Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Iets voor jou?

Ben je geïnteresseerd in de mens en het planten- en dierenrijk? Wil je leerlingen de werking uitleggen van alles wat leeft? Dan is de voltijdopleiding Leraar Biologie iets voor jou. Als leraar biologie prikkel je je leerlingen na te denken over de natuur als werkterrein. Je inspireert ze tot het doen van verrassende ontdekkingen. In practica tijdens lessen, maar ook in het veld en thuis.

Schrijf je in
Studente tijdens practicum

Begin jij na de zomer met Leraar Biologie voltijd? Wij hebben alle belangrijke info voor je op een rijtje gezet.

Ga naar Start Opleiding

Dit ga je doen

De voltijdopleiding Leraar Biologie duurt 4 jaar. Vanaf het 1e jaar ga je meteen aan de slag op een stageschool. Die focus op de praktijk kom je vervolgens elk studiejaar tegen.

Student tijdens practicum
Jaar 1

In jaar 1 krijg je basisvakken als Biodiversiteit en Diersystematiek. Je leert veldwerkvaardigheden tijdens de cursussen en enkele meerdaagse excursies. Halverwege het jaar start je met werkplekleren en loop je stage op een school voor voortgezet onderwijs of mbo.

Jaar 2

In jaar 2 ligt de nadruk op Fysiologie, Celbiologie en Moleculair-Biologische vakken. Je gaat verder met werkplekleren en je geeft steeds zelfstandiger les.

Jaar 3

Jaar 3 staat in het teken van verbreding naar vakken als Scheikunde en Natuurkunde en een bredere oriëntatie op natuurwetenschappen en didactiek.

Jaar 4

In het laatste studiejaar sta je tijdens je LiO-stage (Leraar in Opleiding) zelfstandig voor de klas en doe je een praktijkonderzoek. Afhankelijk van je afstudeerrichting verdiep je je meer in de biologie en natuurwetenschappelijk onderzoek of in de oriëntatie op opleiding en beroep.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je wordt tot deze opleiding toegelaten met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma. Er gelden aanvullende eisen.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

Bij een volledig programma heb je circa 14 contacturen per week. Daarnaast werk je 15-20 uur per week aan projecten, opdrachten en het voorbereiden van lessen en tentamens.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met extra kosten voor boeken, readers en vakmaterialen van ongeveer € 600 per jaar.

Lees meer over studiekosten

Waarom Leraar Biologie voltijd aan de HvA?

Studenten tijdens practicum
  • Als leraar biologie inspireer je leerlingen tot het doen van verrassende ontdekkingen; in practica tijdens lessen, maar ook in het veld en thuis.
  • Naast veel vakkennis doe je didactische en pedagogische kennis op. Kennis die je direct leert toepassen tijdens beroepsopdrachten en stages.
  • Als leraar biologie heb je goede baankansen en impact op volgende generaties.
  • Je krijgt te maken met een grote diversiteit aan leerlingen en ouders en werkt samen met andere professionals en instellingen.

Voor wie?

Student tijdens practicum
  • Je hebt interesse in alles wat groeit en bloeit.
  • Je hebt belangstelling voor biologische processen.
  • Je wilt graag direct impact hebben op jongeren.