Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Voeding en Diëtetiek

Jaar 2, 3 en 4

In jaar 2, 3 en 4 van Voeding en Diëtetiek volg je een flexibel studieprogramma met modules die passen bij jouw interesses. Lees meer de inhoud van de modules, hoe het flexibele programma werkt en de praktijkopdracht in jaar 4 bij een echte opdrachtgever.

Jaar 2 en 3: kies jouw ideale studieprogramma

Na afloop van jaar 1 kies je samen met jouw ontwikkelingscoach de modules voor het tweede en derde jaar die passen bij jouw studiepad. Met alle kennis en ervaringen van het eerste jaar op zak ben je klaar voor de volgende stap. Je specialiseert je verder tot professional in jouw gekozen expertise. Hiervoor stel je zelf een programma samen met passende modules en een minor.  

Hoe werkt het flexibele programma?

 • Je kiest 2 modules per semester.
 • Elke module duurt een half jaar (1 semester).
 • Elke module staat voor 15 studiepunten.
 • Je volgt de gekozen modules in jaar 2 en 3.
 • In overleg met je ontwikkelingscoach kun je de opleiding versnellen. Je volgt dan 3 modules per semester en rondt de opleiding een half jaar eerder af.

Wat ga je doen?

Tijdens de modules werk je veel samen met andere studenten en professionals. Zo kun je als tweedejaars bijvoorbeeld data verzamelen om te helpen bij het onderzoek van een vierdejaarsstudent. Of je werkt samen met een fysiotherapeut aan een programma om patiënten beter te helpen bij hun herstel. Welke modules je volgt bepaal je zelf. Je kiest de modules die passen bij jouw beroepskeuze. Hieronder zie je een paar voorbeelden van modules die belangrijk zijn voor beroepen zoals diëtist, leefstijlcoach en kwaliteitsexpert.

Modules voor beroep diëtist

 • Food & Lifestyle
 • Food & Care
 • Food & Cure 1
 • Food & Cure 2

Modules voor beroep Leefstijlcoach

 • Food & Lifestyle
 • Food & Taste
 • Food & Cure 1
 • Food & Entrepreneurship

Modules voor beroep Kwaliteitsexpert

 • Food Safety & Quality
 • Food & Design
 • Food & Taste
Aanbod modules
Food & LifestyleJe leert hoe je als coach anderen helpt om hun gedrag te veranderen. Om beter te eten en meer te bewegen bijvoorbeeld. Maar ook hoe je overgewicht voorkomt en behandelt. Ook maak je kennis met digitale technieken (e-health) die je hierbij kunt inzetten.
Food & Cure IDe rol van voedsel bij medische behandelingen staat centraal. Van cardiometabole aandoeningen bijvoorbeeld, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Daarnaast verdiep je je in voedselovergevoeligheid en een gerelateerde aandoening zoals het prikkelbare darm syndroom. Tot slot leer je hoe je als diëtist methodisch en evidence-based handelt.
Food & Cure IIEen verdiepende module over het behandelen van klinische ziektebeelden. Je focust je op medische voeding en jouw rol in een ziekenhuis of instelling. Hoe werk je effectief samen met andere specialisten? En hoe zorg je voor een goede overdracht als de patiënt jouw instelling verlaat? Daarnaast leer je kritisch redeneren voor het opstellen van het beste behandelplan voor jouw patiënt.
Food & CareAls diëtist speel je een sleutelrol bij het verbeteren van beleid voor voeding en beweging in zorginstellingen. Je leert hoe je dat vanuit jouw positie binnen de organisatie het beste realiseert. Communicatie is daarbij heel belangrijk, net als het afstemmen van behandelingen op verschillende doelgroepen.
Food & Health PromotionHoe pak je complexe voedingsproblemen in en rondom de grote stad aan? Dat is een van de grote vragen van deze module. Je leert hoe je met doelgroeponderzoek en interventieontwikkeling de gezondheid op wijkniveau verbetert. Ook ontwikkel je vaardigheden om deze aanpak af te stemmen op de diversiteit in voedselculturen.
Food & SportSport en voeding gaan hand in hand. Je ontdekt hoe je sportprestaties optimaliseert met voeding. Bij recreatieve sporters en krachtsporters, in samenwerking met sportverenigingen. Zo organiseer je bijvoorbeeld met medestudenten sportevenementen voor verschillende doelgroepen.
Food & TasteGezond eten gaat makkelijker als iets lekker is. Maar wat maakt iets lekker? Dat weet je na deze module. Je leert hoe je een smaakonderzoek uitvoert en de smaak van producten verbetetert voor diverse doelgroepen. Ook ontwikkel je kookgeletterdheid: de vaardigheid om anderen te leren koken, zodat zij makkelijk gezonde maaltijden kunnen maken.
Food & MediaIn de media is steeds meer aandacht voor voeding en alles wat hiermee te maken heeft. Je ontdekt foodtrends en analyseert hoe deze zich verhouden tot de media. Ook ga je zelf aan de slag met content voor (online) campagnes. Je leert journalistieke vaardigheden zoals schrijven voor het web, maar ook digital design en vormgeving.
Food & DesignJe ontwikkelt een duurzaam foodconcept samen met studenten van verschillende opleidingen en verschillende studiejaren.
Food & EntrepreneurshipOndernemen leer je in de praktijk. Dat is precies wat je tijdens deze module doet. Je gaat aan slag met je eigen diëtetiek- of lifestylepraktijk, creëert je eigen food start-up of helpt een bestaande food start-up uit Amsterdam met professionaliseren. Je leert de tools en kennis die je nodig hebt voor het starten van een eigen onderneming.
Food Safety & QualityVoedselveiligheid- en kwaliteit staab centraal. Je leert voorwaarden opstellen voor het opschalen van een product aan de hand van relevante kwaliteitssystemen en wetgeving. Vervolgens breng  je de opgedane kennis in de praktijk bij een start-up.

Minor kiezen

In jaar 3 volg je naast je gekozen modules een minor. Dit is een keuzeprogramma binnen een onderwerp waar jij je verder in wilt verdiepen. Je hebt keuzevrijheid, maar er gelden ook instapvoorwaarden per minor. Wil je een minor volgen buiten de opleiding? Dan moet je hiervoor een verzoek indienen bij de examencommissie van Voeding en Diëtetiek.

Jaar 4: de echte wereld in

Ook in jaar 4 bepaal je zelf hoe je jouw vaardigheden ontwikkelt. Dat kan bij 1, maar ook bij meerdere opdrachtgevers. Uiteraard staat ook hierbij de ontwikkelingscoach weer voor je klaar om de beste keuze te maken.  Je kiest zelf je opdrachtgever en het vraagstuk dat je op wilt lossen. Daarbij ontwikkel je een product waar mensen uiteindelijk echt iets aan hebben. Als voedingsprofessional maak je nu écht het verschil.

Voorbeelden opdrachten

 • Een plan testen waarmee de GGD Amsterdam jongeren helpt om gezonder te eten.
 • Een online tool ontwerpen om cliënten van een diëtistenpraktijk te begeleiden.
 • Een innovatief voedingsproduct ontwikkelen bij een gespecialiseerd bedrijf.