Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

HBO-ICT deeltijd

Studieprogramma

Tijdens de opleiding HBO-ICT deeltijd krijg je een gedegen basis voor het uitoefenen van een functie binnen de ICT. Dat betekent dat jij je verdiept in de leerroute die je gekozen hebt, maar dat je je daarnaast ook ontwikkelt binnen het brede ICT-domein.

Het studieprogramma van HBO-ICT deeltijd bevat acht semesters en is in te delen in een basisfase en een verdiepingsfase.

Jaar 1

Jaar 2

Jaar 3

Jaar 4

Semester 1

Semester 2

Semester 3

Semester 4

Semester 5

Semester 6

Semester 7

Semester 8

Basisfase

Verdiepingsfase

Business & IT topics

Basissemester

Leerroute

CS, BIM of SE

Basissemester

Leerroute

CS, BIM of SE

Themasemester

Persoonlijke professionalisering

Verdiepende Themasemester Leeroute

CS, BIM of SE

Minor

Afstudeeropdracht

Persoonlijke professionalisering

  

Leerroutes

HBO-ICT deeltijd geeft je de mogelijkheid om te kiezen uit drie leerroutes: Business IT & Management (BIM), Cyber Security (CS) en Software Engineering (SE). Dat betekent dat jij je verdiept in de leerroute die je gekozen hebt, maar dat je je daarnaast ook ontwikkelt binnen het brede ICT-domein. Lees hieronder meer over de leerroutes.

Business IT & Management

Bij de leerroute Business IT & Management leer je hoe je organisaties beter kunt laten functioneren met behulp van ICT. Je vervult een brugfunctie tussen enerzijds gebruikers en anderzijds programmeurs en beheerders van informatiesystemen.

Als student van Business IT & Management ben je ondernemend en houd je van afwisseling. Hoe verschillend de organisaties, afdelingen en mensen ook zijn: je wilt ze door en door leren kennen. Je werkt graag in teamverband en vindt het leuk om ICT-gerelateerde oplossingen te bedenken.

Cyber Security

Een goede ICT-infrastructuur is essentieel voor het dagelijks functioneren van bedrijven. Dit merk jij als ICT’er dagelijks in de praktijk. In de leerroute Cyber Security verdiep jij je in security: de bedreigingen, detectie en analyse daarvan en de mogelijke oplossingen. Door de actuele kennis die je in deze leerroute opdoet, kun je bedrijven adviseren welke Cyber Security-oplossing het beste is voor hun organisatie en kunnen organisaties erop vertrouwen dat jij zorgt voor stabiele, veilige verbindingen, netwerken en systemen.

Software Engineering

Bij de leerroute Software Engineering leer je softwaresystemen ontwerpen, realiseren en testen. Je werkt met verschillende programmeertalen en ontwikkelmethoden. Als student van Software Engineering leer je projectmatig te werken en ben je gericht op het beheren, analyseren, adviseren, ontwerpen en realiseren van softwaresystemen. In het traject van de ontwikkeling van nieuwe softwaresystemen speelt de gebruiker een belangrijke rol. Daarom ontwikkel je tijdens de opleiding ook je communicatieve vaardigheden om zodoende de wensen van de klant te kunnen achterhalen en ze te vertalen in een gebruiksvriendelijk eindproduct.

Het programma

In het eerste semester neem je deel aan een gemeenschappelijk programma voor alle leerroutes. Je volgt basismodules en werkt in multidisciplinaire teams. Zo vorm je je een goed beeld van alle richtingen. Vanaf het tweede semester staat de door jouw gekozen leerroute centraal.

  • Gedurende het tweede en derde jaar verdiep je je kennis en inzichten via themasemesters die aansluiten bij jouw professionele ontwikkeling.
  • Tijdens semesters als Management Consultancy, Big Data en Mobile Development werk je aan actuele ICT-vraagstukken. Daarnaast stel je een portfolio samen waarin je laat zien dat je relevante hbo-competenties verworven hebt.
  • In het vierde jaar volg je een minor en rond je de studie af met een afstudeeropdracht. 

Voor studenten met ruime werkervaring op hbo-niveau is het mogelijk een versneld programma te volgen (drie en een half jaar).

Themasemesters en Minor

Met themasemesters en een minor heb je in de verdiepingsfase de mogelijkheid om je studie in te kleuren. Een themasemester is een programma van een half jaar in een bepaald ICT discipline zoals bijvoorbeeld Big Data, Information Security of Mobile Development. Themasemsters zijn ontwikkeld in samenwerking met bedrijven en geven jou de kans om je kennis te verdiepen of te verbreden. Een minor duurt net als een themasemestereen een half jaar. Je kunt een minor binnen de opleiding volgen en zo je kennis verder verdiepen binnen de ICT, maar je kunt ook een minor doen bij een andere opleiding zoals bijvoorbeeld psychologie of marketing. Wil je verder studeren dan kun je in sommige gevallen een schakelminor volgen om je daarop voor te bereiden.

Persoonlijke Professionalisering

Om succesvol te functioneren op hbo-niveau heb je meer nodig dan kennis alleen. Je persoonlijke kwaliteiten, beroepshouding, vaardigheden en gedrag zijn vaak doorslaggevend en bepalen uiteindelijk of een prestatie succesvol is. Vanaf de start van de opleiding werk je aan de ontwikkeling van hbo-competenties. Competenties ontwikkel je zowel op je werk als binnen je studie.

In persoonlijke professionalisering ICT werk je toe naar een competentieassessment waarin je aantoont dat je de hbo-ict competenties op tenminste niveau 2 (gevorderd niveau) beheerst. Dit doe je aan de hand van een portfolio waarin je bewijsmateriaal uit je eigen werkomgeving opneemt. Het assessment is een ontwikkelingsgericht assessment. 

 

Titel en diploma

Na het afronden van HBO-ICT deeltijd ontvang je het diploma HBO-ICT en mag je de titel Bachelor of Science voeren. De leerroute die je hebt gekozen wordt niet vermeld op je diploma.

Hoeveel tijd kost HBO-ICT je per week?
Vraag hier de beknopte opleidingsflyer aan (PDF)(opent in nieuw venster)