Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

Fleur loopt stage bij de Emmaschool in Suriname

Fleur - Student ALO

Fleur - ALO student

'Ik vind het hier in Suriname onwijs leuk! Ik ben dol op het binnenland en de bevolking.'

Ik loop momenteel stage in Suriname. De eerste 2 maanden werkte ik e op de Emmaschool in Paramaribo, een speciale school voor leerlingen in het primair en het voortgezet onderwijs. De school is wel anders geclusterd en ingedeeld dan in Nederland; in 1 klas zitten kinderen met verschillende beperkingen.  Het is een heel grote uitdaging. Doordat ik in 1 klas te maken krijg met verschillende leer- en gedragsproblematiek - zoals autisme, moeilijk lerend, gedragsproblemen, slechtziend en Downsyndroom - ben ik veel bezig met het aanbieden van lesstof op verschillende niveaus. Het biedt veel afwisseling, zeker ook doordat er middelbare scholieren en basisschoolleerlingen zijn.

Creatief lesgeven

Ik word ontzettend uitgedaagd om creatief les te geven door de beperkte faciliteiten op de school. Ik geef les in een superklein zaaltje, waarbij ik twee tafels als doeltjes gebruik en verder beschik ik over 1 basketbal, 1 voetbal en 1 lekke bal waarmee we trefbal kunnen spelen. Ik vind het echt tof om er iets van te maken. Ik doe nu veel samen met Ardi Vooijs, mede-stagiair van de ALO, met wie ik goed kan sparren. Samen evalueren we onze lessen en geven we elkaar feedback.

Kansen

De manier waarop wij leren lesgeven is heel anders dan wat ik op de Emmaschool zie. Samen met ALO-student Sjors Konijn ga ik hiermee in tweede periode aan de slag. We willen gymdocenten ondersteunen bij het lesgeven. Bijvoorbeeld op het gebied van orde houden, structuur in de les en omgaan met ongewenst gedrag. Ook krijg ik in mijn tweede periode een nieuw stageadres erbij: Maretraite school. Speciaal basisonderwijs, waar ik in mijn eentje ga stagelopen. Op deze school is echter ook geen gymdocent aanwezig, dus dat vind ik wel erg leuk!

Bakra

Toen ik voor de eerste keer op de Emmaschool kwam, vonden de kinderen het best gek om mij te zien. Ze wezen naar mij en begonnen te giechelen. Over het algemeen waren de leerlingen wel erg nieuwsgierig. Ze vinden het vooral gek dat ik blauwe ogen heb en ze geloofden in het begin niet dat deze echt zijn. Sommige kinderen noemden mij ‘bakra’, dat betekent blanke. Dit hoor je trouwens ook veel op straat. De eerste dag dat ik hier door de stad liep, voelde ik mij ontzettend bekeken!

Straatkids

"Naast mijn stages ben ik hier ook actief bij Sunny Point. Dit is een project waarbij ik samen met Sjors en Pieter kids van straat ‘pluk’, om hen sportactiviteiten aan te bieden op een groot veld. Dit is best pittig, omdat het vaak voorkomt dat we met een groepje van 25 kinderen beginnen en we de les uiteindelijk afsluiten met 80. Dit heeft een positief effect op ons organisatievermogen. Daarnaast zijn de kinderen iedere week erg blij en dat doet mij goed! Als de les is afgelopen en ik naar huis ga, volgen ze me en klimmen op mijn rug, superschattig."

Chille woonplek

"Ik woon samen met zestien andere studenten op de Henck Arronstraat in Paramaribo, centraal gelegen in de stad. Ik deel een studio samen met mijn vriend. Ik vind het ontzettend leuk om met zoveel andere studenten te wonen. Daarnaast hebben we een superchille tuin met een hangmattenkamp, zwembad en volleybalveldje. Perfect voor een ALO’er als je het mij vraagt. Ik vind het hier in Suriname onwijs leuk. Ik ben dol op het binnenland en de bevolking. Ik krijg continu nieuwe ‘prikkels’ vanuit mijn omgeving, waardoor ik weinig met het thuisfront bezig ben. Soms zou ik graag mijn familie, vrienden & vriendinnen zien, maarrrr… als het aan mij ligt plak ik nog een aantal maanden aan dit avontuur vast!