Hogeschool van Amsterdam

Jaar 2, 3 en 4

Voeding en Diëtetiek

Na afloop van jaar 1 kies je samen met jouw ontwikkelingscoach de modules voor het tweede en derde jaar die passen bij jouw studiepad.

Jaar 2 en 3

Met alle kennis en ervaringen van het eerste jaar op zak ben je klaar voor de volgende stap. Je gaat je verder specialiseren tot professional in jouw gekozen expertise. Hiervoor stel je zelf een programma met passende modules samen. Je persoonlijke ontwikkelingscoach helpt je hierbij.

Jaar 2 en 3: kies jouw ideale studieprogramma

De opleiding Voeding en Diëtetiek heeft een flexibel studieprogramma. Dat betekent dat je zelf de modules en een minor kiest die je wilt volgen. Het werkt als volgt:

 • Je kiest 2 modules per semester
 • Elke module duurt een half jaar
 • Elke module staat voor 15 studiepunten
 • Je volgt de gekozen modules in jaar 2 en 3

In overleg met je ontwikkelingscoach kun je de opleiding versnellen. Je volgt dan 3 modules per semester en rondt de opleiding een half jaar eerder af.

Hoe ziet dat er in de praktijk uit?

Tijdens de modules werk je veel samen met andere studenten en professionals. Zo kun je als tweedejaars bijvoorbeeld data verzamelen om te helpen bij het onderzoek van een vierdejaarsstudent. Of je werkt samen met een fysiotherapeut aan een programma om patiënten beter te helpen bij hun herstel.

Welke modules je volgt bepaal je zelf. Je kiest de modules die passen bij jouw beroepskeuze. Hieronder zie je een paar voorbeelden van modules die belangrijk zijn voor verschillende beroepen.

Diëtist

 • Food & Lifestyle
 • Food & Care
 • Food & Cure 1
 • Food & Cure 2

Leefstijlcoach

 • Food & Lifestyle
 • Food & Taste
 • Food & Cure 1
 • Food & Entrepreneurship

Kwaliteitsexpert

 • Food & Science
 • Food & Technology
 • Food & Design
 • Food & Taste

Benieuwd welke modules je allemaal kunt kiezen? Hieronder vind je een overzicht met alle modules die je kunt volgen.

 • Food & Lifestyle: je leert hoe je als coach anderen helpt om hun gedrag te veranderen. Om beter te eten en meer te bewegen bijvoorbeeld. Maar ook hoe je overgewicht voorkomt en behandelt. Ook maak je kennis met de digitale technieken (e-health) die je hierbij kunt inzetten.
 • Food & Cure I: in deze module staat de rol van voedsel bij medische behandelingen centraal. Van cardiometabole aandoeningen bijvoorbeeld, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Daarnaast verdiep je je in voedselovergevoeligheid en een gerelateerde aandoening zoals het prikkelbare darm syndroom. Tot slot leer je hoe je als diëtist methodisch en evidence-based handelt.
 • Food & Cure II: een verdiepende module over het behandelen van klinische ziektebeelden. De focus ligt op medische voeding en op jouw rol in een ziekenhuis of instelling. Hoe werk je effectief samen met andere specialisten? En hoe zorg je voor een goede overdracht als de patiënt jouw instelling verlaat? Daarnaast leer je kritisch redeneren, om zo het beste behandelplan voor jouw patiënt op te stellen.
 • Food & Care: als diëtist speel je een sleutelrol bij het verbeteren van beleid voor voeding en beweging in zorginstellingen. Je leert hoe je dat vanuit jouw positie binnen de organisatie het beste kunt realiseren. Communicatie is daarbij heel belangrijk, net als het afstemmen van behandelingen op verschillende doelgroepen.
 • Food & Health Promotion: hoe pak je complexe voedingsproblemen in en rondom de grote stad aan? Dat is een van de grote vragen waar deze module om draait. Je leert hoe je met doelgroeponderzoek en interventieontwikkeling de gezondheid op wijkniveau verbetert. Ook ontwikkel je de skills om deze aanpak af te stemmen op uitdagingen zoals diversiteit in voedselculturen.
 • Food & Sport: sport en voeding gaan hand in hand. De juiste voeding zorgt ervoor dat je beter presteert en herstelt na het sporten. In deze module ontdek je hoe je sportprestaties optimaliseert met voeding. Bij recreatieve sporters en krachtsporters, in samenwerking met sportverenigingen. Zo ga je bijvoorbeeld samen sportevenementen organiseren voor verschillende doelgroepen.
 • Food & Taste: gezond eten gaat makkelijker als iets lekker is. Maar ja, wat maakt iets nou lekker? Dat weet je na deze module. Je kunt een smaakonderzoek uitvoeren en de smaak van producten verbeteren voor diverse doelgroepen. Ook ontwikkel je kookgeletterdheid: de vaardigheid om anderen te leren koken, zodat zij makkelijk gezonde maaltijden kunnen maken.
 • Food & Media: er is steeds meer aandacht voor voeding en alles wat hiermee te maken heeft. Dat zie je terug in ontwikkelingen, maar ook in de media. In deze module komt dat allemaal samen. Je ontdekt foodtrends en analyseert hoe deze zich verhouden tot de media. Ook ga je zelf aan de slag met content voor (online) campagnes. Je leert journalistieke skills zoals schrijven voor het web, maar ook over digital design en vormgeving.
 • Food & Technology: technologische ontwikkelingen spelen een steeds grotere rol op het gebied van voeding. In deze module ontdek je hoe de kwaliteit van voeding hierdoor verbetert. Maar ook hoe onze voeding hierdoor veiliger wordt en er steeds meer informatie beschikbaar is. Je leert hoe ontwikkelingen als nanotechnologie en 3D-printen bijdragen aan productontwikkeling. Ook verdiep je je in het opschalen van productieprocessen, met oog voor kwaliteit en duurzaamheid.
 • Food & Design: een praktische module waarin je zelf een duurzaam foodconcept ontwikkelt. Je doet dit samen met studenten van verschillende opleidingen, uit verschillende studiejaren.
 • Food & Entrepreneurship: ondernemen leer je in de praktijk, dus dat is precies wat je tijdens deze module gaat doen! Je gaat aan slag met je eigen diëtetiek- of lifestylepraktijk, creëert je eigen food start-up of helpt een food start-up uit Amsterdam met het professionaliseren. De tools en inhoud die je nodig hebt om je eigen onderneming te creëren, komen aan bod tijdens deze module.
 • Food & Science: wetenschappelijk onderzoek is essentieel voor het ontwikkelen van gezonde voeding en het verbeteren van onze leefstijl. Tijdens deze module leer je over dit onderzoek, maar ga je ook zelf op onderzoek. Dat doe je door een bijdrage te leveren aan een lopend onderzoek. Je helpt mee op praktisch niveau, doet een systematische literatuurstudie en verdiept je in statistische technieken.

Je minor kiezen

In jaar 3 volg je naast je gekozen modules een minor. Dit is een keuzeprogramma binnen een onderwerp waar jij je verder in wilt verdiepen. Je hebt keuzevrijheid, maar er gelden ook instapvoorwaarden per minor. Wil je een minor volgen buiten de opleiding? Dan moet je hiervoor een verzoek indienen bij de examencommissie.

Meer over de minor

Cassandra - Voeding en Diëtetiek
Cassandra: student - Voeding en Diëtetiek

De stage bij STACH was voor mij absoluut een hoogtepunt. Alles wat ik had geleerd tijdens de opleiding kon ik meteen toepassen in de praktijk.

Lees verder

Jaar 4: de echte wereld in

In jaar 4 ga je aan de slag bij een opdrachtgever. Als voedingsprofessional ga je nu écht het verschil maken. Een paar voorbeelden van de opdrachten die je kunt krijgen:

 • Een plan testen waarmee de GGD Amsterdam jongeren helpt om gezonder te eten.
 • Een online tool ontwerpen om cliënten van een diëtistenpraktijk te begeleiden.
 • Een innovatief voedingsproduct ontwikkelen bij een gespecialiseerd bedrijf.

Je kiest zelf je opdrachtgever en het vraagstuk dat je op wilt lossen. Daarbij ontwikkel je een product waar mensen uiteindelijk echt iets aan hebben.

Ook in het vierde jaar bepaal je zelf weer hoe je jouw skills en vaardigheden ontwikkelt. Dat kan bij 1 opdrachtgever, maar ook bij meerdere opdrachtgevers. Uiteraard staat ook hierbij de ontwikkelingscoach weer voor je klaar om de beste keuze te maken.

Gepubliceerd door  Faculteit Bewegen, Sport en Voeding 19 maart 2021