Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Iets voor jou?

Wil je jongeren laten kennismaken met proza en poëzie? Of lijkt het je leuk een klas goed te leren schrijven en presenteren? Dan is de voltijdopleiding Leraar Nederlands iets voor jou. Als leraar Nederlands inspireer je leerlingen om zich te verdiepen in de Nederlandse taal en literatuur.

Schrijf je in
Leraar geeft uitleg aan leerling

Begin jij na de zomer met Leraar Nederlands voltijd? Wij hebben alle belangrijke info voor je op een rijtje gezet.

Ga naar Start Opleiding

Dit ga je doen

De voltijdopleiding Leraar Nederlands duurt 4 jaar. In het 1e jaar ga je meteen aan de slag op een stageschool. Die focus op de praktijk kom je vervolgens elk studiejaar tegen.

Leraar staat voor de klas
Jaar 1

In jaar 1 maak je kennis met een aantal kernthema’s in het vakgebied, zoals Jeugdliteratuur en Grammatica. Ook sta je al meteen bij een van onze opleidingsscholen voor de klas en geef je er een aantal lessen.

Jaar 2

In jaar 2 start je met de hoofdfase. Je verdiept je in de taal en de cultuur. Je volgt vakken als Vakdidactiek en Taalwetenschap. Ook nu loop je het hele jaar stage. Je ontdekt hoe leerlingen leren en hoe je effectief werkt met de leerstof.

Jaar 3

In jaar 3 leer je hoe je omgaat met verschillen tussen leerlingen in de klas. Je volgt ook een minor; een keuzeprogramma van een halfjaar voor het verbreden of verdiepen van je opleiding.

Jaar 4

In jaar 4 studeer je af. Je leert wat er allemaal komt kijken bij het leraarschap en hoe je je leerlingen motiveert. Je rondt je studie af met een uitgebreide stage.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je wordt tot deze opleiding toegelaten met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

Bij een volledig programma heb je circa 14 contacturen per week. Daarnaast werk je 15-20 uur aan projecten, opdrachten en het voorbereiden van lessen en tentamens.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met extra kosten voor boeken, readers en vakmaterialen van ongeveer € 600 per jaar.

Lees meer over studiekosten

Waarom Leraar Nederlands voltijd aan de HvA?

Leraar voor de klas
  • Je leert je leerlingen niet alleen foutloos schrijven en presenteren, je steekt hen aan ook met jouw liefde voor de taal, literatuur en poëzie.
  • Naast veel vakkennis doe je ook didactische en pedagogische kennis op. Kennis die je direct leert toepassen tijdens beroepsopdrachten en stages.
  • Als leraar Nederlands heb je zeer goede baankansen en impact op volgende generaties.
  • Je krijgt te maken met een grote diversiteit aan leerlingen en ouders en werkt samen met andere professionals en instellingen.

Voor wie?

Leraar geeft les aan leerlingen
  • Je hebt interesse in de Nederlandse taal en literatuur.
  • Je hebt interesse in communicatie- en presentatietechnieken.
  • Je wilt graag direct impact hebben op jongeren.