Toelatingseisen

Heb je een vwo-diploma? Dan zijn er geen extra toelatingseisen. Heb je een havo of mbo niveau 4 diploma? Dan gelden er voor jou extra toelatingseisen.

Ik heb een havo-diploma

Kom je van de havo, dan moet je een landelijke toelatingstoets maken voor aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek. Heb je eindexamen gedaan in de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en een van de vakken biologie, natuurkunde of natuur, leven & technologie dan hoef je de landelijke toelatingstoets(en) niet te maken.

Ik heb een mbo-diploma

Heb je een mbo niveau 4 diploma? Dan moet je een landelijke toelatingstoets maken voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek.

Let op! Heb jij je voor 1 mei ingeschreven voor een hbo-opleiding aan de HvA, maar heb je door de coronamaatregelen een kleine studievertraging opgelopen? En krijg je daardoor niet vóór 1 september je mbo-diploma? Dan kun je met een positief afrondingsadvies van jouw mbo-opleiding in september toch starten met je hbo-opleiding. Lees hier wat je daarvoor moet doen.

Voorbereiden op de toelatingstoets

Op de website www.goedvoorbereidnaardepabo.nl vind je informatie over de toetsen, de regels voor toetsdeelname en materiaal dat je kunt gebruiken voor zelfstudie. Studeer je aan het mbo? Vraag dan op het eigen ROC of je jezelf tijdens jouw mbo-opleiding kunt voorbereiden op de toelatingstoetsen, bijvoorbeeld via een keuzedeel. De Pabo HvA werkt hiervoor samen met het ROC van Amsterdam (West en Amstelland), ROC TOP en het Regiocollege.

Aanmelden voor een toelatingstoets

Nadat je je via Studielink hebt ingeschreven voor de opleiding ontvang je in het voorjaar informatie over de manier waarop je jezelf kunt aanmelden voor deelname aan de toelatingstoets(en) in de periode april - augustus.

Meer weten over de toelatingstoets?

De website www.goedvoorbereidnaardepabo.nl geeft je alle informatie over de toetsen.

Andere diploma's?

Buitenlands diploma

Heb je een buitenlands diploma, dan moet jouw diploma gewaardeerd worden door de HvA. Naast een geschikt diploma, geldt voor Nederlandstalige opleidingen dat je alle vier de onderdelen van het Staatsexamen Nederlands als Tweede Taal, niveau II (NT2) behaald hebt. Meer informatie over diplomawaardering.

Heb je een buitenlands diploma en wil je weten of je de landelijke toelatingstoetsen moet maken? Kijk dan bij de veelgestelde vragen op goedvoorbereidnaardepabo.nl.

Taalschakeltraject

Wil je je voorbereiden op het Staatsexamen NT2 programma II en/of mis je een vak op je buitenlandse diploma (minimaal havo 5-niveau), dan kun je een voorbereidend traject volgen: het Taalschakeltraject.

21 jaar of ouder

Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je deelnemen aan het 21+-toelatingsonderzoek. Bekijk hier uit welke toetsonderdelen het 21+-toelatingsonderzoek bestaat voor deze opleiding.

Aanvullend op dit 21+-toelatingsonderzoek moet je, om toegelaten te worden tot de pabo, óók voldoen aan de nadere landelijke toelatingseisen op het gebied van aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Kijk voor meer informatie op goedvoorbereidnaardepabo.nl. Hier vind je tips en materiaal om je voor te bereiden op deze toetsen.

Deficiëntie- en opfriscursussen

De volgende mogelijkheden worden geboden:

  • Om vakken te volgen (inclusief toetsing), waarin je geen eindexamen hebt gedaan, maar die nodig zijn om toegelaten te worden (deficiëntie).
  • Om vakken, waarin je wel eindexamen hebt gedaan, bij te spijkeren (opfrissen).
  • Als je een MBO-4 diploma hebt en je kennis van een vak wilt bijspijkeren (opfrissen).

Meer informatie over deficiëntie- en opfriscursussen.

Gepubliceerd door  Faculteit Onderwijs en Opvoeding 9 mei 2022