Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

Marcella van Dijk

Student Leraar Maatschappijleer voltijd

Testimonial Marcella van Dijk

"De opleiding bevalt me goed. Ik word breed opgeleid en leer vanuit verschillende invalshoeken naar maatschappelijke problemen en de actualiteiten te kijken."

Op de middelbare school overwoog ik de pabo of de lerarenopleiding Maatschappijleer te volgen. Omdat ik liever met jongeren werk dan met kinderen, bezocht ik een open dag van de lerarenopleiding Maatschappijleer van de Hogeschool van Amsterdam. Ik had zelf een enthousiaste docent die me stimuleerde om het nieuws en de politiek te volgen. Daardoor ben ik het boeiend gaan vinden. De vakken die ik nu krijg, zoals politicologie, sociologie, filosofie, wereldreligies spreken me aan.

Stage lopen op een vmbo-school in Amsterdam was spannend. Ik heb veel geleerd over mijn vooroordelen en me openstellen.

Ik koos voor Amsterdam, omdat de opleiding goed staat aangeschreven en omdat ik het goed vond voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik ben opgegroeid in een omgeving waar iedereen elkaar kent. In Amsterdam kom je in aanraking met allerlei verschillende mensen en ben je meer anoniem.

De opleiding bevalt me goed. Ik word breed opgeleid en leer vanuit verschillende invalshoeken naar maatschappelijke problemen en de actualiteiten te kijken. Het eerste jaar kreeg ik veel theorie, dit jaar leerden we meer over de didactische en pedagogische kant van leraar zijn. Ik vind de opleiding goed te doen. Ik moet wel veel lezen, maar dat doe ik onder andere in de trein.

Vorig jaar liep ik stage op een vmbo-school in Amsterdam, het Rosacollege; spannend, maar ook leuk. Ik ontdekte mijn vooroordelen en heb geleerd hoe ik me kan openstellen. Hierdoor heb ik mijn leerlingen echt leren kennen. Dan ervaar je dat het leuke mensen zijn. Ik heb daar veel van geleerd en werd hier goed in begeleid. Het is ook leuk om direct in praktijk te brengen wat je leert. Dit jaar heb ik daarom tijdens mijn stage het vak burgerschap gegeven. Bij de HvA leer ik om kritisch na te denken. Dat miste ik bij mijn leerlingen. Ik vond het mooi om dit over te dragen op mijn leerlingen.

Na mijn opleiding wil ik er mijn beroep van maken. Ik vind het leuk om voor de klas te staan, om te gaan met leerlingen en hen helpen om de maatschappij beter te begrijpen. Als je merkt tijdens de les dat ze er iets mee doen, dan is dat zo’n mooi moment. Ik heb ook besloten dat ik de opleiding Docent Godsdienst, in deeltijd ernaast ga volgen. Dan mag ik ook dat vak geven. Uiteindelijk wil ik graag les gaan geven op een school in de buurt van Barneveld.