Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Leraar Maatschappijleer

Iets voor jou?

Ben je geïnteresseerd in sociale en politieke vraagstukken? Volg je de actualiteiten op de voet? En wil je deze kennis overbrengen op jongeren? Dan is de voltijdopleiding Leraar Maatschappijleer iets voor jou. Als leraar maatschappijleer leer je jongeren de maatschappij vanuit verschillende perspectieven te analyseren.

Open dag 11 februari
Meld je aan

Dit ga je doen

De voltijdopleiding Leraar Maatschappijleer duurt 4 jaar. Vanaf jaar 1 verdiep je je in de sociale wetenschappen en de thema’s waar je les over gaat geven als docent maatschappijleer. In de hogere jaren pas je deze kennis toe bij het ontwerpen van de lessen en het lesgeven tijdens de stages.

Jaar 1

Je bestudeert sociale wetenschappen via vakken zoals Sociologie en Politicologie zodat je maatschappijleerthema’s als Verzorgingsstaat en Socialisatie kunt analyseren. In semester 1 leer je bij Vakdidactiek lhoe je lessen ontwerpt voor de oriënterende stage in semester 2.

Jaar 2

Naast basiskennis van sociale wetenschappen en thema’s als Politieke Besluitvorming, Criminaliteit, Arbeid en Europa leer je hoe je lessen ontwerpt (vakdidactiek). Je loopt 2 dagen per week stage waarbij je via opdrachten de theorie direct toepast in de praktijk.

Jaar 3

Je loopt 2 dagen per week stage op een school. Daarnaast leer je alles over over democratie, ethiek, burgerschapsvorming en vakdidactiek. In semester 2 kies je een minor; een keuzeprogramma waarmee je je opleiding verbreed of verdiept.

Jaar 4

In jaar 4 sta je zelfstandig voor een klas en werk je in een docententeam. Daarnaast krijg je 2 dagen per week verdiepende lessen op de opleiding over visie op burgerschap en vakdidactiek. Je rondt de opleiding af met een afstudeeronderzoek over de lespraktijk.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je wordt tot deze opleiding toegelaten met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

Bij een volledig programma heb je circa 14 contacturen per week. Daarnaast werk je 15-20 uur aan projecten, opdrachten en het voorbereiden van lessen en tentamens.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met extra kosten voor boeken, readers en vakmaterialen van ongeveer € 600 per jaar.

Lees meer over studiekosten

Waarom Leraar Maatschappijleer voltijd?

  • Als leraar maatschappijleer help je jongeren de maatschappij vanuit verschillende perspectieven te analyseren.
  • Naast veel vakkennis doe je ook didactische en pedagogische kennis op. Kennis die je direct leert toepassen tijdens beroepsopdrachten en stages.
  • Als leraar maatschappijleer heb je reële baankansen en impact op volgende generaties.
  • Je krijgt te maken met een grote diversiteit aan leerlingen en ouders en werkt samen met andere professionals en instellingen.

Voor wie?

  • Je hebt interesse in maatschappelijke vraagstukken.
  • Je houdt van analyseren en argumenteren.
  • Je wilt graag direct impact hebben op jongeren.