Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Iets voor jou?

Vind jij marktwerking, ondernemen, welvaart, handel, globalisering en het bedrijfsleven interessant? Wil jij jongeren stimuleren om met een economische blik naar de wereld te kijken? Dan is de voltijdopleiding Leraar Economie iets voor jou. Jij zorgt ervoor dat jongeren een eigen economische kijk op de wereld krijgen.

Schrijf je in
Studenten volgen aandachtig college

Begin jij na de zomer met Leraar Economie voltijd? Wij hebben alle belangrijke info voor je op een rijtje gezet.

Ga naar Start Opleiding

Dit ga je doen

De voltijdopleiding Leraar Economie duurt 4 jaar. Vanaf het 1e jaar ga je meteen aan de slag op een stageschool. Die focus op de praktijk kom je vervolgens elk studiejaar tegen.

Docent en studenten tijdens college
Jaar 1

In jaar 1 ontdek je wat het beroep van leraar inhoudt. Je leert welke rollen een docent allemaal heeft en hoe leerlingen zich ontwikkelen. In de 2e helft van het jaar observeer je lessen bij een stageschool. Daarnaast krijg je vakken als Macro-Economie en Bedrijfseconomie.

Jaar 2

In jaar 2 vormt de stage een belangrijk onderdeel van het programma. Je geeft les en oefent hierbij met de beroepsopdrachten die je vanuit de opleiding krijgt. Bij Vakdidactiek leer je hoe je een les ontwerpt. Je krijgt ook vakken als Micro- en Monetaire Economie.

Jaar 3

Jaar 3 staat in het teken van verdieping. Je hebt al best wat ervaring opgedaan, maar wat voor een docent wil je zijn? In de 2e helft  van het jaar kies je daarom een minor.

Jaar 4

In jaar 4 van de opleiding doe je onder andere met medestudenten een lesson study, waarbij je onderzoekt wat wel en niet goed werkt bij het lesgeven.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je wordt tot deze opleiding toegelaten als je in het bezit bent van een diploma havo, vwo of mbo-4.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

Bij een volledig programma heb je circa 14 contacturen per week. Daarnaast werk je 15-20 uur aan projecten, opdrachten en de voorbereiding van lessen en tentamens.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld moet je rekening houden met kosten voor boeken, readers en vakbenodigdheden van ongeveer € 600 per jaar.

Lees meer over studiekosten

Waarom Leraar Economie voltijd?

Docent en studenten tijdens college
  • Als leraar economie laat je jongeren kennismaken met de dagelijkse impact van de economie.
  • Naast veel vakkennis doe je ook didactische en pedagogische kennis op. Kennis die je leert toe te passen tijdens beroepsopdrachten en stages.
  • Als leraar economie heb je momenteel goede baankansen en inspireer je volgende generaties.
  • Je krijgt te maken met een grote diversiteit aan leerlingen en ouders en werkt samen met andere professionals en instellingen.

Voor wie?

portret van student
  • Je hebt interesse in economische vraagstukken.
  • Je houdt van cijfers.
  • Je wilt graag direct impact hebben op jongeren.