Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Iets voor jou?

Hoe leren kinderen en jongeren en kan je ze motiveren tot leren? Hoe ontwerp je een krachtige en veilige leeromgeving? De voltijdopleiding Leraar Pedagogiek combineert het beste van 2 werelden: de pedagogiek over opvoeden en opgroeien en het leraarschap. Je kunt bij de HvA zelfs 2 diploma’s binnen 4,5 jaar behalen. Als leraar pedagogiek én leraar in het vak van jouw keuze.

Schrijf je in
Bachelor Leraar Pedagogiek voltijd

Begin jij na de zomer met Leraar Pedagogiek voltijd? Wij hebben alle belangrijke info voor je op een rijtje gezet.

Ga naar Start Opleiidng

Dit ga je doen

Je start de praktijkgerichte opleiding met een brede basis over pedagogiek. Je weet straks alles over de ontwikkeling van kinderen en jongeren en leert hoe je lesgeeft. Na het 1ste jaar heb je diverse mogelijkheden. Of je kiest voor meer verdieping als leraar pedagogiek of je ontwikkelt je als leraar in een extra vak zoals biologie, gezondheidszorg en welzijn of geschiedenis. Of je doet beide. In dat geval duurt de opleiding 4,5 jaar.

Student krijgt uileg van docent
Jaar 1

In jaar 1 ga je aan de slag met de brede basis van pedagogiek en didactiek. Daarnaast oriënteer je je op de keuze voor een tweede bevoegdheid waarin je je in jaar 2 verdiept, náást je pedagogische bevoegdheid.

Jaar 2

In jaar 2 richt je je binnen de beroepsopdrachten, vaardigheidstrainingen, hoorcolleges en je stage op de meer complexe opvoedsituaties. Je kiest zelf een stageschool voor 8 uur per week.

Jaar 3

In jaar 3 volg je trainingen over het bevorderen van een veilig klassenklimaat, het ontwikkelen van een onderzoekende en innovatieve houding en het coachen van jongeren binnen het onderwijs. Je loopt het hele jaar stage in het (v)mbo.

Jaar 4

In jaar 4 loop je je Leraar in Opleiding (LiO)-stage en volg je een minor (keuzeprogramma). Daarnaast werk je aan je afstudeeropdracht: het ontwikkelen van een innovatief beroepsproduct voor de onderwijspraktijk.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je wordt tot deze opleiding toegelaten met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma of een vergelijkbaar buitenlands diploma.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

Bij een volledig programma heb je circa 14 contacturen per week. Daarnaast werk je 20-25 uur aan projecten, opdrachten en het voorbereiden van lessen en tentamens.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met extra kosten voor boeken, readers en vakmaterialen van ongeveer € 600 per jaar.

Lees meer over studiekosten

Waarom Leraar Pedagogiek voltijd aan de HvA?

Student aan het werk
  • In de voltijdopleiding kun je naast de bevoegdheid tot leraar pedagogiek overstappen naar een andere tweedegraads lerarenopleiding of beide bachelors doen.
  • Naast veel vakkennis doe je ook didactische en pedagogische kennis op. Kennis die je direct leert toepassen tijdens beroepsopdrachten en stages.
  • Als leraar pedagogiek heb je reële baankansen en impact op volgende generaties.
  • Je krijgt te maken met een grote diversiteit aan leerlingen en ouders en werkt samen met andere professionals en instellingen.

Voor wie?

Studenten in overleg
  • Je hebt interesse in opvoeden, leren en opgroeien.
  • Je hebt interesse in sociaal, cultureel en maatschappelijk werk.
  • Je wilt graag direct impact hebben op jongeren.