Studieprogramma

HBO-ICT deeltijd

Tijdens de opleiding HBO-ICT deeltijd krijg je een gedegen basis voor het uitoefenen van een functie binnen de ICT. Dat betekent dat jij je verdiept in de leerroute die je gekozen hebt, maar dat je je daarnaast ook ontwikkelt binnen het brede ICT-domein.

Het studieprogramma van HBO-ICT deeltijd bevat acht semesters en is in te delen in een basisfase en een verdiepingsfase.

LEERROUTES

HBO-ICT deeltijd geeft je de mogelijkheid om te kiezen uit drie leerroutes: Business IT & Management (BIM), Cyber Security (CS) en Software Engineering (SE). Dat betekent dat jij je verdiept in de leerroute die je gekozen hebt, maar dat je je daarnaast ook ontwikkelt binnen het brede ICT-domein. Lees hieronder meer over de leerroutes.

Bij de leerroute Business IT & Management leer je hoe je organisaties beter kunt laten functioneren met behulp van ICT. Je vervult een brugfunctie tussen enerzijds gebruikers en anderzijds programmeurs en beheerders van informatiesystemen.

Als student van Business IT & Management ben je ondernemend en houd je van afwisseling. Hoe verschillend de organisaties, afdelingen en mensen ook zijn: je wilt ze door en door leren kennen. Je werkt graag in teamverband en vindt het leuk om ICT-gerelateerde oplossingen te bedenken.

Een goede ICT-infrastructuur is essentieel voor het dagelijks functioneren van bedrijven. Dit merk jij als ICT’er dagelijks in de praktijk.

In de leerroute Cyber Security verdiep jij je in security: de bedreigingen, detectie en analyse daarvan en de mogelijke oplossingen. Door de actuele kennis die je in deze leerroute opdoet, kun je bedrijven adviseren welke Cyber Security-oplossing het beste is voor hun organisatie en kunnen organisaties erop vertrouwen dat jij zorgt voor stabiele, veilige verbindingen, netwerken en systemen.

Bij de leerroute Software Engineering leer je softwaresystemen ontwerpen, realiseren en testen. Je werkt met verschillende programmeertalen en ontwikkelmethoden.

Als student van Software Engineering leer je projectmatig te werken en ben je gericht op het beheren, analyseren, adviseren, ontwerpen en realiseren van softwaresystemen. In het traject van de ontwikkeling van nieuwe softwaresystemen speelt de gebruiker een belangrijke rol. Daarom ontwikkel je tijdens de opleiding ook je communicatieve vaardigheden om zodoende de wensen van de klant te kunnen achterhalen en ze te vertalen in een gebruiksvriendelijk eindproduct.

Studieprogramma

In het eerste semester neem je deel aan een gemeenschappelijk programma voor alle leerroutes. Je volgt basismodules en werkt in multidisciplinaire teams. Zo vorm je je een goed beeld van alle richtingen. Vanaf het tweede semester staat de door jouw gekozen leerroute centraal.

  • Gedurende het tweede en derde jaar verdiep je je kennis en inzichten via themasemesters die aansluiten bij jouw professionele ontwikkeling.
  • Tijdens semesters als Management Consultancy, Big Data en Mobile Development werk je aan actuele ICT-vraagstukken. Daarnaast stel je een portfolio samen waarin je laat zien dat je relevante hbo-competenties verworven hebt.
  • In het vierde jaar volg je een minor en rond je de studie af met een afstudeeropdracht.

Voor studenten met ruime werkervaring op hbo-niveau is het mogelijk een versneld programma te volgen (drie en een half jaar).

Gepubliceerd door  Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie 3 augustus 2021