Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Onderwijs en Opvoeding

Wil je werken met kinderen of jongeren? Zelf lesgeven, helpen in het onderwijs of bij de opvoeding? Bekijk dan eens de mogelijkheden op deze pagina.

Wat ga je doen in Onderwijs en Opvoeding?

Wat wil je het liefste doen? Er zijn zoveel mogelijkheden. Je kunt lesgeven in het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs of het beroepsonderwijs. Je kunt kiezen voor een bepaald onderwijstype zoals Montessori- of Daltononderwijs. Of je kunt leren voor een ondersteunende rol in het onderwijs of in moeilijke opvoedsituaties. Dan ondersteun je ouders of anderen met een opvoedkundige taak bij de opvoeding. Wat je ook kiest, je hebt invloed op de basis en ontwikkeling van jonge mensen en de maatschappij. Als je eenmaal werkt, zijn er tal van mogelijkheden om je verder te ontwikkelen. Je kunt bijvoorbeeld doorstuderen voor een masteropleiding of cursus. Je krijgt zo meer expertise en je ontwikkelt je vaardigheden. Bijvoorbeeld om onderwijs te geven in de bovenbouw, docent-onderzoeker te worden, een leidinggevende rol te gaan vervullen of een rol als projectleider bij vernieuwing van onderwijs en opvoeding.

Lesgeven op de basisschool

Wil je met kinderen werken? En ze allerlei belangrijke dingen voor hun hele leven leren? Denk aan schrijven, lezen en rekenen maar ook aan basiskennis over de natuur, de wereld en cultuur. Of  sociale vaardigheden, waarbij jij zorgt voor een goede sfeer in de groep. Neem dan een kijkje bij de Pabo HvA.  Of kies voor de Universitaire Pabo van Amsterdam (UPvA) en combineer lesgeven met de studie pedagogische wetenschappen. Als je houdt van sporten en bewegen kun je ook bij de PABO-ALO kijken. Daar worden sporten, bewegen en lesgeven in basisvakken gecombineerd. Wil je graag sportles geven op de basisschool? Dan is de ALO iets voor jou.

Lesgeven in het voortgezet onderwijs

Is er een schoolvak dat je heel interessant vindt en waar je goed in bent? Bijvoorbeeld Nederlands, economie of wiskunde? En wil je dat aan anderen leren? Neem dan een kijkje bij de lerarenopleidingen. Met je bachelordiploma mag je onderwijs geven in de onderbouw van de middelbare school. Voor veel lerarenopleidingen kun je bij de HvA doorstuderen voor een master zodat je ook in de bovenbouw kunt lesgeven. Soms kan je je daar al tijdens je studie op voorbereiden. Kies je liever voor een kortere studie waarmee je een bevoegd docent kunt ondersteunen? Kijk dan bij de Associate degree-opleiding Ad Educatief Professional Beroepsonderwijs.
 

Lesgeven in het beroepsonderwijs

Heb je een beroep geleerd en wil je dat graag overbrengen aan jongeren? Dan zijn er ook verschillende mogelijkheden. Je kunt een kijkje nemen bij de tweejarige opleiding AD Educatief Professional Beroepsonderwijs. Daarmee leer je hoe je praktijkonderwijs geeft onder leiding van een bevoegd docent en hoe je leerlingen of studenten coacht. Wil je volledig zelfstandig praktijkonderwijs kunnen geven? Kijk dan bij de verschillende lerarenopleidingen, bijvoorbeeld Leraar Horeca en Voeding of Leraar Technisch Beroepsonderwijs.

Opvoeden

Wil je graag iets betekenen voor kinderen en jongeren? Dan is de opleiding Pedagogiek misschien iets voor jou. Je leert hoe je opvoeders ondersteunt bij de groei en ontwikkeling van kinderen en jongeren in hun dagelijks leven. En hoe je hen helpt, als er een complexere opvoedsituatie ontstaat. Bijvoorbeeld als het niet zo lekker loopt thuis of op school, bij verlies van een ouder of echtscheiding. Jouw expertise over ontwikkeling van kinderen en steun maken echt verschil.

Bekijk de andere interessegebieden

Zo kies je een opleiding

Neem je een tussenjaar of ga je direct studeren na het behalen van je diploma? Bereid je studiekeuze in beide gevallen goed voor. Bekijk de video hieronder en proef de sfeer van studeren aan de HvA in Amsterdam.

Studeren aan de HvA. Proef de sfeer.
Alle opleidingen

Bekijk alle opleidingen. Je kunt filteren op bijvoorbeeld interessegebied. Vind je een opleiding die je interessant lijkt en heb je vragen? Neem contact op met de opleiding.  Bekijk alle opleidingen.

Meelopen

Als je twijfelt tussen enkele opleidingen of hogescholen, meld je dan aan voor meelopen. Je kunt meelopen in een groep of meelopen met een student. 

Keuzecoach

Heb je geen idee waar je moet beginnen? Of zit je helemaal vast in je keuzeproces? Meld je aan voor een gesprek met een keuzecoach.

Inschrijven

Je kunt nog een inschrijfverzoek indienen om te starten met je opleiding in september. Bekijk de voorwaarden en het stappenplan inschrijven. 

Opleidingen en cursussen Onderwijs en Opvoeding

 Hieronder vind je het overzicht van de opleidingen en cursussen die de HvA aanbiedt in de richting Onderwijs en opvoeding