Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

Femke koos na het gymnasium toch voor de ALO

Femke - Oud-student ALO

ALO-student Femke anatomieles

'Ik ben nog steeds blij met mijn keuze voor de ALO.'

Vanwege mijn interesse in onderzoek volgde ik tijdens de ALO het schakelprogramma Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit. Hierdoor kun je na de ALO direct doorstromen naar de Master Human Movement Sciences. Ik kreeg vakken als Wiskunde, Statistiek en Spierfysiologie. Je leert hoe je een onderzoek doet, metingen uitvoert en data verwerkt. De extra uitdaging op theoretisch vlak beviel mij erg goed.

Gymnasium… toch hbo

Na mijn eindexamen op het gymnasium overwoog ik om meteen te kiezen voor de bachelor Bewegingswetenschappen. Dat was ook het advies van mijn omgeving. Het schakelprogramma aan de VU gaf de doorslag om toch voor de ALO te gaan. Op deze manier heb ik nu het beste van 2 werelden. Ik ben nog steeds blij met mijn keuze destijds. Bij de ALO volg je veel verschillende sporten en ga je direct in de praktijk aan de slag met je stage. De sfeer op de opleiding is ook goed. Je bent tijdens de opleiding veel aanwezig op de ALO waardoor je goed contact hebt met je medestudenten en docenten. Daarbij volg je de meeste vakken met jouw eigen klas en ontstaat zo een hechte band. Iets wat ik zeker niet had willen missen tijdens mijn studententijd.

Gymlessen op Curaçao

Mijn afstudeerstage liep ik op Curaçao: twee dagen per week op een basisschool en twee dagen per week op een middelbare school. Ik gaf mijn eigen lessen en was overal verantwoordelijk voor. Ik had een geweldige tijd en een stage waarin ik de ruimte kreeg om 3,5 jaar kennis van de ALO volgens mijn eigen visie toe te passen. Heel leerzaam.

Master Human Movement Sciences

Momenteel houd ik een tussenjaar. Ik geef onder andere turnlessen en ga reizen voordat ik na de zomer start met de master Human Movement Sciences. Na deze master wil ik graag gymdocent worden in combinatie met een baan in de wetenschap. Het fijne aan lesgeven is de omgang met kinderen en het bijdragen aan hun ontwikkeling door middel van bewegen op school. Het lijkt mij leuk om daarnaast onderzoek te doen naar sport in het onderwijs, zodat gymleraren hun lessen nog beter kunnen inrichten.