Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Toelatingseisen

Heb je een havo-, vwo- of mbo 4-diploma? Dan heb je de juiste vooropleiding voor Pabo HvA voltijd. Na jouw inschrijving neem je deel aan een verplichte studiekeuzecheck. Zo kom je erachter of deze opleiding echt bij je past.

VooropleidingToelatingseisenOpmerkingen
HavoToelaatbaar met alle profielenJe moet een landelijke toelatingstoets maken voor aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek, mits je geen eindexamen hebt gedaan in de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en een van de vakken biologie, natuurkunde of natuur, leven & technologie.
VwoToelaatbaar met alle profielenGeen aanvullende eisen
Mbo 4Toelaatbaar met mbo 4-diploma met datum voor 1 september 2024Geen vrijstellingen mogelijk voor op het mbo-behaalde vakken. Je moet een landelijke toelatingstoets maken voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek.

Voorbereiden op de toelatingstoets

Op de website www.goedvoorbereidnaardepabo.nl(opent in nieuw venster) vind je informatie over de toetsen, de regels voor toetsdeelname en materiaal dat je kunt gebruiken voor zelfstudie. Zo is de Wiscat (opent in nieuw venster)(toets rekenvaardigheden) verplicht voor iedereen. Studeer je aan het mbo? Vraag dan op het eigen ROC of je jezelf tijdens jouw mbo-opleiding al kunt voorbereiden op de toelatingstoetsen, bijvoorbeeld via een keuzedeel. De Pabo HvA werkt hiervoor samen met het ROC van Amsterdam (West en Amstelland), ROC TOP en het Regiocollege.

Aanmelden voor een toelatingstoets

Nadat je je via Studielink hebt ingeschreven voor de opleiding ontvang je in het voorjaar informatie over de manier waarop je jezelf kunt aanmelden voor deelname aan de toelatingstoets(en) in de periode april - augustus.

21 jaar of ouder?

Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je op grond van je leeftijd deelnemen aan het 21+-toelatingsonderzoek. Dit toelatingsonderzoek toetst of je over voldoende kennis en vaardigheden beschikt voor het volgen van een hbo-opleiding. Bekijk de onderdelen van het 21+-toelatingsonderzoek Pabo HvA.

Buitenlands diploma

Heb je een buitenlands diploma? Vraag de afdeling Studentenzaken dan om jouw diploma te waarderen. Het vereiste taalvaardigheidsniveau is Staatsexamen NT2-II. Je diploma moet voor de start met je opleiding gewaardeerd worden. Dit gebeurt door de diplomawaardeerders van het International Office (Studentenzaken). 

Lees meer over diplomawaardering

Heb je een buitenlands diploma en wil je weten of je de landelijke toelatingstoetsen moet maken? Kijk dan bij de veelgestelde vragen op goedvoorbereidnaardepabo.nl(opent in nieuw venster).

Taalschakeltraject

Wil je je voorbereiden op het Staatsexamen NT2 programma II en/of mis je een vak op je buitenlandse diploma met minimaal havo 5-niveau? Volg dan het voorbereidende Taalschakeltraject.

Voorbereidende cursussen

Je hebt bij de HvA verschillende mogelijkheden:

  • Je volgt vakken (inclusief toetsen) waarin je geen eindexamen hebt gedaan, maar die je nodig hebt voor toelating tot een opleiding (deficiëntie).
  • Je wilt je kennis opfrissen voor vakken waarin je eindexamen hebt gedaan (bijspijkeren).
  • Je hebt een mbo 4-diploma en wilt je kennis over 1 of meerdere vakken opfrissen (bijspijkeren).

Lees meer over deficiëntie- en opfriscursussen.

Schrijf je in voor deze opleiding