Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Studieprogramma

Tijdens deze 4-jarige opleiding krijg je een gevarieerd studieprogramma met colleges en practica. Je leert analyseren, verbeteren, plannen en (her)ontwerpen van logistieke processen in bedrijven en organisaties. Of het nu gaat om goederen, informatie, mensen of geld.

Jaar 1

Het eerste jaar van Logistics Management is gelijk aan de opleiding Logistics Engineering.  In dit jaar maak je kennis met de veelzijdige markt en de rol die de logistiek hierin speelt.

Je leert hoe je logistieke processen plant, aanstuurt en beheerst, maar ook hoe je voorraden managed en zo kostenefficiënt mogelijk inspeelt op de wensen van de klant. Daarnaast leer je omgaan met data (analyse en rapportage) en je kunt een presentatie geven over een logistiek onderwerp. Belangrijke vakken in het eerste jaar zijn Marketing, Distributielogistiek, Productielogistiek, Inkooplogistiek, Wiskunde, Managementvaardigheden, ICT, Engels, Bedrijfskunde en Serious Gaming.

Jaar 2

Vanaf het tweede jaar kun je op basis van je keuzes voor bepaalde beroepsopdrachten meer je eigen richting bepalen. Bij Logistics Management zijn deze modules gericht op economische beslissingscalculaties, zoals investeringsselecties, algemene economische ontwikkelingen en management accounting. In het tweede jaar komen verder alle schakels van de supply chain aan bod.  

Je houdt je onder andere bezig met het inrichten van magazijnen, distributie van goederen, tracking en tracing en duurzame logistiek. Je leert hoe je logistieke processen ontwerpt, een supply chain strategie formuleert en hoe je een duidelijke koppeling naar de inrichting, de planning en aansturing van processen maakt.

Je krijgt inzicht in de invloed van algemene economische ontwikkelingen op de internationale transacties en goederenbewegingen. Ook leer je hoe je je keuzes afstemt op de veranderende omgeving.  Je verdiept je in kwantitatieve modellen, waarmee je de effecten van verschillende keuzes inzichtelijk maakt.

In het laatste deel van het tweede jaar richt je je op waardecreatie en leren innoveren. Hoe zet jij jezelf en anderen in beweging? Je voert daarvoor een onderzoek uit voor een externe opdrachtgever.

Jaar 3

Alle opgedane kennis pas je in het derde jaar toe tijdens je stage. Je gaat aan de slag bij een bedrijf met een reëel logistiek probleem dat jij vervolgens onderzoekt en waarvoor je oplossingen bedenkt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je onderzoekt hoe slimme elektriciteitsmeters het meest efficiënt kunnen worden uitgerold of hoe je de omsteltijd van diverse machines in een productiebedrijf het beste kunt verkorten. De tweede helft van het derde jaar volg je een minor. Dit is een keuzeprogramma van een half jaar. Je kunt hierbij kiezen voor een specialisatie binnen of buiten je eigen studierichting. 

Jaar 4

In de eerste 3 jaar van je studie heb je ontdekt wat je het leukste vindt aan logistiek. In het laatste jaar verdiep je je in een aantal zelf gekozen thema’s en ga je voor een tweede keer op stage. Tijdens deze laatste stage houd je een afstudeeronderzoek bij een bedrijf. Wil je extra uitdaging in je laatste jaar? Dan is er een aanvullend onderwijsprogramma. 

Titel en diploma

Na het afronden van de opleiding ontvang je het diploma Logistics Management en mag je de titel bachelor of science voeren. Je kunt dan aan de slag in het werkveld. Of kies je ervoor om verder te studeren?

Hoeveel tijd kost Logistics Management per week?
Vraag hier de beknopte opleidingsfolder aan
(opent in nieuw venster)