Werkplekleren

Werkplekleren Educatieve Minor/ TEACHING TECHNOLOGY AND SCIENCE

De Educatieve minor en de minor Teaching Technology and Science worden aangeboden aan studenten van een vakbachelor (niet-lerarenopleiding) en vormen een oriëntatie op een carrière in het beroepsonderwijs. Een afgeronde minor biedt de mogelijkheid versneld een tweedegraads lerarenopleiding te doorlopen.

Het traject dat de minorstudenten afleggen, is gebaseerd op het programma van de kopopleiding. De minor biedt zo niet alleen een kennismaking met het beroep van leraar, maar kan ook dienen als een opstap naar een vervolgtraject in de vorm van een tweedegraads lerarenopleiding. Afhankelijk van de gevolgde studie, kan een student zelfs met een vervolgtraject van een half jaar een tweedegraads bevoegdheid halen. Het is één van de manieren waarop in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs het tekort aan leraren is aan te pakken. Bovendien kan zo de kwaliteit van actuele vakinhoudelijke bekwaamheden van leraren een sterke impuls gegeven worden.

WERKPLEKLEREN IN DE EDUCATIEVE MINOR

Gedurende een semester lopen de studenten drie dagen per week stage op een opleidingsschool. Daarbij voeren ze onderwijsactiviteiten uit, zoals het geven van (delen van) lessen. De Schoolopleider en Werkplekbegeleider speelt een belangrijke rol bij de begeleiding en beoordeling. De eindbeoordeling wordt verzorgd door de HvA-examinator. Voor de eindbeoordeling wordt gebruikt gemaakt van de criteria van Werkplekleren semester 1 van de kopopleiding.

Is dit niveau niet haalbaar, dan wordt de student op een lager niveau beoordeeld, om toch de minor te kunnen afronden. Bij een vervolgstudie tot docent kan de student dan de tijd nemen om op het gewenste niveau te komen.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien
Gepubliceerd door  Faculteit Onderwijs en Opvoeding 21 september 2023