Jaar 2, 3 en 4
In jaar 2, 3 en 4 van Voeding en Diëtetiek volg je een flexibel studieprogramma met modules die passen bij jouw interesses. Lees meer over de inhoud van de modules, hoe het flexibele programma werkt en de praktijkopdracht in jaar 4 bij een echte opdrachtgever.
Hoofdfase: zelf je richting kiezen
Met alle kennis en ervaringen uit jaar 1 op zak, ben je klaar voor de volgende stap: je specialiseert je in jaar 2 en 3 (hoofdfase) tot een professional in de door jou gekozen expertise. Hiervoor stel je zelf een programma samen met passende modules. Je studentbegeleider helpt je hierbij.
Zo werkt het
- Je kiest 6 modules (uit 11) verspreid over 2 jaar.
- Je volgt 2 modules per semester (30 studiepunten).
- Wil je versnellen? Dan kun je, in overleg, 3 modules per semester volgen. Je rondt de opleiding dan een half jaar eerder af.
Hoe ziet dat eruit in de praktijk?
Tijdens de modules werk je intensief samen met andere studenten en professionals. Zo verzamel je als tweedejaars bijvoorbeeld data voor een onderzoek van een vierdejaarsstudent. Of je ontwikkelt samen met een fysiotherapeut een programma dat patiënten helpt om beter te herstellen.
Food & Lifestyle | Je leert hoe je als coach anderen helpt om hun gedrag te veranderen. Om beter te eten en meer te bewegen bijvoorbeeld. Maar ook hoe je overgewicht voorkomt en behandelt. |
---|---|
Food & Cure I | Je ontdekt hoe voeding kan helpen bij ziektes zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Ook leer je omgaan met voedselovergevoeligheid en werk je als diëtist op een wetenschappelijk onderbouwde manier. |
Food & Cure II | Je ontdekt hoe je medische voeding inzet in een ziekenhuis of instelling. Daarbij werk je samen met specialisten en leer je een goed behandelplan opstelt. |
Food & Care | Je leert hoe je als diëtist beleid voor voeding en beweging in zorginstellingen verbetert. Daarbij stem je behandelingen af op verschillende doelgroepen en leer je hoe je goed communiceert. |
Food & Health Promotion | Je leert voedingsproblemen in de grote stad aanpakken met onderzoek en interventies. Daarbij houd je rekening met de verschillende voedselculturen in de wijk. |
Food & Sport | Je ontdekt hoe voeding sportprestaties kan verbeteren, van recreatieve sporters tot krachtsporters. Samen met medestudenten organiseer je sportevenementen voor verschillende doelgroepen. |
Food & Taste | Je leert hoe smaak werkt en hoe je producten lekkerder maakt voor verschillende doelgroepen. Ook ontwikkel je kookgeletterdheid: de vaardigheid om anderen te leren koken en zo gezonde maaltijden makkelijker te maken. |
Food & Media | Je ontdekt foodtrends en hoe (sociale) media daarmee omgaan. Zelf maak je content voor online campagnes en leer je vaardigheden als schrijven voor het web, digital design en vormgeving. |
Food & Design | Je ontwikkelt een duurzaam foodconcept samen met studenten van verschillende opleidingen en verschillende studiejaren. |
Food & Entrepreneurship | Je ontwikkelt een duurzaam foodconcept samen met studenten van verschillende opleidingen en verschillende studiejaren. |
Food Safety & Labelling | In deze module staat voedselveiligheid en -kwaliteit centraal. Je leert hoe je producten kunt opschalen volgens wetgeving en kwaliteitssystemen en past dit direct toe bij een start-up. |
Minor kiezen
In jaar 3 volg je naast je gekozen modules een minor. Dit is een keuzeprogramma binnen een onderwerp waar jij je verder in wilt verdiepen. Je hebt keuzevrijheid, maar er gelden ook instapvoorwaarden per minor. Wil je een minor volgen buiten de opleiding? Dan moet je hiervoor een verzoek indienen bij de examencommissie van Voeding en Diëtetiek.
Studie of stage in het buitenland
De opleiding Voeding en Diëtetiek heeft uitwisselingscontracten met verschillende hogescholen en universiteiten in het buitenland. Hierdoor kun je in het derde jaar je minor volgen in landen zoals Engeland, Denemarken, Polen of Australië. Je studeert en woont dan een semester in het land van je keuze. In het buitenland stage lopen kan ook. Je mag deze stageplek zelf uitzoeken, dus er is veel mogelijk.
Afstudeerfase: de echte wereld in
In jaar 4 loop je afstudeerstage bij een opdrachtgever die jij kiest. Je werkt aan een vraagstuk dat jij belangrijk vindt en maakt een beroepsproduct dat echt wordt gebruikt.
Ook in het vierde jaar bepaal je zelf hoe je jouw vaardigheden ontwikkelt. Dit kan bij één of meerdere opdrachtgevers. Uiteraard staat ook hierbij je studentbegeleider weer klaar om je te helpen bij het maken van de beste keuzes.
Voorbeelden van opdrachten
- Test een plan van de GGD om jongeren gezonder te laten eten.
- Ontwerp een tool voor cliënten van een diëtistenpraktijk.
- Ontwikkel een nieuw voedingsproduct bij een gespecialiseerd bedrijf.