt opvoeden en opgroeien interessant.
  • Je begeleidt graag kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar in hun ontwikkeling.
  • Je bent fit én gek op bewegen.
  • Je wil niet kiezen tussen de Pabo en de ALO.