Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

Ruben Collij

Student Leraar Biologie voltijd

Testimonial Ruben Collij

"Van jongs af aan heb ik een fascinatie voor biologie. Dat allerkleinste deeltje leven, daar moet toch iedereen meer van willen weten?"

Van jongs af aan heb ik een fascinatie voor biologie. Dat allerkleinste deeltje leven, daar moet toch iedereen meer van willen weten? Ik ben een echte verhalenverteller en heb in de opleiding geleerd mijn stem en lichaam hierbij te gebruiken. Het is zo mooi dat kwartje te zien vallen bij een leerling.

Had je me drie jaar geleden gevraagd of ik docent wilde worden, dan was het antwoord echt nee geweest. Ik zag mezelf dat simpelweg niet doen. Vandaar dat ik na de havo ben gestart met de opleiding Biologie en Medisch Laboratorium Onderzoek, maar dat was me te scheikundig. Ik ben me gaan verdiepen in het leraarschap. De echte bevestiging kreeg ik bij de studiekeuzecheck; dit was echt wat ik zocht.

Iedereen kent elkaar bij deze opleiding, de docenten beschikken over een enorme vakkennis en zijn soms net wandelende encyclopedieën. Ik zou mijn docenten later fijne collega’s vinden. Tijdens de opleiding trek je er regelmatig op uit tijdens een van de excursies. Ik zit volgende week weer in Zuid-Limburg met onze groep.

Maar voor het vak Ethologie ga je bijvoorbeeld ook naar Artis om het gedrag van dieren te bestuderen. Je kunt tijdens je studie ook naar Tanzania of naar Costa Rica gaan. Je hebt in deze landen de grootste verscheidenheid aan flora en fauna ter wereld. Dit jaar wordt Tanzania aangeboden, dus daar ga ik naartoe. Ik hoop dat ik ooit ook naar Costa Rica kan reizen om lichtgevende paddenstoelen te zien.

Als leraar breng je niet alleen je vakkennis over aan je leerlingen, maar je begeleidt leerlingen ook buiten het vakgebied. Dat vraagt soms wel wat van je. Ik loop nu stage op de vmbo-afdeling van Scholengemeenschap Newton in Hoorn.

Ik ontwerp hiervoor een lessenserie en krijg daar veel vrijheid in vanuit mijn stageplek. In principe heb je een dag per week stage, maar ik wilde graag aan meerdere klassen lesgeven, vandaar dat ik gekozen heb voor twee dagen stagelopen.

Op dit moment ben ik aan het uitzoeken of ik de tweetalige minor van de HvA wil doen, of dat ik extra vakken kan volgen aan de Vrije Universiteit. Want hoe leuk ik het lesgeven nu ook vind, ik wil eerst nog verder leren na deze opleiding.