Na je opleiding

Finance, Tax and Advice

Wie afstudeert als FTA-professional is vóór alles een adviseur. Bijvoorbeeld bij een fiscaal adviesbureau, (multinationale) bank, verzekeraar, pensioenfonds, accountantsbureau, belastingdienst of misschien wel bij jouw eigen onderneming.

Als adviseur doe je onderzoek bij de klant, analyseer je vanuit een helikopterview de situatie en breng je de kansen en risico’s in beeld. Je bedenkt duurzame maatwerkoplossingen, stelt die voor en helpt de klant om ze in de praktijk te brengen. Als professional blijf je jezelf ontwikkelen, volg je de markt op de voet en houd je je vakkennis actueel.

VAN BELEGGINGSADVISEUR TOT BEDRIJFSFISCALIST

De functie die je in de beroepspraktijk zal vervullen en de werkzaamheden die je zal uitvoeren, zijn natuurlijk afhankelijk van de richting die je gaat kiezen. Met Finance als specialisatie adviseer je bijvoorbeeld particuliere en zakelijke relaties, houd je je bezig met relatiebeheer of ben je verantwoordelijk voor de verkoop van financiële producten. Heb je tijdens je studie gekozen voor Tax dan help je klanten met aangiftes, geef je belastingadvies of ben je verantwoordelijk voor bijvoorbeeld boekenonderzoek.

De hechte relatie die de opleiding onderhoudt met o.a. ING, Rabobank, ABN AMRO, Belastingdienst, Price Waterhouse Cooper (PWC), Ernst & Young, Deloitte en Delta Lloyd bieden je niet alleen waardevolle ingangen voor praktijkopdrachten, stages en afstudeeropdrachten, maar ook voor traineeships en startersfuncties.

Werken in co-creatie

De financiële wereld verandert sterk als gevolg van de internationalisering, nieuwe wetgeving en veiligheidseisen en technologische ontwikkelingen zoals de blockchaintechnologie. Dat betekent dat je als FTA-professional te maken krijgt met steeds complexere vraagstukken. Vraagstukken waarmee je samen met de klant en andere professionals in een multidisciplinair team aan de slag gaat. In 'co-creatie' en met een 'open mind' ga je dan op zoek gaat naar maatwerkoplossingen. In zo'n team zit bijvoorbeeld een accountant die zorgt voor vastlegging en verantwoording van de bedrijfsresultaten naar externe partijen. En wellicht ook een bedrijfseconoom die een belangrijke interne functie vervult door over interne bedrijfsprocessen en geld- en goederenstromen te waken. Als FTA’er heb je beide collega’s nodig om een beeld te krijgen van de situatie. Je onderscheidt je van hen door je analytisch vermogen en adviserende rol. Misschien wordt de ene keer je generalistische kijk gevraagd, terwijl een andere keer juist je fiscale of financiële deskundigheid gewenst is. Maar wat er ook van je gevraagd wordt, altijd staan het langetermijnbelang en de (toekomst)wensen van de klant staan voorop.

Wat staat er straks op je visitekaartje?

  • pensioenadviseur
  • beleggingsspecialist
  • financieel planner
  • hypotheekadviseur
  • compliance officer
  • belastingadviseur
  • bedrijfsfiscalist
  • belastingdienstmedewerker
  • douanemedewerker

Verder studeren

Een hbo-bachelor biedt een goede basis om verder te studeren. De mogelijkheden hiervoor zijn afhankelijk van welke master je wilt gaan doen en aan welke hogeschool of universiteit.

De hogescholen en universiteiten geven bij hun opleidingen aan of en onder welke voorwaarden je met jouw hbo-bachelor wordt toegelaten tot de master en of er aanvullende eisen gesteld worden. Bij doorstroom van een hbo-bachelor naar een wo-master is bijna altijd sprake van een doorstroom- en schakelprogramma.

Een master volgen aan de UvA

Wil je je na je studie FTA verder specialiseren op fiscaal-economisch of fiscaal-juridisch gebied? De HvA heeft in samenwerking met de UvA doorstroomprogramma's ontwikkeld om na het afronden van je hbo-opleiding in 1,5 tot 2 jaar een mastertitel te behalen, bijvoorbeeld Fiscale Economie bij de Universiteit van Amsterdam.

Als je je fiscale-juridische master wilt halen, dan kun je de master Fiscaal Recht aan verschillende universiteiten volgen. Kijk goed aan welke toelatingsvoorwaarden je moet voldoen en wat dit voor de duur van je master inhoudt.

Titel en diploma

Na het afronden van de opleiding Finance, Tax and Advice ontvang je het diploma Finance, Tax and Advice en mag je de titel Bachelor of Science (BSc) voeren.

Gepubliceerd door  Faculteit Business en Economie 9 december 2020