Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

Dennis wilde een opleiding met sport en helpt graag kinderen. Daarom koos hij de Pabo-ALO.

Dennis - Student Pabo-ALO

'Met de kennis uit de gymzaal kan ik bewegen makkelijk inzetten in de klas, om de energie van leerlingen in goede banen te leiden.'

Dennis is slim en koos voor 2 bachelors in 1 opleiding; de nieuwe Pabo-ALO. ‘Ik wilde sowieso iets met sport én ik help graag kinderen, ik breng ze graag iets bij.’ Zijn beslissing was dus snel genomen toen hij hoorde dat er in september 2023 een gecombineerde hbo-opleiding van start ging, waarmee je in 4,5 jaar zowel vakleerkracht Lichamelijke Opvoeding wordt als leerkracht in het basisonderwijs. Hoe gaat het met hem, nu de eerste 2 klassen zijn begonnen?

‘Het gaat heel goed. Ik zit in een supergezellige klas, echt iedereen hoort erbij. We hebben 3 dagen les en lopen 2 dagen stage.’ De stage vindt plaats op 1 school: een dag in de gymzaal en een dag in het klaslokaal. De lesdagen op de HvA zijn verdeeld over de 2 locaties waar de bronopleidingen thuishoren: het Kohnstammhuis - de thuisbasis van de Pabo - en het Dr. Meurerhuis, waar de ALO is gehuisvest. ‘De beide opleidingen zijn enorm verschillend. Op de ALO zijn we veel in beweging met een beetje theorie. Bij de Pabo krijgen we meer theorie over bijvoorbeeld de sociale en cognitieve ontwikkeling van kinderen.'

Multi-inzetbaar

Dennis zou waarschijnlijk niet gekozen hebben voor alleen de Pabo. En dát zou zonde zijn geweest, want tijdens zijn eerste stagedagen voor de klas in groep 8, ontdekte hij al dat hij het vak van groepsleerkracht echt heel leuk vindt. Daarmee wordt het Pabo-deel voor hem gelijk veel zinvoller. Voor Dennis een dikke plus, bovenop zijn enthousiasme voor sport en bewegen. Dat de gecombineerde opleiding zoveel variatie biedt, zorgt dus echt voor een gemixte groep studenten, die straks multi-inzetbaar is in het werkveld.

Ambassadeur van Bewegen

En er is nóg een groot winstpunt. Bewegen wordt in de toekomst een steeds groter onderdeel van het dagelijkse lesaanbod op scholen. ‘Met de kennis uit de gymzaal kan ik bewegen ook makkelijker inzetten in de klas, om zo de energie van leerlingen in goede banen te leiden. Hierdoor kunnen ze zich beter concentreren.’ Kinderen leren zo ook op jonge leeftijd al dat bewegen belangrijk en fijn is. Ja, die dubbele bachelor Pabo-ALO lijkt vooralsnog een win-win-win-win-situatie.