Hogeschool van Amsterdam

Studieprogramma

Tijdens deze vierjarige opleiding krijg je een gevarieerd studieprogramma met colleges en practica. Tijdens deze lessen leer je analyseren, verbeteren, plannen en (her)ontwerpen van logistieke processen in bedrijven en organisaties. Of het nu gaat om goederen, informatie, mensen of geld.

Jaar 1

Het eerste jaar van Logistics Management is gelijk aan de opleiding Logistics Engineering. In dit jaar maak je kennis met de veelzijdige markt en met fysieke distributie. Je leert meer over organisatie en omgeving. Ook is er veel aandacht voor rekenvaardigheden, Nederlands en Engels. Je leert hoe je logistieke processen kunt plannen, aansturen en beheersen, maar ook hoe je voorraden kunt managen en hoe je zo kostenefficiënt mogelijk inspeelt op de wensen van de klant. Daarnaast leer je omgaan met data (analyse en rapportage) en je kunt een presentatie geven over een logistiek onderwerp. Belangrijke vakken in het eerste jaar zijn Marketing, Distributielogistiek, Productielogistiek, Inkooplogistiek, Wiskunde, managementvaardigheden, ICT, Engels, Bedrijfskunde en Serious Gaming.

Jaar 2

In dit jaar maak je de definitieve keuze tussen Logistics Engineering of Logistics Management. Die keuze bepaal je aan de hand van een aantal modules. Bij Logistics Management zijn deze modules gericht op economische beslissingscalculaties, zoals investeringsselecties, algemene economische ontwikkelingen en management accounting. In het tweede jaar komen verder alle schakels van de supply chain aan bod. Je houdt je o.a. bezig met het inrichten van magazijnen, distributie van goederen, tracking en tracing en duurzame logistiek. Je leert hoe je logistieke processen ontwerpt, een supply chain strategie formuleert en hoe je een duidelijke koppeling naar de inrichting, de planning en aansturing van processen maakt. Je krijgt inzicht in de invloed van algemene economische ontwikkelingen op de internationale transacties en goederenbewegingen. Ook leer je hoe je je keuzes afstemt op de veranderende omgeving. Je verdiept je in kwantitatieve modellen, waarmee je de effecten van verschillende keuzes inzichtelijk maakt. In het laatste deel van het tweede jaar richt je je op waardecreatie en leren innoveren. Hoe zet jij jezelf en anderen in beweging? Je voert daarvoor een onderzoek uit voor een externe opdrachtgever.

Jaar 3

Alle opgedane kennis pas je in het derde jaar toe tijdens je stage. Je gaat aan de slag bij een bedrijf met een reëel logistiek probleem die jij vervolgens onderzoekt en waarvoor je oplossingen bedenkt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je onderzoekt hoe slimme elektriciteitsmeters het meest efficiënt kunnen worden uitgerold of hoe je de omsteltijd van diverse machines in een productiebedrijf het beste kunt verkorten. De tweede helft van het derde jaar volg je een minor. Dit is een keuzeprogramma van een half jaar. Je kunt hierbij kiezen voor een specialisatie binnen of buiten je eigen studierichting.

Jaar 4

In de eerste drie jaar van je studie ontdekt wat je het leukste vindt aan logistiek. In het laatste jaar verdiep je je in een aantal zelf gekozen thema’s en ga je voor een tweede keer op stage. Tijdens deze laatste stage houd je een afstudeeronderzoek bij een bedrijf. Wil je extra uitdaging in je laatste jaar? Dan is er een aanvullend onderwijsprogramma.

Gepubliceerd door  Faculteit Techniek 2 september 2021